Kladdkaka – 4 fantastiska recept på en älskad klassiker

En kladdkaka kan aldrig bli fel. Enkel att göra och himmelskt god! Här bjuder fyra populära matprofiler – Clara Lidström, Leila Lindholm, Ebba von Sydow och Stefano Catenacci – på sina bästa recept på kladdkaka.

Underbara Claras vita kladdkaka

Underbara Claras kladdkaka

Recept på Underbara Claras vita kladdkaka

• 2 ägg
• 2 dl socker
• 100 g smör
• 100 g vit choklad
• Skalet och saften av 1 lime
• 2 1/2 dl vetemjöl

Gör kladdkakan så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Vispa ägg och socker riktigt pösigt.
3. Smält smöret och bryt chokladen i bitar. Blanda ihop och rör till en jämn smet. Rör ner i äggsmeten.
4. Riv en lime, endast det gröna ska komma med. Pressa och häll saften och limeskalet i smeten. Sikta ner mjölet.
5. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter.
6. Baka i 10–15 minuter i nedre delen av ugnen. Kakan ska inte få någon färg.
Servera med lättvispad grädde, björnbär, blåbär, vallmofrön och lime.

Clara Lidström om sin kladdkaka:

En söt och riktigt kladdig vitchokladkaka som toppas med syrliga sommarbär. Gör alltid succé.

Leila Lindholms kladdkake-cupcakes med Nutella

Leila Lindholms kladdkaka

Recept på Leila Lindholms kladdkake-cupcakes med Nutella

12 cupcakes

• 2 ekologiska ägg
• 2 dl strösocker
• 1 tsk vaniljsocker
• 50 g smör
• 1/2 dl matolja
• 1 dl ljus sirap
• 2 dl vetemjöl
• 1 dl kakao av god kvalitet
• 1 tsk bakpulver
• 1 nypa salt
• 50 g mörk kvalitetschoklad 70%
• 1 dl rumstempererad Nutella
• Vispgrädde till garnering

Gör kladdkakan så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3. Smält smör, häll i matolja och sirap, blanda det med äggsmeten.
4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner i smeten.
5. Hacka chokladen, smält den i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten) och blanda den och Nutellan med smeten.
6. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet.
7. Grädda dem i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Kakorna ska sjunka ihop i mitten när de tas ut. Låt svalna.
8. Garnera med Londonvimplar och servera med en klick lättvispad grädde. Formarna med vimplar kan man köpa som ett cupcake-kit på leilasgeneralstore.com.

Leila Lindholm om sin kladdkaka:

Mina kladdkake-cupcakes är fullkomligt livsfarligt goda. Varje gång jag bakar dessa hinner jag knappt blinka innan de tar slut!

ANNONS

Ebba Kleberg von Sydows bästa brownietårta

kladdkaka

Recept på Ebba Kleberg von Sydows bästa brownietårta

25 brownies eller 2 kakor

• 250 g smör
• 6 dl socker
• 1 1/2 dl kakao
• 4 ägg
• 3 dl mjöl
• 3 tsk vaniljsocker
• 1/2–1 tsk salt
• 1 tsk bakpulver
• 1–2 dl mörka chocolate chips eller grovhackad mörk choklad

Frosting:
• En kaka Marabou mörk choklad (200 g)
• 2 msk grädde
• Färska hallon

Baka kladdkakan så här:
1. Smält smöret, blanda i socker och kakao, därefter äggen.
2. Blanda ihop mjöl, vaniljsocker, salt och bakpulver. Rör ner i kastrullen.
3. Häll smeten i två runda, smörade kakformar, inte för stora utan cirka 18 centimeter. Strö sist över chocolate chips eller grovhackad mörk choklad.
4. Grädda i cirka 40 minuter i 175 grader. Låt inte vara för länge i ugnen. Testa då och då, smeten ska vara klibbig på stickan. Hellre för lite gräddad (då kan den få stelna i kylskåp) än för mycket.
Låt kakorna svalna ordentligt i kylskåp innan du staplar dem och smälter mörk choklad och grädde till frosting.
5. Täck hela kakan med frosting. Dekorera med färska hallon. Du kan också med fördel ha mosade färska hallon mellan de två tårtlagren.

Ebba Kleberg von Sydow om sin kladdkaka:

En gudomligt saftig och god brownie-kladdkaka från min systers och min kokbok Sommar med systrarna von Sydow. Ett måste för alla chokladälskare, vi garanterar succé! Servera med lättvispad grädde och hallon eller jordgubbar.

ANNONS

Stefano Catenaccis cañakladdkaka

Recept på Stefano Catenaccis cañakladdkaka

4–6 personer
• 2 ägg
• 100 g smör
• 75 g Valrhonachoklad, minst 70%
• 1 dl vetemjöl
• 2 tsk vaniljsocker
• 1,5 dl strösocker
• 1 dl rörsocker
• 2 msk violsocker
• 1 krm salt
• 4 msk kakao Valrhona
• ½ dl grädde

Gör kladdkakan så här:
1. Vispa ägg och socker poröst.
2. Smält chokladen.
3. Blanda mjöl, socker, salt och kakao. Blanda ihop allting med grädde.
4. Baka sedan i smörad form i ugn i 160 grader i 18 minuter för en stor kaka. Den storleken som är på bilden bakas endast i 8 minuter.
5. Servera gärna med hallonsorbet och kanderade rosenblad som på bilden.

Stefano Catenacci om sin kladdkaka:

En syndernas kladdkaka, ingen bantarkaka direkt, som har fått sitt namn efter ingrediensen rörsocker. Det blir lite vuxensmak med violsocker och hallonsorbet.

Av: Sofie Zettergren, Foto: Charlie Drevstam


Fler recept på kladdkaka

Nyttig kladdkaka – är du sugen på en lite nyttigare kladdkaka? Vår systersajt Topphälsa har ett toppenrecept på en kladdkaka utan raffinerat socker och mjöl.

Tidningen Hembakats klassiska kladdkaka hittar du här!

På Allt om Mat hittar du kladdkakor i alla dess variationer!

NUVARANDE Kladdkaka – 4 fantastiska recept på en älskad klassiker
NÄSTA Shoppingfynd att spana in just nu: Exotiska mönster