När din vanliga hudkräm inte riktigt räcker till för att bota torr hy stavas lösningen återfuktande serum. Men vad är skillnaden på kräm och serum? När används serum? Olja eller serum? Och vilket är det bästa serumet som verkligen hjälper när huden stramar som frasigt pergament? Här är serumen som får bäst i test (samt budgetfavoriterna som räddar huden för under hundralappen!).

Hudserum är en fantastisk uppfinning och det finns en uppsjö av fuktbomber i både lyx- och budgetklassen.

Varför ska jag använda serum?

Ett serum har mer koncentrerade och aktiva ingredienser än en vanlig hudcrème och ger därför mer effektiv vård. De välgörande ingredienserna, som ofta består av olika vitaminer och antioxidanter, är uppbyggda av mindre molekyler så att de kan tränga längre ner i hudens lager än en kräm och därför göra mer nytta. Serumet är också katalysator för resten av din hudvård, och gör den mer effektiv. Tänk på serumet som hudvårdens motsvarighet till espressoshotten – krut i koncentrat.

När applicerar jag serum?

Serum ska oftast appliceras både morgon och kväll efter rengöring (och ansiktsvatten om du använder), men före din fuktkräm.

Min hud är supertorr! Vilken ingrediens ska jag leta efter när jag akut behöver fukt?

Hyaluronsyra binder vatten 1000 gånger sin egen vikt. När hyaluronsyrans molekyler ”hackas” upp till nanopartiklar och tillsätts i serum får du fantastisk återfuktning på djupet. Ceramider är ett annat ord att leta efter.

Serum eller olja – vad är bäst?

Serum bygger traditionellt sett på vatten, och är formulerade för att kunna transportera nanomolekyler till dermis, alltså läderhuden, som i sin tur ger näring åt överhuden (epidermis). Oljor bygger på fett, och passar utmärkt på vintern, men molekylerna är ofta för stora för att nå ner lika långt som ett serum. För fukbalans på djupet är ett serum med hyaluronsyra svårslaget. Däremot kan du med fördel lägga olja ovanpå. Oljan har dessutom den fina effekten att den ”låser” in fukten. Serum + olja är alltså en dunderkombo.

Förutom att ge fukt, vad kan serum användas till?

Eftersom serumet så fint slussar ner ingredienser till läderhuden, där all action sker, så är det ett utmärkt verktyg för resultatinriktad hudvård. Det finns serum för att sakta ner åldersprocessen, för att lätta pigmenteringar, jämna ut hudtonen, dämpa rodnad, lugna känslighet och så vidare. Ofta kan du kombinera ett resultatinriktat serum med ett fuktserum för toppfina resultat. Eller använd en typ av serum på dagen och ett annat på natten. Särskilt serum med c-vitamin är en superb morgonprodukt.

Tre banbrytande fuktserum med hyaluronsyra

Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren har handplockat tre serum i varje prisklass som verkligen gör skillnad på djupet. Fuktcocktail deluxe!

Serum – bäst i test återfuktande serum för torr hy

Återfuktande serum i lyxklassen

Biodroga MD Skin booster hyaluron concentrate 10, 1 579 kr.


Serum – bäst i test återfuktande serum för torr hy

Återfuktande serum i mellanklassen

Filorga Hyal defence hyaluronic acid protection serum, 625 kr.


Serum – bäst i test återfuktande serum för torr hy

Återfuktande serum i budget klassen

Kronans fuktserum, 99 kr.

ANNONS

Bäst i test – klassiker som håller!

Här är serumen som fick bäst i test när Damernas Värld testade fuktgivande serum.

dv-testar-fuktserum-basta

Serum 1: Transderma M Moisturizing serum, 1 319 kr/30 ml.

Flytande serum med lite för oljig känsla. En droppe räcker, överdoserar du blir det kletigt. Det tar ett tag för huden att absorbera serumet, men huden känns återfuktad från dag ett och fnasigheter håller sig borta helt och hållet. En pärla!
POÄNG: 4,6

Serum 2: Biotherm Aquasource deep serum, 500 kr/50 ml.

Snygg och smart förpackning med ett serum som doftar fräscht och inte kletar. Huden blir mjuk direkt, men den stora skillnaden märks efter cirka en vecka, då huden känns återfuktad på djupet. Dryg.
POÄNG: 4,5

dv-testar-fuktserum

Serum 3: Sensai ­Cellular per­formance hydra­­change essence, 1 345 kr/40 ml.

Hygienisk tryckpump som är lätt att använda. Serumet har en krämig konsistens och en svag, behaglig doft. Det går snabbt in i huden utan kladd. Huden känns mer återfuktad redan från dag ett, en känsla som håller i sig. Lite dyr.
POÄNG: 4,5

Serum 4: Emma S Moisturising serum, 199 kr/­30 ml.

Lätt kylande geléserum som doftar gott och snabbt absorberas. Huden blir ganska mjuk på en gång men den stora skillnaden kommer efter cirka en vecka. Utmärkt produkt till ett fantastiskt pris.
POÄNG: 4,0

Serum 5: Babor Skinovage px intensifier moisture plus serum, 635 kr/30 ml.

Otymplig glasflaska med smart pump. Geléaktig konsistens som känns kletig och lätt kylande. Huden blir ganska mjuk vid appliceringen men den stora skillnaden infinner sig efter ungefär en vecka. Utmärkt produkt till ett bra pris.
POÄNG: 3,8

Serum 6: Éminence organics Straw­berry rhubarb hyaluronic serum, 695 kr/30 ml.

Ekologiskt serum som doftar jordgubb, lite väl mycket, tycker några av testarna. Vid applicering blir huden mjuk men vi märker ingen större skillnad de följande veckorna. Lättapplicerad produkt i fin flaska men det blir bara godkänt.
POÄNG: 3,0

Serum 7: Helena Rubinstein Hydra collagenist deep hydration serum, 955 kr/40 ml.

Lyxig och praktisk pumpförpackning. Serumet absorberas snabbt och doftar fräscht, någon i testpanelen upplever doften som för stark. Tyvärr håller den mjuka känslan i huden inte i sig.
POÄNG: 2,5

Serum 8: Rituals Intense moisture serum, 285 kr/30 ml.

Smart pumpflaska med ett ganska rinnigt serum. Några i testpanelen anser att doften är för stark. Någon upplever produkten som väldigt odryg. Vi märker ingen större fuktskillnad på huden, inte heller efter flera veckors användning.
POÄNG: 2,5

Av: Therese Hallberg och Maria Ahlgren
Artikeln innehåller köplänkar.
NUVARANDE Fuktgivande serum som räddar torr hy – här är bäst i test
NÄSTA Så här har vi aldrig sett Victoria Beckham förut – se henne svara på 73 snabba frågor