Mascara är en stapelvara i necessären och utbudet växer för varje år. Vi har testat oss igenom 2016 års nyhetsskörd, från billigare varianter från märken som L'Oréal och Max Factor till dyrare modeller från bland annat Lancôme och Helena Rubinstein, och utsett bäst i test. Vi ger också de bästa tipsen för magiska fransar (visste du till exempel att det finns primer för ögonfransarna?), guidar till de bästa mascaraborstarna och varnar för de vanligaste mascaramisstagen.

ANNONS
ANNONS

Mascara – innehåll:


Stort test av mascara – vi har utsett bäst i test
Lyckas med din mascara – tips och svar på vanliga frågor
4 vanliga misstag med mascara (och hur du undviker dem!)
Rätt mascaraborste gör stor skillnad – se vilken som passar dig


Stort test – här är bästa mascaran

Stort test av mascara.

Mascara 1: Ger drömfransar – vår vinnare och bäst i test

Yves Rocher Vertige longueur mascara, 179 kr.
Fransförlängning är överflödigt med denna i necessären. Högsta betyg på alla punkter – lättjobbad, klumpar inte, smular inte, enkel att tvätta av, prisvärd och ger milslånga drömfransar. ”Solklar femma”, säger en testare.
BETYG: 5


Vill du få fler skönhetstips? Kom på Sweden Fashion & Beauty Day, en ny mode- och skönhetsfestival som anordnas av Damernas Värld.
Läs mer och köp biljett här!


Mascara – vi har utsett bäst i test.

Mascara 2: Genialisk mascaraborste

Smashbox Indecent exposure mascara, 220 kr.
Ger snabbt volym, är enkel att arbeta med och ger fint separerade fransar. Innehåller fibrer som ska bidra till längre fransar. Kladdar och smular inte det minsta. Testarna kallar den ”äkta kärlek” och ”värd varje krona”.
BETYG: 4,9


Vi har utsett bästa mascaran.

Mascara 3: Fantastiskt pris

3ina The Definition mascara, 99 kr.
Spanska 3ina har landat i Sverige, och därmed är vi en riktigt bra budgetmascara rikare. Lätt att forma fransarna som man önskar – enkla eller pampiga. Borsten är perfekt utformad för bra separation. Smal och behändig hylsa.
BETYG: 4,8


Mascara från Elizabeth Arden.

Mascara 4: Som en fransböjare

Elizabeth Arden Grand entrance mascara, 300 kr.
Den böjda borsten ger en vacker form, vilket gör fransböjaren överflödig. Fransarna blir perfekt separerade, långa och vippiga, kan byggas upp till partyfransar utan smul eller kladd. Försvinner i ett svep med rengöring.
BETYG: 4,8


 

Ett tips för att få mascaran att hålla bättre är att ha primer på ögonfransarna.

Mascara 5: Tonar fransarna

Rimmel Volume colourist, 119 kr.
Vilket fynd! Ger väl avvägd volym och fin längd. Innehåller ett komplex som på någon vecka färgar fransarna semi-permanent mörka. ”Lättapplicerad och noll kladd”, säger en testare. Väldigt mycket toppenmascara för pengarna.
BETYG: 4,6


Mascaratest, vi har utsett bästa mascaran.

Mascara 6: Makalös längd

Mac Beyond twisted lash mascara, 250 kr.
Med det böjbara skaftet når du varje liten frans. Går att bygga upp makalös volym och längd. ”En revolutionerande mascara”, säger en testare. ”Mina fransar blir så långa att de slår mot glasögonen”, säger en annan.
BETYG: 4,5


Mascara med klassisk mascaraborste.

Mascara 7: Klassisk borste

Rodial Glamolash mascara skinny, 359 kr.
En klassisk, hederlig mascaraborste som enkelt navigerar över fransarna och ger naturligt resultat med diskret definition. Nätt hylsa som tar liten plats i necessären. ”Klarade jobb- och gympasset med bravur”, säger en testare.
BETYG: 4,4

ANNONS
ANNONS

Mascara, här är bäst i test.

