Foundation – bäst i test (och tipsen för att lyckas med sminket!)

Foundation – utbudet tycks vara oändligt och varje år dyker nyheter upp på marknaden. För att hjälpa dig på vägen har vi gjort ett stort foundationtest och utsett bäst i test – oavsett om du är ute efter en foundation för torr hy eller en för fet hy. Vi tipsar också om du lyckas med ditt smink och lär dig att undvika de vanligaste foundationmissarna.

Foundation – innehåll:

Stort test av foundation – vi har utsett bäst i test
Lyckas med foundation – här är bästa tipsen
4 vanliga foundationmisstag (och hur du undviker dem!)


Foundation: Här är bäst i test

Foundation 1: Lyxalternativ – vår vinnare och bäst i test

Chanel Les beiges healthy glow foundation, 560 kr/30 ml.
En produkt som andas lyx och ger ett naturligt resultat och fin lyster. Att produkten är så dryg gör den värd varenda krona. Väldigt lätt att applicera och näst intill omöjlig att misslyckas med.
BETYG: 5

 

Foundation är en viktig del av ditt smink.

Foundation 2: Porslinshy på flaska

Diorskin Forever foundation, 515 kr/30 ml.
Täckningen är hög utan att se kakig ut. Ger ett matt resultat och trollar bort alla porer och fina linjer på bara två pump. ”Det här är den överlägset bästa foundation jag någonsin prövat”, säger en testare.
BETYG: 4,9

 

Vi har testat foundation.

Foundation 3: Fantastisk känsla

Shiseido Synchro skin foundation, 450 kr/30 ml.
Otroligt len och fin konsistens, och lätt att arbeta in i huden. Håller hela dagen och täcker alla skavanker och blemmor i ansiktet. ”Huden ser på något magiskt sätt osminkad ut”, säger en testare.
BETYG: 4,8

 

Vi tipsar om vilken foundation som är bäst.

Foundation 4: Förtrollar alla

Giorgio Armani beauty Maestro glow foundation, 595 kr/30 ml.
”Det här är det bästa jag har haft i mitt ansikte. Den täcker perfekt och huden ser naturlig ut, men med extra lyster”, hyllar en annars skeptisk testare. Stort plus för pipetten.
BETYG: 4,7

 

Foundation med brush från Clarins.

Foundation 5: Lystergivande puder

Clarins Skin illusion loose powder foundation, 445 kr/13 g.
Puderfoundation som har gett testpanelen en sällan skådad fräschör. Produkten ger superfin lyster, och en lätt och skön känsla på huden. Minus för den lite hårda borsten och att den bara finns i fyra nyanser.
BETYG: 4,6

 

Bäst i test: Foundation.

Foundation 6: Smidig att använda

Smashbox Studio skin 15 hour wear hydrating foundation, 340 kr/30 ml.
Behaglig foundation som är lättapplicerad, och den stadiga flaskan gör det svårt att överdosera. Täckningen är lagom och produkten är återfuktande.
Minus för att den inte håller i 15 timmar, vilket den lovar.
BETYG: 4,6

 

Det finns foundation både för torr hy och fet hy.

Foundation 7: Naturligt resultat

YSL Touche éclat le teint, 505 kr/30 ml.
Har en tjock konsistens men produkten är ändå lätt att arbeta in. Fin, men lite tung glasflaska med pumpfunktion som portionerar ut perfekt mängd. Det krävs bara lite produkt för ett naturligt resultat.
BETYG: 4,3

 

Foundation som passar för torr hy.

Foundation 8: Dyr men dryg och bra för torr hy

Youngblood Liquid mineral foundation, 580 kr/30 ml.
Väldigt återfuktande och innehåller havsmineraler som är vänliga mot huden. Dryg, vilket gör det höga priset mer acceptabelt. En i panelen kommenterar: ”Min lättirriterade, torra hud älskade den. ”
BETYG: 4,1

Foundation i form av ett puder du applicerar med foundationborste.

Foundation 9: Allt i ett och perfekt för känslig hy

Tromborg Mineral foundation, 475 kr/8 g.
En väldigt lystergivande puderfoundation som också täcker lagom. Perfekt för personer med känslig hud, men mindre bra för dem som vill att det ska gå snabbt. Även risk för en del spill.
BETYG: 3,9

 

En oljefri foundation passar dig med fet hy.

Foundation 10: Riktig dyrgrip

Sisley Sisleÿa le teint, 1210 kr/30 ml.
Går in bra i huden och lägger sig inte i rynkor under ögonen. Lagom täckande för dagmakeup. Återfuktar på ett bra sätt och sägs motverka ålderstecken. Det skyhöga priset drar dock ner poängen.
BETYG: 3,7

 

Test av foundation, från billig till lyxig.

Foundation 11: Döljer det mesta

Make up store Sculpt excellence, 385 kr/30 ml.
En foundation som täcker och håller bra, men en i testpanelen är inte så förtjust i förpackningen. ”Den kladdiga spateln gör att det svårt att få fram rätt mängd”, säger hon.
BETYG: 3,7

 

Foundation i form av ett stick.

Foundation 12: Bra stick för partyväskan

Estée Lauder Double wear cushion stick, 395 kr/14 ml.
Den här produkten delade in testpanelen i två läger. ”Kuddapplikatorn ger skir täckning med fin lyster. Superlätt att dosera, men kräver lite övning”, säger några testare. ”Den är för krånglig”, säger andra.
BETYG: 3,6

 

Foundation, bäst i test.

