Med lite extra kärlek kan dina blommor stå sig längre – och det behöver inte alls vara krångligt. Ta en titt på tipsen nedan!

I butiken

Köp rosor som är på väg att öppna sig, de står sig bäst. Rosor med hårt slutna knoppar kan få svårt att slå ut, speciellt nu under vintertid.

Rosor gillar inte att vara utan vatten, risken är att rören som  vanligtvis drar upp vatten genom stjälken suger upp luft, och täpps till av en liten luftbubbla. Är dina rosor utan vatten i mer än en halvtimme, exempelvis på vägen hem från butiken löser du enkelt problemet genom att snitta om dem.


LÄS OCKSÅ: 9 blommor du ska passa dig för att ge bort


I vasen

På samma sätt som luftbubblor kan täppa till stjälken på en ros kan bakterier i vasen göra det, tricket för att få dem att stå länge är därför att hålla vasen och blomman så ren från bakterier som möjligt. Det gör du så här:

Börja alltid med att göra en ny ren snittyta, klipp inte blommorna med en sax då den pressar samman luftkanalerna och gör det svårare för blomman att få vatten. Skär istället stjälken med en vass kniv, se till att göra en lång diagonal snittyta istället för en kort rak.


I vattnet

Ta bort alla blad från stjälken som kommer att stå under vattennivån, i blöta blad samlas gärna bakterier och det vill vi undvika.

Ställ blommorna i en ren vas, (så undviker vi gamla bakterier.) Rosor har hårda stjälkar och har därför lättare att suga upp varmt vatten, 50-55 grader är vattentemperaturen de gillar bäst!


LÄS OCKSÅ: 6 vackra och enkla blomsterarrangemang du kan göra själv


På bordet

Rosor gillar inte att stå i drag, värme eller direkt sol, däremot står de gärna svalt. Har du möjlighet så kan du exempelvis ställa dem på verandan under natten. Sätt även undan fruktfatet, vissa frukter kan avge etylen och de gör att rosorna vissnar snabbare.

Snitta om blommorna, skölj ur vasen och fyll på med nytt vatten varannan dag.


Om de ändå börjar hänga

Skulle dina rosor börja nicka beror det troligen på att stjälken blivit för mjuk eller att den inte kan suga upp ordentligt med vatten, de kan återhämta sig om du gör så här:

– Gör en pappersstrut att vira runt rosen för att stötta den.

– Håll stjälken under rinnande ljummet vatten och skär en ny snittyta.

– Sätt rosen i varmt vatten med snittblomsnäring och låt pappersstruten sitta kvar för extra stöd några timmar.

ENKEL WEBBKURS: Så lyckas du med att odla tomater

Källor:  Interflora, PlantagenBlomsterhörnanSunds.seViola
NUVARANDE Knepen som gör att dina rosor står längre – även de som börjat nicka
NÄSTA Snygga träningskläder och vegansk hudvård – shoppa exklusivt med Damernas Värld!