Mascara 8: Lättjobbad

Clarins Supra volume mascara, 275 kr.
Den stora borsten delade testarna i två läger. Någon tyckte den gjorde mascaran svårapplicerad, en annan att den gav fransarna fantastisk volym i ett svep. Mascarakrämen är underbart vaxmjuk och lättjobbad. Inget smul, enades alla om.
BETYG: 4,3


Mascara från Lancome.

Mascara 9: Banbrytande borste från Lancôme

Lancôme Grandiôse extrême mascara, 310 kr.
Håller vad den lovar gällande volym, längd, lyft och så kallad solfjädereffekt. ”Jag hade önskat att det svanhalsformade skaftet var något längre – det stöter emot kinden och skapar kladd”, säger en testare.
BETYG: 4,2


Bäst i test – här är bästa mascaran.

Mascara 10: Old school-glamour

Helena Rubinstein Lash queen wonder blacks mascara, 360 kr.
Vriden borste för maxad volymeffekt. Man måste dock vara försiktig och dra av för att det inte ska bli för mycket mascara på borsten. Fransarna håller fin form länge.
BETYG: 4,1


Bäst i test – här är bästa mascaran.

Mascara 11: Megavolym

Giorgio Armani Eccentrico mascara, 360 kr.
Ger tjocka, separerade fransar, men viss risk för spindelben. Fransböjare behövs. Tips: borsten är så gott som identisk med den mer budgetvänliga L’Oréal-mascaran i testet, som ger likvärdiga resultat.
BETYG: 4


Bäst i test – här är bästa mascaran.

Mascara 12: Vårdande

Pür Fully charged mascara, 295 kr.
Den mulliga borsten ger långa, täta, vippiga och fylliga fransar. Vårdande ingredienser ska hjälpa dem att på sikt bli starkare. Den skönt vaxmjuka formulan sitter som en smäck hela dagen. Minus för stark doft.
BETYG: 4


Mascara från Loreal.

Mascara 13: Mascara från L’Oréal som kräver övning

L’Oréal Paris Volume million lashes fatale, 155 kr.
Festmascara som kan byggas till både klassiska kalasfransar och säsongens trendiga (avsiktliga!) klumpfransar. Mascarakrämen stelnar dock lite för snabbt. Den tjocka plastborsten hittar inte de allra minsta fransarna.
BETYG: 3,8


Mascara som inte smular.

Mascara 14: Smulfri mineralmascara

Idun minerals Eir mascara, 219 kr.
Lovar volym och möjlighet att bygga upp fransarna efter önskemål. Håller löftena, men kräver att du gillar maffiga borstar. Smulfri, men tappar formen under dagen. Finns även i vattenfast utförande.
BETYG: 3,7


Mascara som ger lagom volym.

Mascara 15: Fin separation

Emité make up Artist lashes mascara, 210 kr.
Ger precis rätt mängd mascara på fransarna och separerar fint. Lagom volym. Kladdar dock ganska mycket och kräver lite extra tid för att tvätta av. Inget för den kvällströtta. Kul med ett svenskt makeupmärke!
BETYG: 3,7

ANNONS

 

Mascara från Max Factor.

Mascara 16: Härligt fyllig mascara från Max Factor

Max Factor False lash effect epic mascara, 179 kr.
Max Factor är ett av världens bästa mascaramärken, men den nya borsten med en taggig boll på tippen är onödigt komplicerad. Mascarakrämen är härligt fyllig, men kravet på teknik drar ner betyget rejält.
BETYG: 3,5

SÅ GICK TESTET TILL
Minst tre personer testar varje produkt. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut. Alla produkter betygsätts på skalan 1-5, full pott ger 5 poäng.
Tips och svar på vanliga frågor om mascara.

Välj mascara utifrån vilken effekt du vill ha. Smala borstar är exempelvis bra för att bygga lager men undvika klumpiga fransar.

Lyckas med din mascara – tips och svar på vanliga frågor

Mina fransar är spikraka. Finns det något hopp?

