Därför ska du äta din hudvård (ja, det är sant!)

Beautyfood handlar om att tanka sin kropp med näring som skyddar, stärker och reparerar huden. I boken Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån tipsar Damernas Världs skönhets- och hälsoredaktör Maria Ahlgren om råvarorna som gör underverk för huden. Här delar hon med sig av sina bästa knep.

ANNONS
ANNONS

M

aria Ahlgrens skönhetsintresse har alltid varit stort, men efter några år i Japan insåg hon att nyckeln till en felfri hy inte bara ligger i dyra crèmer och mirakelserum. I sin bok Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån lär hon oss hur vår kost faktiskt påverkar vår hud.

Sweden Fashion & Beauty Day – en ny festival för alla som är mode- och skönhetsintresserade – i Stockholm den 21 oktober kommer Maria Ahlgren vara på plats med en lyxig Beautyfood-bar.

Maria, vad kommer hända under dagen?

– Jag kommer bjuda på glowboostande juicer och en raw, chokladig liten godsak som är designad för att skicka lite kärlek till håret – och självklart berätta om tanken med att äta sin hudvård. Min bok kommer också finnas att köpa till specialpris och signering, och jag står redo att svara på frågor om hur man kan få in mer beautyfood i livet.

Dagen är drömmen för alla oss som älskar mode och skönhet.

Marias beautyfood-bar är långt ifrån det enda som händer under Sweden Fashion & Beauty Day.

Varför ska man inte missa det här eventet?

–Frågan är snarare varför någon skulle vilja missa FAB Day?  Dagen är ju drömmen för alla oss som älskar mode och skönhet att under en dag ha allt det bästa samlat under ett tak. Det är en magisk buffé av happenings! Jag ser lite extra fram emot att lyssna på spännande föredrag om viktiga ämnen som hållbart mode och The mental power of make up med Irena Pozar, och glamma under Guldknappen-utdelningen. Sen är det ju lite kittlande att spana in alla modeprofilernas outfits. Och ja – klädångesten är ju total nu! Särskilt med tanke på att jag ska kladda med choklad och mixa juicer…

Klicka här för att köpa din biljett till Sweden Fashion & Beauty Day nu – först till kvarn gäller!

MARIA AHLGREN
Ålder: 37 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Skönhets- och hälsoredaktör på Damernas Värld.
Aktuell: Med boken Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån.

Maria, hur väcktes ditt skönhetsintresse?

– Ur nöd! Som tonåring var jag långt ifrån det svala skandinaviska tjejidealet. Att upptäcka makeup var som att upptäcka sprängstoff – det var helt magiskt att hitta verktyg som gav full kontroll över det egna uttrycket och kreativ frihet. Nyfikenheten på hudvård väcktes av mammas väldoftande burkar och artiklarna i modemagasin som Damernas Värld. Nörderiet kom senare, efter många år av hudtrubbel som eksem och akne. Jag bodde flera år i Japan, där hela kulturen är besatt av hud, och jag föll som en fura för alla magiska produkter.

LÄS OCKSÅ: Maria Ahlgren guidar till sheetmasks – trendiga ansiktsmasker från Asien

Hur formade din tid i Tokyo din syn på skönhet, inifrån och ut?

Marias bok ”Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån”.

– Under mina år som skönhetsjournalist i Japan var det ett ämne som alla intervjuobjekt – från Vogueredaktörer och modeller till Madonnas japanska privatkock – ständigt återkom till, nämligen hur maten påverkar huden. På trendiga kaféer framhävdes rätternas beautyfördelar på menyerna, och det fanns restauranger som var helt dedikerade till att mata skönheten inifrån. Som svensk är man van vid förbudsdieter där saker ska tas bort, i Japan talades det i stället om allt man skulle addera för att plocka skönhetspoäng. Det är ett väldigt lustfyllt sätt att käka på. Att äta något sjukt gott, medan man visualiserar hudceller som studsar av lycka är livet! Detta i kombo med ett överdådigt produktutbud gjorde skönhetsnörden i mig alldeles yr av lycka.

Kollagenboostande jordgubbscheesecake på citron- och kokosbotten – receptet hittar du längre ner i artikeln.

Kollagenboostande jordgubbscheesecake på citron- och kokosbotten – receptet hittar du längre ner i artikeln.

Du skriver om att äta sin hudvård, men vad innebär det egentligen?

