Att gro ekollon i en vas är en snygg inredningsdetalj och hör verkligen hösten till. Men hur gör man för att lyckas få sitt lilla ekollon att växa? Vi har svaret.

O

ktober är den månad på året då ekollonen är som allra bäst lämpade för att gro egna plantor av. Vi guidar dig till hur du gör!

Foto: Svenskt tenn

Svenskt tenn

Så gror du ekollon i vas:

1. Plocka flera stycken ekollon, det är nämligen inte alla (snarare färre) som tar sig. Leta gärna efter ekollon som redan har en liten svans.

2. Lägg dina ekollon i en skål med vatten. Efter runt tre till sex veckor kan du se om någon eller några av dem har börjat gro.

WEBBKURS:  Lär dig allt om fröer och sådd – från vinter och vår, till sommar och höst

3. Välj det ekollon som har fått bäst rotad svans och placera det med svansen neråt i en vas fylld med vatten. Vasen behöver ha en smal öppning så att själva ekollonet ligger kvar i ”öppningen” och inte faller ner i vattnet.

Svenskt Tenn har en vas som heter Ekollon, formgiven av Estrid Ericson just för att gro ekollon, men det finns flera varianter på vaser som fungerar. Du kan också använda knappnålar, tandpetare eller små pinnar för att hjälpa ditt ekollon att ligga kvar på vasens kant.

4. Byt vattnet i vasen med jämna mellanrum.

5. Efter ytterligare några veckor knoppar förhoppningsvis en liten ekplanta i vasen!

Tack till vår systersajt Sköna hem för inspirationen kring att gro ekollon!

NUVARANDE Oktober bästa tiden att gro ekollon i vas – så gör du för att lyckas
NÄSTA 21 trendsäkra höstköp inspirerade av årets Guldknappenvinnare