SVAR: Så klart! Börja med en bra fransböjare. Värm gummilisten under varmt vatten och böj (omålade) fransar tills den svalnat. Gå direkt till offensiv med en mascara av curltyp, som är skapad för att snabbt stelna och fixera böjen. Sicksacka närmast roten för att staga upp hårstrået. När du kommer till franstippen, håll kvar borsten så mascaran hinner stelna i ditt grepp.

Mina fransar är korta. Vad gör jag?

SVAR: Näringsbomba med fransserum – de funkar verkligen (här hittar du våra favoriter). Satsa sen på förlängande mascara som bygger på franstippen med hjälp av fibrer. Vår testvinnare adderar många millimeter.

Varför får jag en grå mascaraskugga under ögonen?

SVAR: Särskilt volymmascara tenderar att slinka ner under ögat eftersom formulan är lite tyngre. Oljiga ögonlock eller fet ögoncrème är en vanlig bov, eftersom oljan löser upp vaxet i mascaracrèmen, liksom omedvetet gnuggande eller regn, svett och hög luftfuktighet.

Mascaran smular sig. Varför?

SVAR: Om du inte gnuggat frenetiskt beror torrheten sannolikt på att mascaran är för gammal, eller att du pumpat applikatorn i hylsan (se faktaruta). Släng i närmaste soptunna.

Hur bygger jag lager på lager utan att det blir klumpar?

SVAR: Vill du bygga många lager är tricket att hitta en mascara där crèmen stelnar långsamt och därför ger lång speltid. Ett klassiskt knep är att torka av borsten inför varje applicering. Smala gummiborstar är kända för att jobba klumpfritt.

Hur länge håller mascara?

SVAR: Ungefär tre månader, sedan ökar risken för bakterietillväxt och ögoninfektioner. Kompromissa inte!

Primer för ögonfransarna, vad är det?

SVAR: Liksom primer för ansiktet är fransprimer ganska genialiskt. Den hjälper mascaran att hålla sig i topptrim hela dagen, och vårdar ofta fransarna på vägen. Dior Diorshow maximizer, 340 kronor, är suverän.

Hur får jag bort vattenfast mascara?

SVAR: Använd oljebaserad ögonmakeupremover. Dränk en bomullsrondell som du trycker mjukt mot ögonen i 5-10 sekunder. Torka sedan försiktigt neråt. Upprepa om det behövs, gnugga aldrig. Klicka här för att komma direkt till vårt stora test av vattenfast mascara!

Använd en ögonfransböjare innan du tar på mascara.

Franstången använder vi innan vi målar mascara, okej? Annars kan fransarna bli skadade.

4 vanliga misstag med mascara (och hur du undviker dem!)

1. Du målar för många lager. De flesta mascaror hinner torka halvvägs genom lagerbyggandet, med klumpfransar som resultat.

2. Du pumpar borsten i hylsan. Pumpandet trycker in luft i förpackningen, vilket gör att mascaran torkar ut snabbare.

3. Du använder vattenfast mascara varje dag. Att ta bort vattenfast mascara kräver ofta att du gnuggar. Det frestar på ögonområdet, så spara den vattenfasta mascaran till bröllop/gymbesök/snöstormsdagar.

4. Du glömmer bort att sicksacka. För att ge illusionen av långa fransar krävs koncentrerad svärta vid rötterna. Rör borsten fram och tillbaka innan du drar ut genom längderna.

5. Du böjer fransarna efter att du applicerat mascara. Ajajaj! Formen blir knasig och du riskerar att skada fransarna.

Olika mascaraborstar ger olika resultat.

Rätt mascaraborste gör stor skillnad – se vilken som passar just dig

Mascaraborsten kan göra stor skillnad för hur dina ögonfransar beter sig. Fjäderlätta, nattsvarta, milslånga, separerade och med rejäl volym – vi ställer höga krav på våra ögonfransar. Damernas Värld har djupdykt i fransdjungeln och guidar dig till sminkväskans nya bästisar och vilka effekter de ger. Klicka här för att komma till vår stora guide till mascaraborstar!

Av: Veronica Henriksson, Maria Ahlgren
NUVARANDE Mascara – bäst i test (och tipsen för snyggaste fransarna!)
NÄSTA Black Friday! Här hittar du bäst erbjudanden i butik och online – vi har listan