I annonssamarbete med VESTIAIRE COLLECTIVE

Unika plagg som du hittar i vintageaffärer hjälper dig att göra din stil både trendig och personlig. Här är tipsen som gör dig till ett vintageproffs!

A

tt trender återkommer är något vi ofta ser i modevärlden, och i dagens modekollektioner är vintage mer närvarande än någonsin. Modern vintage är en mix av tidlösa plagg från världens alla lyxiga modedesigners, som klassiska Hermès, Cartier, Chanel och Yves Saint Laurent – och nutida vintagemärken som Maison Martin Margiela, Comme des Garçons och Claude Montana.

Kombinera vintage till en personlig stil

Ett vintageplagg lyfter din stil, ger en personlig touch samtidigt som det höjer modegraden i din look. Med rätt sorts unika vintageplagg markerar du ditt modeintresse och din modemedvetenhet. Den ultimata mixen för en personlig stil är att kombinera klassiska vintageplagg med ”modern” vintage (alltså klassiska plagg från lyxiga modehus) och något av säsongens trender (som exempelvis bikerjackan eller plisserade kjolen).

Bikerjackan är en klassiker som kan kombineras i oändlighet, här ihop med en romantisk klänning.

Så hittar du de bästa vintagefynden

Antingen kan du kan lägga mycket tid på att hitta vintageplagg genom att besöka butiker, nätshoppar och auktionssajter – eller så tar du genvägen via en katalog där mixen av ny och gammal vintage finns samlad. Vestiaire Collectives digitala katalog innehåller just detta och lockar samlare från hela världen som vill uppdatera sina garderober.

Pumpsen från Maison Martin Margiela blev en stor snackis i modevärlden. Nu har du möjlighet att hitta dem som vintage.

Vilka plagg blir så kallade ”vintageplagg”?

Du kan aldrig vara säker på vilket plagg som blir ett typiskt ”vintageplagg”, du kan bara träna upp din känsla för det. Men oftast är morgondagens vintage de plagg som gjort ett ordentligt intryck på de stora modevisningarna. Idag då modehusen skapar upp till sex kollektioner per år är det oftast statementplaggen som lämnar ett bestående avtryck, och blir en modesnackis ute i världen.

De bästa vintagefynden är de du använder! Satsa på en enkel läderväska i en basfärg som svart eller brunt, den håller år efter år.

Dessa modedecennier ska du satsa på!

Det unga modet innehåller starka influenser från 90-talet. Just nu lever vi i en ”back to basics”-anda, där även gatumodet tar stor plats i de exklusiva modehusen, liksom det ultrafeminina och de största trenderna från 80-talet. Plagg från designers som Gabrielle Chanel,  Vivienne Westwood och Rei Kawakubo är nu mer eftertraktade än någonsin.

Accessoarer och smycken är toppenköp då du handlar vintage, det ger nämligen din stil det lilla extra.

De allra starkaste vintagetrenderna just nu

Förutom 90-tal är plagg och accessoarer med synliga logos den absolut största vintagetrenden. Tänk de klassiska logotyperna från Dior, Gucci, Fendi, Chanel och Louis Vuitton. De är tidlösa och funkar både till vardag och fest.

Weekendbags, bucketbags eller klassiska axelremsväskor – nu kan du vintagefynda i stort sett alla väskmodeller.

Även blingsmycken à la Chanel och Versace är superheta. Dessutom har klockor fått sitt stora genombrott nu, som Cartier (speciellt modellen Tank) och Rolex (modellen Oyster).

Modellen ”Tank” från Cartier är vill ha-klockan just nu.

NUVARANDE Lyft din garderob med vintage!
NÄSTA Marika Cederlund: ”Att tvinga kvinnor bära klackar 2018 är skrattretande omodernt”