Vilken mascara som är den bästa är en ständigt återkommande fråga och framförallt är det många som vill ha en som ger långa, separerade fransar. Då krävs en mascara som inte klumpar sig eller kladdar under dagen. Vi testade många mascaror och hittade flera favoriter, här utser vi den förlängande mascara som är bäst just nu.

Använd mascaran rätt: 

1. Använd en ögonfransböjare för ökad volym. Pressa först närmast roten och fortsätt sedan trycka längs fransarna och ut mot topparna.
2. Tänk på att inte ”pumpa” mascaran – dra inte borsten upp och ner i hylsan, det kan göra att det kommer in luft som torkar ut inne­hållet. Torka heller inte av överflödig mascara mot hylsans övre del, det kan skapa klumpar. Torka av mascaraborsten på papper.
3. Lägg mascaraborsten längst in mot fransarnas rötter och sicksacka lite innan du drar borsten ut mot fransarnas toppar. Det ger mer volym och djup till fransarna.
4. Låt fransarna torka lite innan du lägger på det andra lagret. Om du lägger på flera lager när mascaran fortfarande är fuktig kan det bli så att du bara drar av det förra lagret i stället för att bygga flera lager på varandra.
5. Testa att måla nedre fransarna med hjälp av att hålla borsten
vertikalt och måla med toppen på borsten. Det är ett knep som makeup-artister ofta använder.

1. Sensai 38c, 305 kr.
POÄNG: 4,9
OM MASCARAN: Namnet betyder att mascaran klarar allt under 38° C, som regn, tårar eller svett, och den håller vad den lovar. Ger direkt separerade och längre fransar. Borsten är smalare längst ut, vilket förenklar målningen av de innersta fransarna. Går lätt att tvätta bort.

2. YSL Babydoll, 335 kr.
POÄNG: 4,7
OM MASCARAN: Det krävs lite övning men sedan kan du verkligen få långa, separerade fransar. Borsten har många små piggar som hjälper upp fransarna och ögat uppfattas som större. Slående resultat, men dyr.

3. Max Factor Clump defy, 149 kr.
POÄNG: 4,5
OM MASCARAN: Bra, böjd borste som lyfter fransarna och direkt ger en snygg, separerad effekt. Ger inte mycket volym, däremot längd och den håller hela dagen. Lever upp till sitt namn och klumpar sig inte.

4. Estée Lauder Sumptuous mascara, 305 kr.
POÄNG: 4,3
OM MASCARAN: Bra borste som är smalare längst in och gör det lätt att måla alla fransarna. Några testpersoner tyckte att det var svårt att få ett jämnt resultat. Resultatet blir separerade fransar som även får volym.

5. Clarins Instant definition, 280 kr.
POÄNG: 4,0
OM MASCARAN: Smidig borste som gör det lätt att komma åt alla fransar. Någon tyckte att det ibland kunde komma med för mycket mascara ur hylsan. Lite svårare att tvätta bort, kräver en bra rengöringsprodukt.

6. Isadora All day long lash, 149 kr.
POÄNG: 3,8
OM MASCARAN: Borstens många piggar gör det lätt att nå alla fransar, som separeras och får ökad längd. Det kommer väldigt lite mascara vid varje applicering så det krävs flera lager för att få ett snyggt resultat.

7. L’Oréal Volume million lashes, 175 kr.
POÄNG: 2,5
OM MASCARAN: Borsten är lite väl stor och hård, vilket gör det svårt att måla de nedre fransarna och dem närmast näsan. Separerar fransarna väl och ger ökad längd, men kan klumpa sig något. Lätt att tvätta bort.

8. Maybelline Illegal length, 149 kr.
POÄNG: 1,5
OM MASCARAN: Bra borste, men vätskan är för tunn så fransarna klumpar ihop sig och resultatet blir lite lamt. Det krävs flera lager för att få ökad längd. Lätt att tvätta bort.

Av Carin Karlsson och redaktionen

NUVARANDE DV-Testar: Vilken förlängande mascara är bäst?
NÄSTA Vintageklänningar och höstkänslor i Silversagas blogg