Croissantsemlor – goda och luftiga semlor med en smarrig fyllning av mandelmassa, vaniljkräm och amarettolikör. Uppdatera ditt semmelbak med det här makalöst goda receptet på croissantsemlor som vår bakbloggande layoutchef Cecilia Hansson har skapat. Mums!

Recept på croissantsemlor, 6 st små:

Croissantbullar:
2 smördegsplattor

Fyllning:
150 gram riven mandelmassa
0,5 tsk mortlade kardemummakärnor
0, 75 dl vaniljkräm eller marsankräm
1 tsk vaniljpulver
en skvätt amaretto (1-2 tsk)

Grädde:
vispgrädde
florsocker
rom el. konjak

Croissantsemlor – här hittar du bästa receptet

Croissantsemlor med mandelmassa, vanilj och likör.

Croissantsemlor – så här gör du:

1. Tina upp smördegsplattorna. Vill du ha en rund liten semla kan du rulla ihop degen, men då växer bullarna inte så mycket. Vill ha större och lite frasigare semlor kan du borsta bort mjölet på smördegsplattorna och vika dem en, två gånger. Tryck ihop dem ordentligt, men knåda dem inte. Tänk att det är massa lager som inte vill skrynklas ihop.

2. Pressa ut smördegsplattorna till en cirka 1,5 cm hög rektangel.  Tryck sedan ut små rundlar ur degen och lägg dem på bakplåtspapper. Pensla rundlarna med ägg och sätt in dem i ugnen på 200 grader i cirka 20-25 min, tills de vuxit rejält och fått färg. Vill du kan du strö över flagad mandel efter att du penslat på ägget, så blir semlorna extra fina! Rundlarna kan växa lite åt höger och vänster men det gör inget då du kan skära till dem sen.

3. Skär av ett lock på de färdiggräddade bullarna och gröp ur lite innehåll. Lägg fyllningen (som du blandar ihop i en skål) i hålen som du gröpt ur.

4. Vispa grädden och blanda i romen eller vad du har hemma. Lägg grädden på den fyllda semlan, lägg på locket och pudra över florsocker. Servera direkt då de är som frasigast!

Fler bilder på croissantsemlorna och en hel rad andra oemotståndliga recept hittar du i Cecilias blogg, Homemade Stockholm.

Tips från vår systersajt Hembakat: Recept på klassisk semla med mandelmassa och vispgrädde

 

NUVARANDE Croissantsemlor – lyxiga semlor med mandelmassa, vanilj och likör
NÄSTA & Other Stories om sitt nya designsamarbete: ”Dedikerat till kärlek”