Torra läppar kommer som ett brev på posten när vi minst av allt vill ha dem, och orsaken till de nariga läpparna kan vara flera. Men det finns bot, här är våra bästa tips för att förvandla de mest extremt torra läppar till ett härligt mjukt leende igen.

ANNONS
ANNONS

Vad är orsaken till att jag får torra läppar?

Orsaken till att vi får torra läppar är att de blir fattiga på fukt. Under vintern utsätter vi läpparna för kalla temperaturer utomhus och torr uppvärm inomhusluft. Det gör att fukten dras ut och läpparna börjar strama.

Kan torra läppar vara ett tecken på att jag har brist på vatten?

Att dricka vatten är bra för hela kroppen, men har du fått torra läppar räcker det inte att bara dricka vatten. Det du behöver är produkter som återfuktar och skyddar direkt på läpparna.

Vad kan jag göra för att slippa torra läppar?

Vanliga läppstift torkar ut läpparna så undvik dem och satsa istället på produkter som ger fukt. Läppbalsam med återfuktande ingredienser är ett jättebra exempel, och vill du fortfarande ha färg på läpparna finns det även många bra alternativ som ger fukt och färg! Här kan du se vårt test med de bästa läppennorna som är mjukgörande och återfuktande.

Vad hjälper mot torra läppar?

Sheasmör, jojobaolja, mandelolja och e-vitamin är exempel på ingredienser som kommer att hjälpa dina torra läppar, de verkar både återfuktande och skyddande. Välj gärna feta läppbalsam före produkter som innehåller vaselin, då det snarare lindrar än hjälper.

Finns det något som kan hjälpa torra läppar om man inte har läppbalsam till hands?

Känner du den stramande känslan smyga sig på, och om du inte har läppbalsam till hands kan det gamla knepet med några droppar olivolja på läpparna göra underverk! Det är tusen gånger bättre än att slicka sig om munnen. Ska du köpa ett läppbalsam och vill ha tips på vilka som är bra kan du se vilka läppbalsam som fått bäst i test här.

Varför ska man inte slicka sig om munnen när man har torra läppar?

ANNONS
ANNONS

Att inte slicka sig om munnen är nästan omöjligt när läpparna är riktigt fnasiga och torra, men det hjälper tyvärr inte. Eftersom läpparna inte skyddas av hår har de inte samma naturliga oljeskydd som resten av kroppen och att då fukta dem med saliv gör att de torkar ut.

Mina torra läppar har blivit fnasiga, hur blir jag av med det?

Är dina läppar lite lätt torra kan en tandborste funka utmärkt som en läppborste, borsta lätt mot de fnasiga läpparna så att de torra och döda hudcellerna försvinner. Komplettera med huskuren med honung här nedan och avsluta med ett återfuktande cerum. Är dina läppar extremt torra behöver du hjälpa läpparna på djupet för att verkligen bli av med de döda hudcellerna, då kan du göra så här:

Huskur mot extremt torra läppar

1. Se till att dina läppar är torra och helt rena från läppstift, läppglans och läppbalsam.
2. Doppa en frottéhandduk i ljummet vatten och massera dina läppar med den med för­siktiga, cirkulerande rörelser. Om du vill kan du även använda en blöt, mjuk tandborste.
3. Massera tills torra hudflagor har försvunnit. Läpparna ska kännas mjuka, inte torra och sträva.
4. Torka försiktigt läpparna med en torr frottéhandduk.
5. Smörj in läpparna med rikligt av ett åter­fuktande läppbalsam.

Hemmagjord inpackning för torra läppar (gjord av honung, olja och socker)

Du behöver:
• Havssalt eller socker
• Honung
• Valfri olja, gärna av kokosnöt eller oliv
• Frottéhandduk

Så här gör du:
1. Blanda samman ingredienserna i en liten skål.
2. Applicera och gnugga försiktigt in blandningen på läpparna under 30 sekunder.
3. Blöt handduken med varmt vatten och tvätta försiktigt bort blandningen.
4. Undersök dina läppar. Är de fort­farande fnasiga, upprepa proceduren tills de känns mjuka och fina.

 

NUVARANDE Enkla knepen som botar torra läppar (och orsakerna till att du får det!)
NÄSTA Är du lik ditt stjärntecken? Testa om du är en typisk våg