Designertrion Claesson Koivisto Rune gör årets rosa band – med en mönsterbild som ger symbolik både till kvinnor, liv och de som drabbas av bröstcancer.

ANNONS
ANNONS

– En stor cirkel med en liten cirkel mitt i – kanske den äldsta och tydligaste symbolen för liv och för kvinnlighet? En enkel geometri som förstås av alla människor oavsett språk eller kultur. Varje dag får 20 kvinnor i Sverige bröstcancer. På vårt rosa band ryms ungefär lika många stora cirklar med en liten cirkel mitt i. Ett enkelt mönster och en påminnelse om varför vi måste bekämpa denna sjukdom, säger Claesson Koivisto Rune

Trion har vunnit flera designpriser både i Sverige och internationellt, nu senast det prestigefyllda Bruno Mathsson-priset. Med uppdrag som restaurang Operakällaren och formgivning av hus och möbler blev rosa bandet en ny – och viktig uppgift.

– Vi har, precis som de allra flesta, en nära koppling till cancer. Men det är inte den enda anledningen till att vi tackade ja. Vi tycker också att det är fantastiskt att få vara med och göra skillnad, säger trion.

Tidigare designers av Rosa Bandet:
2014 – Camilla Thulin
2013 – Helene och Elsa Billgren
2012 – Klädmärket Dagmar
2011 – Per Holknekt och Lena Philipsson
2010 – Liselotte Watkins
2009 – Gert Wingårdh
2008 – Ingegerd Råman
2007 – Lars Wallin
2006 – Carin Rodebjer

Sedan 2003 har Rosa Bandet samlat in 515 miljoner kronor till cancerforskningen. Rosa bandet kostar 30 kronor och säljs under oktober i butiker som ICA, Lindex och Apoteket.

byline_Johanna

NUVARANDE Prisbelönad trio designar årets rosa band
NÄSTA Tävla och vinn en parfym