6 vackra och enkla blomsterarrangemang du kan göra själv

Ta in våren! Att ha blomsterarrangemang hemma är lika vackert som det är roligt att göra själv. Allt som behövs är blommor, lite inspiration och kanske några tillbehör. Scrolla ner för 6 vackra och enkla blomsterarrangemang att inspireras av.

Nika Wahren är blomsterdesigner och har skapat de 6 blomsterarrangemangen. Hon tycker att man ska våga testa lite nytt när man skapar sina buketter – och gärna använda sig av naturen och det som finns att plocka för tillfället.

– Jag är förtjust i det yviga och vilda, sånt som inte ser för tillrättalagt ut. Perfect is boring, säger Nika Wahren.

Enkla blomsterarrangemang att göra själv:

1. Blomsterarrangemang med inspiration från trädgården

Man behöver inte vara florist för att få till en vacker bukett. Satsa på slarvig charm och låt det se så där härligt nonchalant ut.

Blomsterarrangemang – inspiration till arrangemang att göra själv
Vas med handtag av konstläder, 249 kr, Åhléns.

2. Blomsterarrangemang i form av en lantlig bukett

Ordet anemon kommer från grekiskans anemis och betyder ’vind’. Blommorna finns i rosa, lila, blå, röd och vit. Här har vi blandat ut vita anemoner med droppax för en lantlig och vild känsla.

Blomsterarrangemang – inspiration till arrangemang att göra själv
Vas med anemoner, Silent vase green, 449 kr, Muuto. Ljusstake, Eifel ball, 159 kr, Habitat International. Grön vas, 299 kr Bloomingville. Hög svart vas, 419 kr, Bloomingville.

3. Blomsterarrangemang med färgkoordinerade blommor

Med sina otaliga kronblad, tunna som silkespapper, är ranunkeln en självklar blomma i buketten. Dess stora, fylliga blommor passar perfekt ihop med den mer graciösa stjärnflockan som fyller ut och väver ihop buketten. Kombinationen av dessa två skönheter är oslagbar.

Blomsterarrangemang – inspiration till arrangemang att göra själv
Glas, Tank high ball, 755 kr/set om två, Tom Dixon. Svart glasvas, 800 kr, Vintagefabriken. Röd vas, 249 kr, Bolia.

4. Blomsterarrangemang med hjälp av nät

Den här ljuslyktan går precis lika bra att använda som vas. Här har vi tryckt ner en bit hönsnät i lyktan för att kunna sticka ner blommorna. Nätet gör att stjälkarna står fint i vasen och gör det lätt att arrangera blommorna. I lyktan samsas ranunkel, stjärnflocka, svärdsilja och anemon i en härlig blandning.

Blomsterarrangemang – inspiration till arrangemang att göra själv
Lykta, 595 kr, Maison Pederrey.

5. Blomsterarrangemang skapat av små stilleben

Enkelt är vackert! Gör små stilleben med vackra vaser och några blommor. Här ramas slöjsiljan vackert in av en glaskupa. I Georg Jensens söta vas ståtar några ranunkler, det behövs inte mer än så för att bjuda in blomsterprakten till ditt hem. Kom ihåg att snitta om stjälkarna innan du sätter ner dem i vasen, så kan de lättare suga upp vatten.

Blomsterarrangemang – inspiration till arrangemang att göra själv
Glaskupa, 269 kr, Room. Stenfat, 69 kr, Åhléns. Den lilla vasen i glaskupan, privat. Låg vas med ranunkler, 499 kr, Georg Jensen. Aurele ljusstake, 249 kr, Habitat.

6. Blomsterarrangemang med rosor och vackra tillbehör

Rosor kan man inte få för mycket av, här har vi blandat i svärdsilja, droppax och sidenört i rosenbuketten. Rosen vill ha ett långt snitt med en vass kniv och stå i varmt vatten. Klipp inte stjälkarna, då kan du täppa till rören som blomman dricker med.

Blomsterarrangemang – inspiration till arrangemang att göra själv
Stor vas, House Doctor, Dahls argenturer, 655 kr. Liten vas, no 2 smoked grey, Ro°, 600 kr.

Tips! Så här får du ditt blomsterarrangemang att stå länge:

Om du vill att dina blommor ska stå länge, snitta om stjälkarna och byt vatten varannan dag. Håll blommorna borta från rök och frukt som förkortar blommornas liv. Om du kan låt blommorna stå svalt över natten så håller dom längre. Ta bort alla blad som hamnar under vattenytan för att hindra bakterier från att frodas.

Foto: Ceen Wahren