En bra rengöring ska avlägsna all makeup på ett skonsamt och effektivt sätt. Efter­som området runt ögonen är känsligt är det viktig att produkten inte irriterar ögon eller hud. DV har testat en hel rad ögonmakeup-rengöring och korat en vinnare. Vilken det blev? Det ser du efter klicket.

Så gör du:
Ögonmakeuprengöring ska du i stort sett alltid använda på följande sätt, men läs för säkerhets skull på flaskan och se om den ger andra anvisningar.
1. Fukta en bomullspad med rengöringen och lägg den mot ögonlocket i några sekunder för att låta rengöringen verka.
2. Dra försiktigt några gånger över och under ögat för att få bort all makeup. Gnugga inte och var försiktig så du inte drar för hårt. Det ska inte svida, irritera eller göra huden torr.
3. När du är klar ska huden vara ren och kännas återfuktad och mjuk.
4. Rengör resten av ansiktet och avsluta med att smörja in en ansiktscrème och dutta en ögoncrème runt ögonområdet.

POÄNG AV 5 MÖJLIGA

1. Comfort Zone Everyday eye make-up remover, 315 kr/125 ml
POÄNG: 4,8
OM PRODUKTEN: När flaskan skakas blandas ren­göringen, som har en olje- och en vattenbaserad del. Det behövs bara lite på en bomullspad för att snabbt avlägsna all makeup, även vattenfast, och den känns mycket skonsam. Det svider inte i ögonen och huden känns mjuk efteråt.

2. Decléor Aroma cleanse eye make-up remover, 260 kr/150 ml
POÄNG: 4,5
OM PRODUKTEN: Får lätt bort ögonskugga medan mascara tar lite längre tid. Svider inte och oljan känns skön mot huden. Det behövs bara lite på varje bomullspad och flaskan är hygienisk med litet hål och lock.

3. Bioline Sweet touch eye make-up remover, 300 kr/125 ml
POÄNG: 4,2
OM PRODUKTEN: Svider inte och irriterar varken ögon eller hud. Först känns den lite oljig men den går snabbt in och huden känns återfuktad efteråt. Det tar en stund att få bort allt
och eftersom du måste använda gans­ka mycket är priset lite högt.

4. L’Occitane Immortelle eye make-up remover gel, 195 kr/100 ml
POÄNG: 4,0
OM PRODUKTEN: Smart flaska med pumpfunktion. Rengöringen har gelkonsistens och känns mild. Det behövs bara lite för att effektivt få bort all makeup. På känsliga ögon kan den svida. Huden känns mjuk efteråt.

5. L’Oréal Paris Eye make-up remover, 69 kr/125 ml
POÄNG: 3,5
OM PRODUKTEN: Rengöring med vattenkonsistens som känns svalkande och upp-piggande. Rengör snabbt och får bort nästan all makeup utan att du behöver gnugga. Huden känns återfuktad efteråt. På känsliga ögon kan den svida och irritera något.

6. Aco Face ögonmakeup- remover, 67 kr/50 ml
POÄNG: 3,0
OM PRODUKTEN: Gelkonsistens som känns mild och nästan lite oljig mot ögonen. Den svider inte alls men det tar en bra stund att få bort all makeup. Du behöver använda ganska mycket varje gång och flaskan är liten så den känns inte alls dryg.

7. Emma S Eye makeup remover, 119 kr/150 ml
POÄNG: 2,8
OM PRODUKTEN: En krämig lotionrengöring som du måste ta ganska mycket av för att få bort all makeup runt ögonen. Huden känns ren och mjuk efteråt. En av testpersonerna fick irritation runt ögonen efter användning.

NUVARANDE DV TESTAR: Ögonmakeup-rengöring
NÄSTA Nytt nummer ute nu!