Din hårfärgning misslyckades och färgen är inte alls som du tänkt. Som tur är har vi samlat de bästa tipsen för en snabb räddning. Ta ett djupt andetag och läs våra råd nedan!

bad-hairday

Misslyckad hårfärgning – hjälp, håret blev för mörkt!

Tvätta det omedelbart för att motverka att pigmenten från hårfärgen sätter sig i hårstråna. Om det har blivit alldeles för mörkt, blanda en matsked bakpulver tillsammans med ett clarifyingschampo.

Låt verka i fem minuter. Ett mer naturligt alternativ är att applicera olivolja i håret och låta den verka under en varm handduk under några minuter. Tvätta sedan med ditt vanliga schampo.

En bra produkt är Moroccanoil Clarifying schampo som rengör håret på djupet, 229 kr/250 ml.

Misslyckad hårfärgning – håret blev för orange!

Håret behöver hjälp att dämpa den varma nyansen. Om du använt en intensivtoning, tvätta håret med ett lilafärgat schampo de kommande dagarna. Har du använt en permanent hårfärg, applicera en två nyanser mörkare färg på de områden som känns för rödflammiga. Välj en kallare färg med blå undertoner nästa gång.

En bra produkt är John Frieda Sheer blonde colour renew tone correcting schampo neutraliserar gula toner, 99 kr/250 ml.

Misslyckad hårfärgning – håret blev grönt!

Oavsett om hårstråna har fått färgtema Hulken, på grund av en felaktig färgning eller en dos klor från poolen, är en omedelbar tvätt med ett clarifyingschampo din första livlina. Du kan också applicera en djupverkande hår­inpackning. Om det inte fungerar, tvätta håret med ketchup.
De röda pigmenten motverkar de gröna, och syran i ketchupen hjälper till att neutralisera den kemiska processen.

Vill du ha en lyxigare produkt än ketchup kan vi rekommendera Keune Care line Intensive hair repair, en djupverkande hårinpackning som ger färgskadat hår näring, 224 kr/500 ml.

Har håret blivit för ljust?

Känns håret för ljust är enda lösningen att lägga till mer färg. Om du bara vill ha det lite mörkare, välj en nyans mörkare än den du använde från början och applicera den bara på områden som du vill ha mörkare. Låt den dessutom sitta i ungefär halva den angivna verkningstiden och kontrollera under tiden så att nyansen inte blir för mörk. Om ditt hår har blivit alldeles för ljust – boka in ett frisör­besök.

Vill du ha fler tips på vad du kan göra för att få en så vacker hårfärg som möjligt när du färgar håret hemma? Klicka dig vidare till vår stora färga håret hemma-guide!

Av: Therese Hallberg
Foto: iStock.

Artikeln publicerades ursprungligen i Damernas Värld nummer 11 2015. Vill du vara säker på att inte missa fler liknande tester kan du prenumerera på tidningen. Just nu hittar du förmånliga erbjudanden här.

NUVARANDE Misslyckad hårfärgning? Lugn – här är knepen som kan rädda dig
NÄSTA Därför ska du inte köpa piratkopior