Det kan vara svårt att skilja en piratkopia från en designerväska, men Damernas Värld har tagit reda på åtta sätt som gör det lättare att skilja fejk och kopior från äkta vara.

På semesterorter världen över kryllar det av dåliga kopior av lyxprodukter. Ibland går det så långt att Céline-liknande väskmodeller med Prada-loggor säljs på gatorna.

Låtsasäkta varor kan dock många gånger vara så välgjorda att det krävs ett tränat öga för att avslöja fusket. Ursäkten ”det är gjort i samma fabrik men på grund av ett litet fel gick det inte att sälja i butik” är väldigt vanligt och handlar ofta att man har med stöldgods att göra.

Så får du råd med designerväskan

All About Fashion

De enda gångerna det egentligen går att fynda fina modeprodukter till lågt pris är vid utförsäljningar utannonserade av pålitliga återförsäljare eller genom att ha bra koll när man shoppar på andrahandssajter som Blocket, Tradera eller Ebay.

Somliga produkter blir oftare kopierade andra. Väskor från Chanel, Hermès och Louis Vuitton är exempel på det. Råkar du ut för en tveksam väska som du är osäker på kan det vara bra att komma ihåg att dessa tre aldrig går att köpa via återförsäljare utan att bara i egna butiker.


Så avslöjar du piratkopian – 8 knep för hur du skiljer en kopia från en äkta märkesväska:

1. Titta på detaljerna
Titta på hur väskorna är sydda, speciellt kring modehusets namn, fickor och knappar. En äkta vara har i de flesta fallen fler stygn per centimeter än en fejk samt är jämnare, rakare och allmänt snyggare.

2. Titta på materialet
Försäkra dig om att väskan är av äkta skinn. De flesta designers använder sig av äkta skinn som har en ojämn struktur, jämfört med fusk. Dessutom har äkta läder en lätt doft av skinn medan fuskskinn luktar starkt av kemikalier.

3. Titta på metallen
Dragkedjorna ska vara enkla att öppna och stänga. Metallen på en äkta produkt är oftast också tyngre och lyxigare. De flesta modehusen använder sig av matta metaller medan en låtsasäkta vara kommer att ha metalldelar gjorda av billigare och mer skinande material.

4. Titta inuti väskan
Öppna väskan! Insidan av en designerväska är minst lika fin och välgjord som utsidan!

5. Se att allt är rättstavat
Lusläs tvättlappar och annat med text på. Gör en rättstavningskontroll, riktiga modehus brukar kunna stava och ofta står det huset namn på detaljer som till exempel knappar. Står det något i stil med ”100 % äkta” någonstans tyder det på motsatsen.

6. Titta på förpackningen
Dustbags, silkespapper, kartongen, förpackningsdelar bör vara av hög kvalité och vara prydda av logotyper och namn.

7. Kolla in priset
Priset är ofta en bra indikator. Verkar det för bra för att vara sant, är det förmodligen det. Kolla upp vad priset kostar i butik. Det är inte särskilt troligt eller rimligt att någon som köpt sin Chanel för 30 000 kronor kommer att sälja den på Ebay för en tiondel av priset. Men se upp: Även fejkvaror säljs till originalpriser!

8. Se till att kunna returnera om du shoppar online
Om du shoppar online, se till att säljaren accepterar returer för att du ska få en ordentlig chans att kolla upp äktheten.

NUVARANDE Så ser du att väskan är fejk och en piratkopia – 8 enkla knep
NÄSTA Vila dig kreativ – så gör du