H&M conscious exclusive collection 2017 – allt om nya kollektionen

För sjätte året i rad producerar H&M en Conscious exclusive collection där man tar hållbara material till en ny modenivå. I kollektionen 2017 har till exempel plast från Kina förvandlats till en rosa volangdröm.

– Vi på H&M ska inte bara bidra med bra mode, utan med bra hållbart mode, säger Cecilia Brännsten, hållbarhetsexpert på H&M.

H&M Conscious exclusive collection 2017 går i rosa, ljusblått och gult. Här finns paljetter och spets, pion- och mimosamönster tryckta på skira material och den klassiska smokingen, som fått en avslappnad twist. Trendmässigt är kollektionen, som släpps i butik och online den 20 april, experimentell men samtidigt tidlös med många klassiska inslag. Som i tidigare kollektioner finns även en brudklänning, aftonklänningar – klänningar från tidigare kollektioner har burits på röda mattan av bland andra filmstjärnan Natalie Portman och kronprinsessan Victoria – skor och accessoarer. Nytt för i år är ekologiska parfymoljor.

LÄS OCKSÅ: Kronprinsessan Victoria glänste på fest i kjol och klänning från H&M Conscious exclusive collection

H&M:S TIPS PÅ HUR DU KAN AGERA MER HÅLLBART
• Älska dina kläder! Se till att det du köper är sådant du verkligen kommer att använda.
• Köp plagg av hållbara material när du kan.
• Tvätta i låg temperatur. Får du en fläck, tvätta endast bort fläcken.
• Undvik torktumlaren, spara energi genom att hängtorka i stället.
• Laga dina kläder i stället för att köpa nya.
• Ge kläderna ett nytt liv genom att skänka, sälja eller byta. Släng aldrig!
• Använd saxen och fantasin för att skräddarsy och ändra dina plagg om du har tröttnat på dem.

Arbetet har en extra svår dimension, då designteamet framför allt arbetar med hållbara material.

– Varje år försöker vi experimentera fram nya material, och vi jobbar på att hitta nya sätt att återvinna gamla material, säger Ann-Sofie Johansson, kreativ rådgivare på H&M.

Företaget tror att cirkulära system, där allt återvinns, kommer att bli svaret på modebranschens överkonsumtion. Materialfrågan är en utmaning, då man inte vill tumma på kvaliteten.

– Alla plagg som skapas måste ju fortfarande vara perfekta, hålla en hög modegrad och vara av bra kvalitet, annars är det ingen som vill ha dem, säger Ann-Sofie Johansson.

Vi vill visa att mode kan vara hållbart, men även att hållbarhet är mode.

I dag är H&M en av världens största användare av ekologisk bomull, återvunnen polyester och tencel. I år har man till exempel lyckats producera en paljettkjol av 70 procent återvunnen polyester, jämfört med förra året då motsvarande andel var 50 procent. Man har även lyckats skapa en klänning av, ja – skräp.

H&M Conscious exclusive collection 2017.
Supermodellen Natalia Vodianova är ansiktet utåt för årets H&M Conscious exclusive-kollektion.

– Vi har skapat polyester av återvunnet skräp från stränder i Hainan i Kina. Vår rosa volangklänning är till exempel gjord av 89 petflaskor, säger Cecilia Brännsten.

H&M vill vara ledande i arbetet mot en mer hållbar värld och samarbetar med bland andra designern Stella McCartney och Inditex (moderbolag till Zara och Massimo Dutti).

– När det kommer till hållbarhet är vi inte konkurrenter, säger Cecilia Brännsten. Alla vinner på en mer cirkulär modebransch.

LÄS OCKSÅ: Så minskar du dina kläders miljöpåverkan – enkla (och viktiga!) tips