Att ha en prydlig garderob är en av de mest tillfredsställande känslorna i världen. Faktum är att en undersökning visar att det till och med kan göra oss lyckligare att rensa garderoben. Här tipsar vi om hur du kan få proffshjälp för att skapa drömgarderoben – och ger 9 handfasta tips på hur du bäst rensar garderoben.

ANNONS
ANNONS

Under mode- och skönhetsfestivalen Sweden Fashion & Beauty Day som Damernas Värld är med och anordnar i helgen kommer garderobstillverkaren Elfa att finnas på plats. Elfa vill hjälpa alla som vill få ordning bland sina kläder och erbjuder besökarna på festivalen gratis privatkonsulationer för att skapa drömgarderoben.

– Våra experter kommer att komma med tips om en förvaring som matchar din inredningsstil och som rymmer alla dina favoritplagg. Ta gärna med dig mått och bilder på utrymmet du behöver hjälp med, så kan vi rita upp ett förslag och skicka med dig en inköpslista. Du kan naturligtvis också droppa in för att få inspiration och smarta tips på hur du kan undvika ineffektiv förvaring, som äter upp dyrbar boyta, säger Christine Dalman på Elfa.

Dessutom ger Elfa alla besökare på Sweden Fashion & Beauty Day chansen att vinna valfri inredning och/eller skjutdörrar till ett värde av 10 000 kronor.

Låter det lockande? Vill du veta mer? Klicka här för kan du köpa biljett och få mer information om Sweden Fashion & Beauty Day.


9 handfasta tips som gör det lättare att rensa i garderoben:

1. Lägg ALLA plagg från garderoben på golvet/sängen/soffan.

ANNONS
ANNONS

Genom att göra detta får du en bra överblick över hur mycket kläder du egentligen har. Förmodligen är det alldeles för mycket. Det är en bra insikt som gör det lättare att börja rensa.

2. Gå igenom en klädkategori i taget.

Börja med att gå igenom en typ av klädesplagg, till exempel tjocktröjor. På så vis kan du jämföra plaggen med varandra och se om du har för många, eller sådana som liknar varandra och som du egentligen inte behöver.

3. Fråga dig själv: ”Har jag använt det här det senaste året?”

En gammal, men ack så viktig regel att följa när man rensar ut garderoben. Har du inte använt ett plagg på ett år så är risken ganska stor att plagget kommer ligga längst ned i en byrå i ytterligare ett år.

LÄS OCKSÅ: Förvara dina kläder smart – 6 tips du inte vill missa

4. Fråga dig själv: ”Kommer jag verkligen att använda den i framtiden?”

När man svarar ”nej” på frågan om man använt ett plagg det senaste året är det lätt att tänka att det inte gör något, eftersom man planerar använda plagget i framtiden. Men så är sällan fallet. Våga vara ärlig när du ställer dig frågan ”Kommer jag att använda det här plagget i framtiden?” och är svaret ”kanske” så är det bara att göra sig av med det.

5. Prova alla kläder du känner dig osäker på.

Sitter klädesplagget bra eller vill du slita av det så fort du provar det? Om svaret är det senare så är det bara att säga ”hej då!”

6. Gör tre högar: återvinn, sälj, skänk

ANNONS
ANNONS

Även om vissa klädesplagg inte längre fyller en funktion för dig så kommer de väl till hands på många andra ställen. Är ett plagg trasigt och slitet? Återvinn det! Nu för tiden har bland annat H&M klädinsamlingar som gör dina gamla trasor till nya kläder. Har du några riktiga guldkorn hemma som passar bättre någon annanstans? Sälj dem på loppis, Blocket eller Tradera. Resten kan du skänka till olika välgörenhetsorganisationer. Det är alltid uppskattat!

LÄS OCKSÅ: 5 saker du aldrig ska slänga (jeans är en av dem!)

7. Gör EN till hög: skräddare

Ofta är våra favoritplagg också de mest slitna. Trasiga dragkedjor, en söm som gått upp, en fåll som släppt. Om så är fallet men du ändå vill behålla plagget: stoppa inte in det i garderoben igen. Lägg istället dessa plagg i en låda och lämna den hos en skräddare.

8. Gör ÄNNU en hög: sentimentalt värde

Vi har alla några plagg i garderoben som vi bara inte vill göra oss av med, då de helt enkelt betyder för mycket för oss. Det kan vara en gammal balklänning, din pappas skinnjacka från 60-talet eller en kofta din mormor stickat. Det är okej att behålla dessa plagg om de är viktiga. Men de behöver inte ta plats i garderoben. Lägg dessa plagg i en låda och ställ undan dem i ett förråd. Det kan vara en låda som är till för just saker du håller varmt om hjärtat, inte bara kläder.

9. Tänk inte för mycket

Plocka direkt ner kläder som du ska göra dig av med i en påse eller låda. Och titta inte i den igen! Om några dagar kommer du ha glömt att du ens hade dessa plagg i din ägo till att börja med.

NUVARANDE Så får du ordning i din garderob – experternas bästa tips
NÄSTA Så går en modeplåtning till – häng med Damernas Värld bakom kulisserna