Du behöver inte ha en personlig frisör som kommer hem till dig varje morgon för att få till det perfekt fönade håret. Damernas Världs fönskola lär dig allt du behöver veta för att på egen hand fixa håret lika proffsigt (och hållbart) som på salong.

Förarbete – innan föningen
Se till att förbereda håret innan föningen på bästa sätt. De ultimata förutsättningarna för den perfekta föningen fixar du så här:
• När du är hos frisören nästa gång, be om att få håret uppklippt om du har fylligt, medeltjockt till tjockt hår. Fint hår som klipps i lager får textur och volym utan att håret behöver klippas ur och därmed förlora tjocklek.
• Att färga och slinga håret är inte bara negativt för hårkvaliteten, kemiskt behandlat hår blir inte fett lika fort och får också en textur som gör det enklare att styla. Detta gäller speciellt typiskt nordiska hår, som ofta är mjuka och tunna.
• Se till att använda ett schampo och balsam som inte tynger ner håret när du tvättar det innan föning. Inpackningar, hårmasker och feta, fuktgivande balsam bör bara användas de dagar då du inte ska föna håret, eller i alla fall inte behöver få till volym och styling som håller i flera dagar.

Produkter att använda innan du fönar håret
Blow pro Daily volumizing shampoo (110 kr/235 ml) och Daily volymizing conditioner (110 kr/235 ml).
Sulfatfritt schampo som rengör skonsamt och ger viktlös volym tillsammans med balsamet som också motverkar frissiga hårstrån.

Label M Organic orange blossom shampoo (319 kr/200 ml) och Organic orange blossom conditioner (319 kr/200 ml).
Ekologiskt certifierade, sulfatfria produkter speciellt framtagna för att lyfta tunt hår.

Joico Body luxe shampoo (240 kr/300 ml) och Body luxe conditioner (240 kr/300 ml).
Ger volym och fyllighet utan att tynga ner. Är även färgskyddande.

Aveda Pure abundance volumizing shampoo (290 kr/250 ml) och Pure abundance volumizing clay conditioner (295 kr/200 ml). Växtbaserade produkter med ekologiskt akaciagummi som får håret att både kännas och se fylligare ut.

I hetluften – under föningen
Fuktigt nytvättat hår, rätt produkter och verktyg är allt du behöver. Så här ska du använda dem:
* Föna aldrig håret i badrummet. Fukten efter duschen eller badet gör att det tar längre tid för håret att bli torrt, och motarbetar din önskan om att få till den maximala hårvolymen.
* Se till att använda en produkt med värmeskydd, annars sliter du bara onödigt mycket på håret som riskerar att bli frissigt och torrt. Oljor och feta hårcrèmer lägger sig som en hinna runt hårstråna, vilket vårdar men också har en nedtyngande effekt.
* Använder du volymgivande stylingprodukter så var noga med att inte ta för mycket, det kan tynga ner håret och göra det platt i stället.
* Enklaste sättet att få till volymen är att använda en paddelborste och föna håret i motsatt riktning till hur det växer och ligger. En liten rundborste är bra för att fixa formen på korta frisyrer och luggar, större rundborstar är bättre för längre hår och mjuka former.
* Det gamla tricket att föna håret upp och ner ger visserligen volym, men gör också att håret lätt blir frissigt.
* Investera i en hårfön med ett läge för kalluft. När håret är torrt använder du kalluften för att fixera formen och volymen. Kalluft är mer skonsamt för håret och gör också att håret håller formen betydligt längre.
* Föna alltid hårlängderna uppifrån och ned så minimerar du risken för friss och maximerar hårets naturliga glans.
* Har du ett naturligt självfall eller lockar i håret? Använd ett diffuser-munstycke på din hårfön för att få volym och samtidigt behålla lockarnas naturliga form. Generellt ska du borsta så lite som möjligt i ett naturligt lockigt hår för att undvika att det tappar sin naturliga stuns.

Bästa hårfönen

Hårfönar vi rekommenderar
GHD Aura hårfön (1 699 kr).
Lätt, smidig hårfön som blåser luften rakare än traditionella hårfönar, vilket förkortar torktiden och ger ett slätare, frissfritt resultat.

Remington Keratin therapy pro dryer hårfön (549 kr).
Hårfön med kalluftsfunktion, antifriss-effekt och diffuser-munstycke.

Förläng effekten – efter föningen
Med små enkla knep går det att förlänga effekten av din föning och se till att den håller någon dag extra.
* Att sova på håret dödar all volym, det kan du vara säker på. Sätt i stället upp håret i en lös knut mitt på huvudet när du går och lägger dig, gärna med en hårnål. Släpp ut och borsta försiktigt igenom håret på morgonen för att få fram volymen igen.
* Använder du torrschampo? Om inte är det dags att lära känna denna hårresande produkt, den kommer att revolutionera din hårstyling. Vissa torrschampon ger volymeffekt medan andra enbart tar hand om den feta känslan, prova dig fram för att hitta det som passar just dig. Och se till att spraya främst i hårrötterna där den feta känslan sitter, inte i längderna. Gnugga in ordentligt och kamma eventuellt igen för att bli av med synliga rester.
* Byt bena! Har du haft mittbena de första dagarna efter föningen kan ditt hår få nytt liv bara av att byta till sidbena. Hästsvansar, låga knutar och flätor i alla tänkbara versioner är klassiska frisyrer som också passar bra dagarna innan nästa hårtvätt.
* Ibland räcker det att spraya vatten i håret (spraya, inte hälla) och ge det en snabb omgång med hårfönen för att ”återaktivera” volymen och stylingen. Hur bra det fungerar beror på vilken hårkvalitet och hur mycket styling du har i håret. Ge det ett försök i alla fall!

fona-perfekta-frisyren

Produkter att använda i samband med att du fönar håret
Redken Pillow proof blow dry two day extender (295 kr/153 ml).*
Förebyggande torrschampo som används direkt efter föning för att förlänga den nytvättade känslan.

L’Oréal Paris Elnett satin heat protection styling spray volume, (89 kr/170 ml).
Värmeskyddande spray som ger hållbar volym och motverkar flygigt hår.

L’Oréal Paris Elnett satin Heat protection styling spray straight (89 kr/170 ml).
Värmeskyddande spray som hjälper till att hålla håret rakt och motverka flygigt hår.

Produkter som förlänger effekten av ditt nyfönade hår
Aussie Miracle dry shampoo mega instant (49 kr/75 ml och 139 kr/150 ml).
Uppfräschande torrschampo med doft av nytvättat hår. Lämnar inga synliga spår.

Kérastase Powder bluff (319 kr/200 ml).
Torrschampo med en lätt volymeffekt som tar bort den feta känslan men behåller hårglansen.

NUVARANDE Så fönar du det perfekta hårsvallet – med Damernas stora guide
NÄSTA Njut av ren och skär modekärlek när Chanel haute couture skapas