Elegant, enkel och evig – så inreder du à la New England-stilen

Vi får aldrig nog av den krispiga, blåvita östkuststilen som andas hav, himmel och rustika trämöbler. Här får du nycklarna du behöver för att New England-styla ditt hem.

Elegant, enkel och evig – den så kallade New England-stilen med sin ombonade och samtidigt rena känsla verkar vara här för att stanna. Kanske beror dess popularitet på att vi nordbor har lite extra lätt att ta till oss det som är naturnära, avslappnat och utan krusiduller.

Stilen, som har rötterna i den amerikanska östkusten, känns hemtam och avslappnad men ändå lite annorlunda och mycket lyxigare. Den är ett uttryck för den amerikanska framgångsdrömmen och ett drömliv där ”avslappnad lyx” är ledstjärnan.

Älskar du också New England-stilen? Följ med oss på Damernas Värld till New Hamptons och New York där stilen föddes! Klicka här för att läsa mer om resan.

– För oss svenskar representerar New England-stilen ofta den snitsiga sidan av USA och den för tankarna till stilikoner som Jackie Kennedy och det glamorösa South Hampton. Samtidigt finns det många likheter med skandinavisk heminredning. Det är mycket luft, ljus och trä men det är inte alls lika lantligt som här, utan betydligt mer lyxigt och storslaget, säger Charlotte Pettersson, inredningschef på interiörmagasinet Sköna Hem.

newenglandinredning
New England-stilen andas avkopplande samtal i komfortabla och väl tilltagna soffor med sköna kuddar att luta sig tillbaka mot. Skönt häng på spatiösa verandor inredda med stora däckstolar och rottingfåtöljer. Och förstås vila i jättesängar bäddade med krispiga lakan av yppersta kvalitet.

Det är rejält och ordentligt. Dessutom rent och prydligt, med lite ”händerna på täcket”-känsla.

Den här inredningsstilen förknippas ofta med ståtliga sommarhus med utsikt över hav och milsvida stränder. Men att de marina inslagen är ett måste är lite av en missuppfattning framhåller Kristina Lindhe, som grundat livsstilsföretaget Lexington och sedan många år ständigt återvänder till favoritstaden East Hampton i New England.

– Stilen fungera minst lika bra utan nautiska detaljer, vilket inte minst syns i storstäder som Boston. Min förkärlek för den amerikanska östkuststilen började med min fascination för arkitekturen, lanskapen och atmosfären.

Kristina Lindhe, VD och kreativ chef på Lexington
Kristina Lindhe, VD och kreativ chef på Lexington

För en skandinav upplevs de amerikanska interiörerna som gedigna, lyxiga och generösa. Det är en slitstark och kravlös stil som är lätt att gilla och ta till sig. Den är fräsch, och mixar det skavda och ärvda med det naturliga och nya. Och färgskalan är enhetlig utan alltför mycket oroliga mönster. Trender kommer och går, men det här är en designstil som kommer att bestå, säger Kristina Lindhe.

8 nycklar till New England-stilen

1. Mörka träslag

Mörka träslag som för tankarna till tjärade skepp dominerar på möbler och golv. Det ger djup och elegans och blir en fin kontrast till de vita väggarna.

Vackert skrivbord, kr, Svenskt tenn
Vackert skrivbord, 46500 kr, Svenskt tenn

2. Stjärnor

Ser du stjärnan i det blå? Ja, det smyger sig in stjärnor lite här och var i New England-stilen. De behöver inte vara stora och påträngande utan kan vara små och diskreta.

kr, Gant home
Kudde med den klassiska New-England stjärnan, 495 kr, Gant home

3. Höga sängar

Sängarna är upphöjda och stor ofta mitt i rummet. Man ska hellre vilja hoppa upp än lägga sig ned. Fixa höjden med höga sängben eller en extra madrass. En snygg sängkappa är ett måste. Tänk lager på lager och satsa på fler än ett överkast och låt gärna kuddarna synas.

kr,
Hög säng man bara vill hoppa upp i, 19791 kr, Inbed Sweden

4. Textilier

Mycket textilier skapar en ombonad och skön känsla. Gå loss på plädar, lyxigt bäddlinne, gosiga täcken och stora mattor. Och glöm för allt i världen inte kuddarna! I en dubbelsäng krävs minst sex fluffiga kuddar, gärna fler. Prydnadskuddar och mjuka plädar i soffan är en självklarhet.

Randigt överkast, kr, Lexington.
Randigt överkast, 2695 kr, Lexington

5. Ränder

Stilen genomsyras av ränder, på längden och tvären. De finns på kuddar, sänglinnen, dukar och ibland även på tapeter. Inspirationen kommer från den amerikanska flaggan.

6.Marint och sportigt

I Sverige förknippar vi ofta stilen med nautiska inslag som mässing, signalflaggor och fyrar. Associationerna går också till långa promenader på stranden och vattensporter. Samtidigt fungerar inredningsstilen utmärkt i staden.

Blå fåtölj som passar perfekt i ett New-England hem, kr,
Blå fåtölj som passar perfekt i ett New-England hem, 6990 kr, Formaterial

7. Detaljer

Det sparas inte på dekorationer i New England-hemmen. Under julen matchas traditionella färger som grönt och rött med befintliga blåvita detaljer.
juligt

8. Blått och vitt

Basfärgerna vitt och blått skapar en fräsch och slitstark känsla. Ett tips är att välja mjukare vita nyanser än kritvitt, gärna med en dragning mot gult eller grått. Blått i alla tänkbara nyanser som påminner om hav och himmel är ett självklart inslag.

kr,
Påslakanset i bomull, 399 kr, Ellos home

Älskar du också New England-stilen? Följ med oss på Damernas Värld till New Hamptons och New York där stilen föddes! Klicka här för att läsa mer om resan.

Av: Gertrud Dahlberg & Lisa Millqvist