En ny rapport listar vilka yrken som löper störst risk att digitaliseras inom de närmaste 20 åren. Vi hade våra gissningar redan innan vi läst rapporten, men att det här yrket från modebranschen skulle toppa listan hade vi ingen aning om.

fotomodell-yrke-forsvinna2

Ser du att tjejerna på bilden ovan alla har samma kropp, men olika hudtoner och ansikten? Stämmer rapporten om framtidens digitaliserade yrken från Stiftelsen för Strategisk forskning, så kan vi vänta oss att få se fler modeller stöpta i exakt samma form. Fotomodell är nämligen det yrke som med störst sannolikhet förutspås ha digitaliserats inom 20 år.

Redan nu börjar det bli vanligt att se modeller med exakt likadana virtuella kroppar i de stora nätbutikerna. Företagen ser bilderna mer som dockor än som modeller och fördelen med de virtuella modellerna anses vara ett effektivt sätt att sänka kostnader samt ett sätt att snabbare få ut kläderna i nätbutiken.

H&M lanserade redan 2011 en underklädeskollektion presenterad med virtuella modeller, och kritiken lät inte vänta på sig. Kritiken gällde framförallt att kroppsfixeringen blir ännu värre när det bara finns en perfekt, digital kropp. Till sitt försvar sa H&M att de virtuella modellerna flyttar fokus från kropparna till kläderna.

Vad tycker du? Är öppet virtuella modeller bättre än retuscherade vanliga modeller?

fotomodelley-yrke-forsvinna

 

Bildkälla: Thinkstock och http://travellinginheels.wordpress.com/

byline_Johanna

NUVARANDE Du kan aldrig gissa vilket yrke som beräknas ha digitaliserats mest om 20 år
NÄSTA Wow, de här bröllopsbilderna blir svåra att kopiera (ja de är på riktigt)