Foundation 13: Perfekt mot linjer

Elizabeth Arden Prevage anti-aging foundation, 550 kr/30ml.
Foundation med vårdande ingredienser och skyddande antioxidanter, anpassad för äldre hud. Inte jättebra täckning, men konsistensen är oljig och dryg och ger fin och naturlig lyster.
BETYG: 3,6

 

Test – vi har utsett vilken foundation som är den bästa.

Foundation 14: Passar alla

Laura Mercier Candleglow soft luminous foundation, 550 kr/30 ml.
Stort plus för nyansutbudet och det naturliga resultatet. Huden måste vara väl återfuktad före applicering. Minus för att den inte ger den superlyster som utlovas och för att hållbarheten bara är sex månader.
BETYG: 3,6

 

Foundation från Max factor.

Foundation 15: Bra budgetalternativ

Max Factor Miracle match, 169 kr/30 ml.
Kräver lite arbete för att smälta in ordentligt i huden. Produkten utlovar lagom täckning, en naturlig look och bra hållbarhet, vilket den också levererar. Ett bra budgetalternativ!
BETYG: 3,5

 

Foundation kan du applicera med foundationsborsta, svamp eller stick.

Foundation 16: Bästa förpackningen

Isadora Cover up foundation & concealer, 179 kr/35 ml.
Foundation som går att likställa med en concealer – väldigt täckande, men med en tendens till kakighet om huden inte är förberedd med fuktcrème. ”Kan bli ett problem för den vintertorra huden”, säger en testare.
BETYG: 3,5

SÅ GICK TESTET TILL
Minst tre personer testar varje produkt. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

ANNONS

Lyckas med foundation – bästa tipsen och svar på vanliga frågor

Foundation är kanvasen i varje look. Men det är en djungel där ute. Vi guidar dig till hudperfektion!

Vad är det för skillnad på foundation, bb-crème och cc-crème?

SVAR: Skillnaden är inte så stor. Bb ger ganska lätt täckning samt har någon hudvård och spf tillsatt. Cc står för ”colour correcting” och jämnar ut hudtonen. Bb och cc-produkter finns ofta i bara någon enstaka nyans, medan foundation har bredare spektrum. Många gillar bb eller cc till vardags och foundation till fest, men det är en smaksak. I dag finns många foundations som ger naturligt resultat.

Hur hittar jag rätt nyans på mitt smink?

SVAR: Din foundation ska vara så lik din hudton att den smälter in obemärkt. Testa på käklinjen i dagsljus. Matcha hudens underton, som är antingen kall (rosa eller blå), varm (gul eller oliv) eller neutral. Osäker på din underton? Är du varm ser blodådrorna gröna ut genom huden, medan svalare undertoner visar sig som blåa blodådror. Ta hjälp av butikspersonalen! På Kicks finns även guideverktyget Colour id.

Foundationbortste, stick, svamp eller fingrar – hur applicerar jag för ett naturligt resultat?

SVAR: Börja med ren, fuktmättad hud. Fingrar, pensel eller appliceringssvamp, som hajpade Beautyblender, är en smaksak. Oavsett verktyg, börja alltid från ansiktets mitt och blanda utåt, så blir täckningen högst där den oftast behövs som mest. Börja med ett tunt lager, och bygg på bara där det behövs.

LÄS OCKSÅ: Beautyblender – så här använder du den rätt

Hjälp, mina foundation lägger sig i mina rynkor och linjer.

SVAR: Leta efter fuktrika, halvtäckande varianter. En ny generation antiage-foundations innehåller åldershämmande hudvård och optiska effekter som slätar ut linjer. Tre rynksäkra favoriter är By Terry Terrybly densiliss foundation, (775 kr/ 30 ml), Sensai Cellular performance creme foundation (795 kr/30 ml) och Babor Age id serum foundation (679 kr/30 ml).

Var hittar jag foundation för mörkare hudtoner?

SVAR: Inglot har ett brett nyansutbud. Även Mac, Lancôme och Bareminerals har breda nyansspektrum, men tyvärr saknas ofta fysiska prover i butikerna.

Jag blir glansig innan klockan ens är lunch. Ska jag använda en oljefri foundation?

SVAR: Ja, välj oljefri foundation. Shiseido Synchro skin foundation (450 kr/30 ml) och Diorskin Forever fluide foundation (515 kr/30 ml) håller huden matt hela dagen.

foundation-test

4 vanliga misstag du gör med foundation

1. Du har fel nyans på din foundation
För ljus foundation lägger sig ovanpå hyn som en spöklik mask. För mörk nyans bildar en kaka som tynger ner dragen och åldrar dig flera år.

2. Du glömmer halsen
Episkt misstag. Särskilt om du är skyldig till miss nummer ett ovan.

3. Du har en foundation med fel konsistens
Är du torr, håll säkerhetsavstånd till produkter med ”matte” eller ”velvet” i namnet, vilket betyder puder. Använd en fuktgivande foundation och matta ner glans med transparent puder.

4. Du skippar primer
En bra primer skapar perfekt underlag för foundation och gör att makeupen håller bättre. Klicka här för att komma direkt till vårt primertest!

Av: Maria Ahlgren, Veronica Henriksson

NUVARANDE Foundation – bäst i test (och tipsen för att lyckas med sminket!)
NÄSTA Regina Spektor: ”Jag har alltid känt mig hemma i Sverige”