En produkt som på en gång skyddar mot värme, motverkar friss och gör ditt hår mjukt och glansigt. Finns den verkligen? Ja, en hårolja gör allt det. Vi har testat åtta märken.
Varför ska jag köpa en hårolja?
Därför att det är en smart multiprodukt som verkar på flera plan. En hårolja tämjer inte bara friss och elektricitet, många av dem verkar också värmeskyddande vid styling – en del skyddar också håret mot skadliga UV-strålar. Dessutom blir håret både mjukare och lenare.

Hur ska håroljan appliceras?
De allra flesta håroljor går att applicera i både fuktigt och torrt hår. I det blöta håret fungerar det som en inpackning eller en frissbekämpande och värmeskyddande stylingprodukt. I det torra håret tämjer det småfrissiga hårstrån och ger glans och mjukhet.

Blir inte håret tungt av oljan?
Nej, de flesta oljor har en lätt konsistens som inte tynger ner. Tänk dock på att en hårolja ska appliceras i hårets längder och i hårtopparna, inte i hårbotten. Var också försiktig vid applicering, några få droppar räcker oftast långt.

1. Moroccan oil The original, 399 kr/100 ml.
POÄNG: 4,9
OM HÅROLJAN: Fungerar i både blött och torrt hår. Ganska stark men behaglig doft. Glasflaska med otymplig skruvkork, en pump hade varit toppen. Håret blir mjukare och glansigare och känns tjockare. Storfavorit.

2. Orofluido Beauty elixir, 286 kr/100 ml.
POÄNG: 4,8
OM HÅROLJAN: Mjuk och lyxig olja som doftar exotiskt. Glasflaskan är snygg men ömtålig. Saknar pump, men eftersom oljan är trögflytande och dryg är risken för överdosering liten. Gör håret mjukt och glänsande.

3. Redken All soft Argan 6, 320 kr/90 ml.
POÄNG: 4,7
OM HÅROLJAN: Innehåller arganolja. Smart pump i tålig plastflaska och en behaglig doft. Gör håret mjukt, lent och glansigt utan att det blir kletigt. Fungerar som både inpackning och styling. Ger mindre glans, men biter bra på friss.

4. Unite U Luxury argan oil, 398 kr/98 ml.
POÄNG: 4,5
OM HÅROLJAN: Innehåller arganolja och ska appliceras i blött hår för bästa resultat. Tung, lite otymplig och ömtålig glasflaska men med smart pump. Doftar starkt, men ljuvligt gott. Håret blir mjukare och tjockare, men en testare upplevde att håret blev lite för tungt och strävt.

5. L’Oréal Mythic oil rich oil, 229 kr/125 ml.
POÄNG: 4,4
OM HÅROLJAN: Olja för tjockt och svårtämjt hår, fungerar sämre i tunnare hårstrån. Ska helst användas i blött hår, men fungerar även som styling om du är lätt på handen. Luktar lagom och gör det blöta håret lätt att reda ut. Den smarta pumpen gillar vi skarpt.

6. Joico K-pak color restorative styling oil, 370 kr/100 ml.
POÄNG: 4,3
OM HÅROLJAN: Smart pump som fördelar lagom mycket olja. Luktar nästan ingenting, bra för känsliga. Fungerar fint i både blött och torrt hår och gör håret mjukt och glansigt med mindre friss. Oljan är trögflytande och känns både dryg och lyxig.

7. Keune So pure Moroccan argan oil, 239 kr/45 ml.
POÄNG: 4,1
OM HÅROLJAN: Doftar nästan ingenting, bra för känsliga. Lite rinnig konsistens men smart pipett underlättar doseringen. En olja som fungerar bäst i torrt hår och gör det mjukt utan friss. Tynger inte ner. Känns inte så dryg.

8. Grazette Xl creative argan oil ++, 215 kr/50 ml.
POÄNG: 3,9
OM HÅROLJAN: Doftar lätt och fräscht och har en smart pumpanordning. Håroljan reder snabbt ut blött, trassligt hår och ger lätt glans åt det torra håret. Vi hade gärna sett lite mer glanseffekt, men oljan känns skönt vårdande utan att tynga ner i fuktigt hår.

Artikeln publicerades ursprungligen i september 2012.

NUVARANDE DV TESTAR: Håroljor som gör håret mjukt och glansigt
NÄSTA Miss Li berättar om designsamarbetet med Indiska