Fira in advent med årets smarrigaste julfika, lusse-wrapen! Nu har vi gjort vår egen juliga variant av Tösse-bageriets hyllade semmelwrap. Resultatet är helt oemotståndligt!

Så här bakar du din egen lusse-wrap!

Ingredienser:
25 g jäst (o,5 förp)
1 dl mjölk
1 1⁄2 dl vatten
100 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 krm salt
1 paket saffran
1 ägg
8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
6 msk mjölk
300 g mandelmassa
2 dl florsocker
6 dl vispgrädde
3 dl hackad mandel
florsocker till garnering

Smörpapper och band

Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Värm mjölk och vatten till max 37° och häll över jästen.
Tillsätt smör, socker, salt, saffran, ägg (saffran kan du blanda med ägget innan.)
Rör runt ingredienserna.
Blanda bakpulver med 2/3 av mjölet.
Tillsätt mjölet under omrörning, (när du sätter degen för jäsning ska den kännas lite för kladdig för att kunna bakas ut.)
Arbeta degen smidig.
Är du inte nöjd med konsistensen så tillsätt lite av mjölet som är kvar, men spara lite till utbakningen.
Låt jäsa 30-40 min.

Sätt ugnen på 225°
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar, rulla till släta bullar.
Strö lite mjöl på bordet så att de inte fastnar.
Kavla ut varje bulle till en mycket tunn platta, 1-2 mm tjock och ca 20 cm i diameter.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen 3-4 min. De ska vara precis genomgräddade och inte fått färg eftersom de ska kunna vikas utan att spricka.
Låt bröden svalna mellan bakdukar så att de håller sig mjuka.

Fyllning:
Riv mandelmassan och blanda med mjölk och florsocker till en slät kräm.
Spritsa eller bred ut mandelmassan på mitten av wrapsen.
Hacka nötter och strö över wrapen.
Vispa grädden och spritsa eller klicka den på fyllningen.
Vik ihop som en wrap.
Packa in i smörpapper.
Pudra ev florsocker över.

Receptet är baserat på Arlas recept för semmelwrap.

Foto och video: Fredrik Redestad

byline_Johanna

NUVARANDE Så gör du smarrigaste lusse-wrapen
NÄSTA Armbandet berättar vem du är!