I annonssamarbete med VISIT SYDSJäLLAND-MöN

Resereportage: Ditt livs semester finns bara en bro bort – Del 1

Thailand, Frankrike och Sydafrika i all ära. Men ditt livs semester ligger bara en bro bort. Här är tre anledningar till varför du borde resa till södra Själland (och varför Sverige borde behållit Danmark).

Visst kan en viss tveksamhet vara berättigad, vad kan ”dansken” erbjuda som vi inte har i Sverige? Väldigt mycket när det kommer till smak-, natur- och kulturupplevelser av internationell klass till en billig penning. Sydsjälland är det perfekta resmålet för en minisemester helt enkelt, bara en kort timmes bilväg från Malmö och Köpenhamn.

UPPTÄCK COPENHAGEN COAST & COUNTRYSIDE – DEL 1

När delar av dv:s redaktion besökte Sydsjälland fick vi se och uppleva södra Danmark från sin absolut bästa sida med guidning av Copehagen Coast & Countryside. I en artikelserie om två artiklar har vi sammanfattat Sydsjällands guldkorn.

Pittoreska Naestved – för inredningsintresserade konstälskare med slottsdrömmar

naestved-visitdenmark-CA

På Hotel Kirstine i Naestved äter man fantastiska smörrebröd till ”frokost” (lunch på danska).

Det var i Naestved, cirka två timmar efter att vi lämnat Öresundsbron bakom oss, lätt skepticism byttes mot odelad förtjusning. Dels för att resan var såpass kort – det absolut lättaste och bekvämaste sättet att ta sig till Sydsjälland måste vara med bil över Öresundsbron. Dels för att den danska landsbygden är bedövande vacker, och Naestved är inte ett undantag. Den medeltida staden är Själlands tredje största stad men här finns ingenting som gör oss storstads-stressade. Istället andas varje liten kullersten harmoni och axlarna sänks som på beställning.

I Naestved finns också keramikföretaget Kähler som står bakom den populära vasen Omaggio. Under 175 år har Kähler samarbetat med några av de absolut främsta inom konst, keramik och formgivning, så för inredningsfantaster är ett besök ett måste. Självklart finns även en flaggskeppsbutik med de senaste nyheterna. Tips! Missa inte den guidade turen på lördagarna! Avslutningsvis får du dekorera din egen Omaggio-vas till priset av 390 kr.

gavnoslott-visisdtdenmark-CA

Gavnö besöks med fördel året runt, men värt att notera är att Danmarks största tulpanfestival äger rum i Gavnö Slottspark varje vår.

Strax utanför staden ligger Gavnö Slott och här finns förutom en av de absolut vackraste slottsparker vi sett, Nordeuropas största privata samling av målningar inklusive den största samlingen holländsk konst (utanför Nederländerna). 130 kr kostar det att besöka slottsparken och slottet. Ett stort litet kungadöme ett stenkast från den blågula fanan.

Sagolika Mön – ön för dinosaurie- och dryckesentusiaster som vill sätta verkligheten på paus

bokskog-visitdenmark-CA

Bokskogar finns det gott om på södra Själland men få är så vackra och meditativa som skogen på Möns klint. Visst får man Sagan om ringen-vibbar?

Sydost om Själlands kust ligger Mön och Möns klint. 500 trappsteg delar av den stora bokskogen från en sju kilometer lång stenstrand – vilket (beroende på hur fort man går) blir ett alldeles lagom träningspass för tränad såväl som otränad.

monsklint2-visitdenmark-CA

Det här är inte Cape Horn i, Sydafrika. Det här är Möns klint. Helt oredigerat.

Möns klint är en naturupplevelse utöver det vanliga. Det är häpnadsväckande svårt att greppa att vi fortfarande är i norra Europa. Här finns även ett geocenter som tar besökaren på en tidsresa ungefär 70 miljoner år tillbaka i tiden. Att vandra bland dinosaurieskelett och fundera över storheten i världens uppkomst är nästan en sakral upplevelse – och gör det möjligt att lägga vardagen åt sidan. Om så bara för en eftermiddag. Att besöka Möns klint är helt gratis. Att lära sig allt om Danmarks födelse på geocenter kostar 180 kr/vuxen.

destilleri2-visitdenmark1000

I Noorbohandelen kan man även köpa Wolfgangs importerade viner och spritsorter som whisky och calvados.

Strax utanför Mön ligger holmen Nyord och Noorbohandelen –Danmarks första butik för lösviktsförsäljning av kvalitetssprit. Här säljer Wolfgang Sürth likörer i de mest spännande variationerna och de är så lokala de bara kan bli – smaksättningen plockas utanför butikens dörr på Nyord. Allt säljs såklart i lösvikt.

Prästö – för mamma, för pappa, för bästisen… ja, för alla som gillar riktigt god mat helt enkelt

Man skulle kunna tro att det enbart är i Danmarks huvudstad, mat- och öl-meckat Köpenhamn, som de bästa smakupplevelserna finns. Men icke. På Prästö ligger Hotel Fredriksminde – den första restaurangen utanför Köpenhamn med en stjärna i Guide Michelin.

Att äta på Fredriksminde är som att smaka på ett Danmark iklädd grönt. Du väljer mellan två avsmakningsmenyer och till detta kan du egenhändigt komponera ett vinpaket eller ta hjälp av den mycket kunniga ­ – och trevliga – personalen. Här äter du med alla sinnen och många gånger är uppläggningen lika spektakulär som smaken. En sexrätters avsmakningsmeny kostar 1 160 kr.

fredriksminde-visitdenmark-CA

Vill stanna kvar efter middagen så är Fredriksminde även ett hotell. Vårt tips? Boka i tid – Hotel Fredriksminde är populärt.

Men…vart bor man då?

Mat och upplevelser i all ära – en säng och ett tak över huvudet är såklart också välkommet. Här är två våra bästa tips!

Naestved

Hotel Kirstine är en välbevarad 1700-tals byggnad som förr tjänade som borgmästarens hus. Idag är ett det fyrstjärnigt hotell. Ett dubbelrum kostar från 1500 kr/natten.

Mön

Tiendegaarden är ett B&B (med ett eget tidningsblad!) där man delar gemensamma utrymmen som kök och uppehållsrum. Vill man inte laga frukost själv kan man få den serverad mot ett mindre tillägg. Vin och öl hämtas i den gemensamma minibaren – kylen i förrådet. Dubbelrum kostar från 650 kr/natt.

NUVARANDE Resereportage: Ditt livs semester finns bara en bro bort – Del 1
NÄSTA 18 trendiga sommarskor – som vi gärna tar med på semestern