– Det är precis det beautyfood handlar om – att äta sin hudvård! Och hårvård också för den delen. Att tanka insidan med näring som skyddar, stärker, reparerar, stimulerar kollagenbildandet och ger livskraft är som att käka superserum varje dag. Huden är ett skyltfönster för vad som sker i våra kroppar, och beautyfood ger långsiktiga effekter som inga kosmetiska produkter, undantaget solskyddsfaktor, kan matcha.

ANNONS
ANNONS

Hur stor skillnad gör vår kost för hyn?

– Hudens kondition är en summa av ålder, arv, hormoner och livsstil. Ungefär 80 procent av hudens åldrande beror på livsstilsfaktorer, och där är maten superviktig. Antioxidanter, protein, nyttiga fetter och fytonäringsämnen är riktiga hudvänner som ger huden verktyg för att skydda sig mot skönhetssabotörer som sol, stress och föroreningar, och samtidgt reparera skador och bilda kollagen och elastin, som bevarar hudens fyllighet och spänst. Fibrer är också viktigt för att balansera blodsockret – ett blodsocker som åker bergochdalbana är en påfrestning för huden.

ananassmoothie

Ananas är känd som frukten som ger platt mage – recept på en smarrig smoothie hittar du längre ner i artikeln.

BEAUTYPROOFA DIN VARDAG
• Ät regnbågen! Färgämnena i frukt och grönsaker är magiska antioxidanter.
• Mixa och matcha så får du dessutom en massa synergieffekter.
• Tänk addition, inte restriktion. Lägg till beautyfoods som grönsaker, frukt, fisk och fröer så puttas automatiskt mindre bra grejer bort från menyn.
• Komplettera med riktigt bra hudvård och solskydd med minst spf 30 varje dag året runt. Beautyfood, i kombination med alla härliga produkter vi tipsar om i Damernas Värld, uträttar stordåd.

Vilken är din allra bästa beautyingrediens?

– Beautyfood bygger på att käka varierat, så du får i dig en hel orkester av skönhetsnäring som lirar ihop. Men avokadon har en särskild plats i mitt skönhetshjärta. En riktig lysterbomb med superantioxidanten vitamin E och viktiga fettsyror som funkar som en fuktcrème inifrån. I boken finns en stor beautypedia där jag berättar exakt vad olika råvaror gör för hud och hår.

Vad är de största glow-tjuvarna?

– I boken skriver jag om de största skönhetssabotörerna, och hur vi överlistar dem. Solen och ciggen är värstingar, men även avgaser, stress, hårt stekt mat och socker är riktiga bovar. Vår moderna livsstil är verkligen en pärs för huden och håret.

Spenat är en av skönhetsvärldens rockstjärnor – recept på en härlig grön bowl med spenat hittar du längre ner i artikeln.

Spenat är en av skönhetsvärldens rockstjärnor – recept på en härlig grön bowl med spenat hittar du längre ner i artikeln.

Nyttig mat får ofta en tråkstämpel. Vilket av dina recept är riktig guilty pleasure-mat, utan att faktiskt ge dåligt samvete?

– Vi är beautyfoodies, inte asketer – klart vi ska njuta! Jag är en riktig chokladjunkie, och kakao är lyckligtvis proppat med skönhetsnäring. Min raw dumletårta med choklad och kolakaramell är beroendeframkallande. I boken finns ett helt kapitel med beautyproofade sötsaker som gör både själen och huden glad. Livet ska levas!


4 favoritrecept ur Beautyfood: 85 recept för skönhet inifrån:

Poolside pineapplesmoothies

ananassmoothie

1 kanna

BEAUTYBONUS!
Ananasen är proppad med kostfiber som boostar den skönhetsviktiga matsmältningen, men innehåller också enzymet bromelain som hjälper nedbrytningen av protein. Ananasen är därför känd som frukten som ger platt mage.

Smoothie
1 mogen ananas eller 225 g fryst ananas
2 mogna avokador
3-4 lime, saften
5 cm skalad färsk ingefära
8-10 dl vegomjölk
350 g fryst mango
1 banan, skivad och fryst

Topping
Passionsfrukt
Rostade kokoschips

Så gör du:

1. Skala och skär ananas och avokado i bitar.

2. Lägg tillsammans med limesaft, ingefära och mjölk i en höghastighetsmixer och kör slätt. Lägg i den frysta mangon och bananen sist medan maskinen snurrar för att riktigt piska upp den ultimata krämigheten. Har knivarna svårt att snurra, tillsätt mer mjölk.

3. Toppa varje glas med lite passionsfrukt och kokos.

ANNONS

Grönhet ger skönhet-bowl

Spenat är en av skönhetsvärldens rockstjärnor – recept på en härlig grön bowl med spenat hittar du längre ner i artikeln.

