Läppbalsam är ett fantastiskt botemedel mot torra läppar, men vilket är egentligen bäst? Vi har testat reparerande läppbalsam – från billigare varianter från Apoteket och Eos till dyrare varianter som Elizabeth Arden och Nuxe – och utsett bäst i test. Dessutom tipsar vi om hur du lyckas med ditt läppbalsam och hur du förebygger torra läppar.  

Isiga temperaturer, kalla vindar och torr, uppvärmd inomhusluft förvandlar snabbt dina läppar till en torr och fnasig historia. Damernas Värld har testat munnens bästa vän – läppbalsam – och utsett bäst i test för torra läppar.

Läppbalsam – innehåll:

Stort test av läppbalsam – vi har utsett bäst i test
Lyckas med läppbalsam – bästa tipsen för mjuka läppar
Så undviker du att få torra läppar – i 5 enkla steg

 

Läppbalsam, här är vår vinnare och bäst i test.

Läppbalsam 1: Förstklassig krishantering – vår vinnare och bäst i test

La Roche-posay Cicaplast lips, 79 kr/7,5 ml.
Tub som får plats i byxfickan. Applicering två gånger om dagen räcker för att läpparna ska hålla sig mjuka och fina. Stjärningrediensen pantenol (vitamin B5) reparerar sprickor på nolltid. Parfym- och smakfri.
BETYG: 5


Läppbalsam som hjälper mot torra läppar.

Läppbalsam 2: Helrenovering

Decubal Lips and dry spots balm, 69 kr/30 ml.
Apotekshyllans bäst bevarade hemlighet med enbart beprövade ingredienser som skyddar, mjukgör och lagar. Oparfymerad. Lägg på ett tjockt lager på natten och vakna med helrenoverade läppar.
BETYG: 4,9


Läppbalsam från Clinique.

Läppbalsam 3: Bra ingredienser

Clinique Superbalm lip treatment, 165 kr/7 ml.
Gör läpparna sammetslena utan att kleta det minsta. Tuben passar perfekt i både innerfickan och partyväskan. Dyr, men värd varenda krona och innehåller många välkända SOS-ingredienser som lagar läppar i kris.
BETYG: 4,6


Bästa läppbalsam från Nuxe.

Läppbalsam 4: Kultförklarad

Nuxe Reve de miel lip balm, 159 kr/15 ml.
Skön, men något grynig, konsistens som smälter in i läpparna och håller länge. Noll klibb och fin bas under läppstift. Stort minus för burkförpackning – inte optimalt i förkylningstider.
BETYG: 4,3

Läppbalsam från Apoteket.

Läppbalsam 5: Prisvärd klassiker

Försvarets hudsalva, 24 kr/9 ml.
Trotjänare som räddar torra läppar och mjukar upp på både kort och lång sikt. Fantastiskt pris! Det stora minuset är att locket lätt ramlar av vilket gör att en massa skräp i väskan (sand och vantludd) fastnar i stiftet. Innehåller jordnötsolja.
BETYG: 4,1


Ekologiskt läppbalsam.

Läppbalsam 6: Funkar på allt

Dr. Lipp Original nipple balm for lips, 159 kr/15 ml.
Tjock konsistens med hundra procent lanolin som lägger sig som en sköld på läpparna. Viss tendens till kladd, men ger fin glans. Suverän på nagelband och torrfläckar. Bonus: fin som highlighter på kinden.
BETYG: 4,1


Vill du få fler skönhetstips? Kom på Sweden Fashion & Beauty Day, en ny mode- och skönhetsfestival som anordnas av Damernas Värld. Läs mer och köp biljett här!

Läppbalsam från Eos.

Läppbalsam 7: Tonårsvibbar

Eos Lip balm (olika smaker), 89 kr/7 g.
Bra pris, lättillgänglig och skön. Återfuktar direkt, men återapplicering krävs ganska snabbt. Ägget är lätt att hitta i väskan, men knappast den mest optimala förpackningen för den som vill ha produkten i fickan. Fruktsmak.
BETYG: 4


Läppbalsam från Elizabeth Arden.

