Balsammetoden förvandlade Damernas Världs webbredaktör Marika Cederlunds hår. Från stripigt, torrt och slitet till tjockare, lenare och friskare på bara några månader. Men hur fungerar balsammetoden och vilka är godkända balsam och produkter? Här är allt du vill veta om no-poo!

H

oppet om mitt hår gav jag upp för flera år sedan. Den biologiska nitlotten tilldelades mig redan som nyfödd  när jag ärvde ett tunt, typiskt skandinaviskt hår av min mamma (medan min syster ironiskt nog ärvde vår pappas tjocka kalufs). Förvisso har jag slingat håret i många år, men annars varit snäll mot mig själv. Inga sprayer, ingen värmestyling och inga drastiska färgningar. Ändå blev mitt hår till en smärre katastrof så fort jag tvättade det med schampo. Vilket schampo jag än testade, oberoende av hur mycket balsam jag öste på med efter, var håret en enda ihopklibbad röra när jag klev ur duschen. Det var livlöst, tunt och tycktes aldrig kunna växa sig längre än till axlarna.

Balsammetoden - allt du vill veta om godkända balsam, hur man gör och egna erfarenheter av no-poo metoden.

Marika Cederlund: ”Visst, mitt hår har inte blivit ett drömsvall – men det är det bästa just mitt hår kan bli. Och det är mer än tillräckligt!”

Därför kan jag rakryggat säga att beslutet om att sluta med schampo är bland det bästa som hänt mig. Det kan tyckas överdrivet, men den som haft problem med torrt, frissigt och slitet hår så länge en kan minnas, den förstår.

Känner du igen dig? Här är allt du behöver veta för att bli övertygad till att skrota schampot – för sista gången!

Balsammetoden – vad är det?

Du kanske har hört ordet, men vad är balsammetoden egentligen för något? Låt oss ta det från början. Balsammetoden är en del av no poo-begreppet (förkortning av ”no shampoo”) och syftar till att använda endast balsam när man tvättar håret. Varför?

Majoriteten av dagens schampon innehåller nämligen sulfater. Sulfater torkar ut håret vilket inte bara leder till sträva strån utan även kan leda till mjäll och eksem i hårbotten. Dessutom gör schampot att hårbottens talgkörtlar överproducerar fett på grund av torrheten, vilket leder till att man får fett hår snabbare. En ond cirkel med andra ord. För att dölja den här effekten adderar många tillverkare silikoner och mineraloljor i schampo – och framför allt balsam, inpackningar och stylingprodukter – vilket ger en falsk känsla av att håret är friskt och rent. Grundregeln i balsammetoden är att använda godkända balsam som inte innehåller just dessa ämnen som torkar ut och ”lurar” håret.

När man gör balsammetoden måste man använda godkända balsam och undvika schampon.

Godkända balsam & hur du använder dem

Godkända balsam är de som inte innehåller silikoner (slutar ofta på -cone eller -xane i innehållsförteckningen), sulfater, mineraloljor och uttorkande alkoholer.


Att sätta igång med balsammetoden kan vara lite kämpigt till en början. Det första steget är att tvätta håret en sista gång med ett ”avslutande schampo” som innehåller sulfater, men inte silikoner eller mineraloljor. På så sätt lämnas håret rent och utan restprodukter. Efter det avslutande schampot får man bara tvätta håret med godkända balsam. Då talgkörtlarna är är vana vid att överproducera fett kan det ta ett par veckor för håret att vänja sig, men när det väl gett med sig är det inga konstigheter.

Skillnaden gentemot att tvätta med schampo är att man behöver gnugga och massera hårbotten extra ordentligt när man tvättar med balsam (vilket ju bara är positivt, då massage av hårbotten sägs kunna få håret att växa snabbare!).

Att använda sig av två balsam är att föredra, ett vårdande för längderna och ett ”tvättbalsam” för hårbotten. Det vårdande balsamet är tyngre och används därför i topparna som behöver mer fukt, medan det lättare balsamet används för rötterna. Att veta om ett balsam är tungt eller inte kan vara lite svårt, men priset brukar fungera som en bra riktlinje. De vårdande balsamen är ofta dyrare än tvättbalsamen.

Före och efter – så mår mitt hår idag

Mitt hår idag är allt vad det inte var för ett år sedan. Det har blivit tjockare, friskare, glansigare, längre, och kluvna toppar är ett minne blott. Visst, det är inget Hollywood-svall, men det är det bästa mitt hår kan bli – och det är mer än tillräckligt!


Psst… Samma metod kanske inte fungerar för alla, inom no poo-begreppet kan man även välja att tvätta håret med bara vatten, äppelcidervinäger eller bikarbonat. För dig som vill hålla fast vid schampo är sulfatfria schampon och balsam ett väldigt bra alternativ – Damernas Värld har gjort ett stort test av dessa som du kan läsa om här!

Klicka på bilden för att läsa mer och boka!

NUVARANDE ”Jag slutade använda schampo – och mitt hår har aldrig mått bättre”
NÄSTA Snyggaste looksen från Golden Globes 2018 (därför bar alla stjärnor svart!)