1 portion

BEAUTYBONUS!
Spenat är med sin imponerande uppsättning av vitaminer och mineraler en av skönhetsmatens rockstjärnor. Mango och lime bidrar med C-vitamin, som triggar huden att bilda kollagen.

30 g babyspenat eller grönkål
1-2 lime eller citroner, saften
1 dl vegomjölk
225 g fryst mango
En nypa vaniljpulver
En nypa malen kanel
En nypa malen kardemumma

Så gör du:

1. Mixa allt krämigt. Tillsätt mer mjölk om det behövs.

2. Toppa med det du gillar – jag brukar lasta på bär, frön, gojibär och raw kakaonibs.


Vegansk Tom kha med morotsnudlar, kokos och tamarisvamp

tom-kha

2 portioner

BEAUTYBONUS!
Morötter verkar som en inbyggd solskyddsfaktor. Betakaroten hjälper kroppen att reparera åldrande hudvävnad och trimma kollagenmaskineriet. Innehåller också C-vitamin och biotin, som är viktigt för håret.

Soppa
2 tomater
1 kvist citrongräs
1 burk kokosmjölk (400 ml)
2-3 msk thaichilipasta
2 lime, saften
Ett stänk fisksås (skippa om du är vegetarian eller vegan)
Eventuellt salt

Morotsnudlar
2 morötter

Sesam- och tamarimarinerad svamp
10 svampar, till exempel champinjon eller shiitake
1 msk sesamolja
1 msk tamari (glutenfri sojasås)

Topping
Färsk koriander
Rostade kokoschips

Så gör du:

1. Skala morötterna och svarva dem i en spiralizer eller hyvla dem till tunna ”nudlar” med en potatisskalare.

2. Dela svampen i lagom stora bitar. Häll sesamolja och tamari i en skål. Massera in marinaden i svampen och låt det dra cirka 15 minuter.

3. Grovhacka tomater och citrongräs. Mixa det tillsammans med kokosmjölk, chilipasta och limesaft till en slät soppa. Smaka av med fisksås om du vill använda det. Salta om du tycker att det behövs.

4. Fördela morötter och svamp i två skålar. Häll över soppan och toppa med koriander och kokoschips.


Pretty in pink – jordgubbscheesecake på citron- och kokosbotten

Kollagenboostande jordgubbscheesecake på citron- och kokosbotten – receptet hittar du längre ner i artikeln.

1 stor eller 2 små cheesecakes

BEAUTYBONUS!
En näve jordgubbar ger mer kollagenbyggande C-vitamin än en hel apelsin. Ellaginsyran ger ett visst UV-skydd, vilket gör gubben till ett sommarmåste (givetvis i sällskap av solkräm med spf 30 eller högre).

Citron- och kokosbotten
10 dadlar
3 msk kokosolja
1 citron, saft och rivet skal
1 dl kokosflingor

Jordgubbsfyllning
4 dl cashewnötter
1 dl kokosolja
5 dl jordgubbar (tina dem om du använder frysta)
2 dl flytande kokosnektar
1 tsk vaniljpulver

Jordgubbsfrosting
2 dl jordgubbar (tina dem om du använder frysta)
½ dl kokosolja
½ dl flytande kokosnektar

Topping
Färska jordgubbar
Kokoschips

Så gör du:

1. Lägg cashewnötterna till fyllningen i blöt cirka fyra timmar.

2. Kärna ur dadlarna och hacka dem grovt. Smält kokosoljan försiktigt i en kastrull. Mixa dadlar, citronsaft, citronskal, kokosflingor och kokosolja till en smet. Tryck ut degen i ett jämnt lager i en stor eller två små springformar. Sätt in i frysen.

3. Häll av vattnet från cashewnötterna, skölj dem och låt rinna av. Smält kokosoljan till fyllningen försiktigt i en kastrull. Mixa nötter och kokosolja i en höghastighetsmixer med jordgubbar, kokosnektar och vanilj. Häll smeten på bottnarna i springformarna och ställ tillbaka i frysen.

4. Mixa jordgubbar, kokosolja och kokosnektar till en slät glasyr med stavmixer.

5. Ta ut de frysta formarna och häll över glasyren. Sätt tillbaka i frysen, men tina i kylskåp en timme före servering.

6. Toppa med jordgubbar och kokoschips.

Foto: Lina Eidenberg Adamo
NUVARANDE Därför ska du äta din hudvård (ja, det är sant!)
NÄSTA Kul uppdrag! Fotografera kryssning åt Apollo