Läppbalsam 8: Klassisk dyrgrip

Elizabeth Arden Eight hour cream lip protectant stick, 275 kr/3,7 g.
Stiftvarianten av den klassiska salvan gör den perfekt att ha i handväskan. Vissa av originalets lagande ingredienser saknas dock. Skön, men liknande resultat kan fås till lägre pris.
BETYG: 3,9

Vill du läsa fler produkttester? Här hittar du alla våra skönhetstester och produkterna som fått bäst i test!

SÅ GICK TESTET TILL
Minst tre personer testar varje produkt. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut. Alla produkter betygsätts på skalan 1-5, full pott ger 5 poäng.

ANNONS

Lyckas med läppbalsam – våra bästa tips för mjuka läppar

Varför blir läpparna vintertorra?

SVAR: Boven stavas fuktförlust. Torr, kall utomhusluft i kombination med uppvärmd inomhusluft är en sann skönhetssabotör. Läpparna är väldigt tunna, och här märks en svajande fukthalt snabbt.

Kan jag bli beroende av läppbalsam?

SVAR: Det må vara tidernas mest harmlösa beroende, men man kan faktiskt bli det. Mineraloljan petrolatum är bra, men kan göra så att läpparna vänjer sig vid att bli skyddade mot fuktförlust och därför producerar mindre egen fukt. Kom runt problemet genom att välja produkter som kombinerar petrolatum med andra ingredienser som bivax, sheasmör eller lanolin.

Är det farligt att få in några ingredienser i munnen?

SVAR: Kosmetikaindustrin i EU regleras av strikta lagar kring ingredienser, så som konsument kan du känna dig säker. Däremot ska du aldrig köpa skönhetsprodukter från udda webbutiker där produktens ursprung är okänt. Kopior eller produkter som lagrats felaktigt kan vara skadliga, och det vill man så klart inte ha i munnen. Vissa ingredienser, som mentol eller parfym, kan irritera om läpparna redan har en försvagad barriär.

Funkar det med vanlig olivolja?

SVAR: Det kan kännas skönt för stunden, men har ingen långsiktig effekt.

Vilka ingredienser ska jag spana efter?

SVAR: Bivax, lanolin och petrolatum bildar en skyddande barriär mellan läpparna och den hotfulla omvärlden (tänk regnjacka), medan pantenol, karbamid och glycerin binder fukt. Sheasmör, mandelolja, jojobaolja, kokosolja och vitamin E är också härliga ingredienser.

Är läpp-peeling bra?

SVAR: Om du bara är torr, men inte sårig, är läpp-peeling toppen för att få bort ytligt fnas. Massera försiktigt med tandborsten eller en mjuk flanellhandduk, eller gör en egen läppmask av honung och råsocker som lätt gnuggas in och sköljs bort efter någon minut.


Undvik att få torra läppar – så förebygger du fnaset i 5 steg

1. Återfukta inifrån. Damma av det gamla modellknepet med minst åtta glas vatten om dagen.

2. Se över maten. Kryddstark mat, citrusfrukter, kanel och tomater kan trigga irritation. Man brukar känna ganska tydligt vad läpparna reagerar mot.

3. Sluta slicka! Att fara runt med tungan över läpparna är otroligt uttorkande. Sluta genast.

4. Applicera läppbalsam en halvtimme innan du går ut i kylan. Då hinner ingredienserna både sjunka in och bilda en fuktbevarande barriär.

5. Byt läppstift mot färgat läppbalsam. Spara matt läppstift till kalas. Grunda då med läppbalsam, men vänta någon minut och bit av överskottet.

Av: Veronica Henriksson, Maria Ahlgren
NUVARANDE Läppbalsam som reparerar torra läppar – här är bäst i test
NÄSTA Valerie Aflalo släpper skor med Heelow – shoppa it-kollektionen här