Sheetmasker, eller arkmasker, är ett relativt nytt fenomen i Sverige men har används i många år i Asien. Damernas Världs skönhetsredaktör Maria Ahlgren guidar till sina personliga ansiktsmaskfavoriter i sheetmask-garderoben. Hudmagi garanteras!

ANNONS
ANNONS

En sheetmask är en ansiktsmask i form av en duk av bomull, biocellulosa eller hydragelé (slemmigt men SÅ skönt!) som har marinerats i serum eller essens. Själva dukformatet gör att alla gottiga ingredienser inte kan fly, utan tränger in i huden där de kan nå sin fulla, beautyfierande potential.

Jag är en sheetmaskjunkie och har så varit sedan jag för tio år sedan flyttade till Tokyo och fick testa mitt livs första sheetmask. Då såg det ut såhär:

Sheet mask

Det var ta mig tusan ingen fager syn, men ganska snart fick jag in snitsen och lärde mig drapera dukar över ansiktet som om jag aldrig gjort något annat. Idag, tio år senare, har lyckligtvis utvecklingen gett oss sheetmasks med ”second skin”-teknologi, som gör att materialet omsluter huden som en andra hud.

LÄS OCKSÅ: Sheetmasker – här är bäst i test och tipsen för att lyckas

En extra anledning till att älska sheetmasker är att de ofta säljs styckvis, så man kan mixa och matcha efter önskemål och behov. Efter flygresan vill jag till exempel ha något galet återfuktande, medan ett liten uppstramning är på sin plats innan festmakeupen ska åka på. På vintern eller under stressiga perioder älskar jag lugnande sheetmasker som trollar bort rodnad och lämnar hudtonen bländande jämn. Det finns även detoxande sheetmasks, sheetmasks för händerna och fötter och bandageliknande masker som fästs runt öronen och lyfter kalkonhalsen och käkkonturen.

I Japan och Korea finns även butiker som säljer sheetmasks med roliga tryck – vad sägs om Hello Kitty, en arg samuraj, Pokémon eller Gene Simmons i Kiss i ansiktet medan serumet jobbar sin magi?

Sheetmasker – så fungerar det.

Här testkör jag en simulator i en butik i Harajuku i Tokyo.

Sheetmasks.

Valet blev en pandamask! Denna mask var dock mer selfievänlig än effektiv hudvårdare.

Nu däremot ska jag lista sheetmaskerna som VERKLIGEN funkar när du vill ha glow, ett temporärt litet lyft, spänstig hud och fukt deluxe. Okej, nu kör vi!

7 sheetmasks du måste testa innan du dör

Innan vi börjar – kom ihåg att ALLTID exfoliera först så inga skruttiga döda hudceller ligger i vägen och hindrar trupperna av näring och fukt att komma in i huden. Jag använder Paula’s Choice 2% BHA Liquid, men du kan självklart använda annan peeling.

Sheetmask 1: Tony Moly Intense care snail hydro-gel mask

Sheetmasker har blivit populärt i Sverige.

Tony Moly Intense care snail hydro-gel mask, 95 kr (säljs på Sephora).

Masken i så kallad hydragelé kommer i två delar och sluter åt som en andra hud. Vrålskön och svalkande på huden – jag kan dammsuga lägenheten utan att masken faller av eller tappar passformen. Min hud blir som ny – fuktmättad, fyllig, lystrig, slät och alldeles jämn i hudtonen.

Alltså nästan SKRÄMMANDE porslinsjämn – jag undrar var blodet tagit vägen? Ett måste när huden behöver en snabb makeover. Resultatet håller i sig flera dagar. Jag. Är. Besatt.

Bästa sheetsmasken för: Att dämpa rodnad, återfukta, lugna huden och få en magiskt slät hudyta.


Sheetmask 2: Starskin Vip The gold mask revitalizing luxury bio-cellulose second skin face mask

Starskin Vip The gold mask revitalizing luxury bio-cellulose second skin face mask, 149 kr.

Starskin Vip The gold mask revitalizing luxury bio-cellulose second skin face mask, 149 kr.

Efter en användning är huden synbart slätare, fylligare och jämnare i tonen. Jag ser ut att komma direkt från en ansiktsbehandling. Pluspoäng för överkomlig prislapp. Starskin har flera andra härliga sheetmasker att botanisera bland, deras hylla är som en godisbutik för skinjunkies.

Bästa sheetmasken för: Att fixa röda mattan-hud inför festen eller när som helst du vill ha glowig, fuktmättad hud med påfyllda näringsdepåer.


Sheetmask 3: Estée Lauder Advanced night repair concentrated recovery powerfoil mask

night-repair

Estée Lauder Advanced night repair concentrated recovery powerfoil mask, 895 kr/4 st (224 kr st).

En av marknadens mest selfievänliga masker är försedd med en silverfolierad yta som lovar att låsa in minsta välgörande serummolekyl, som är en högkoncentrerad variant av mångfaldigt prisbelönta Advanced night repair serum.

Maria Ahlgren i Estée Lauder Advanced night repair.

Maria Ahlgren i Estée Lauder Advanced night repair.

Jag trodde knappt mina ögon första gången jag skalade av masken. Lystern lös upp hela rummet, huden studsade av fukt och hudtonen var felfri som putsat porslin.

Masken lovar att nollställa motsvarande en hel veckas skador från fria radiakaler och andra yttre angrepp, och huden känns verkligen pånyttfödd. Mild, god doft bidrar till lyxupplevelsen. Drömmen vore att använda den en gång i veckan, men prislappen är för saftig, vilket gör masken till ett lyx-unn.

Bästa sheetmasken för: Stressad hud som behöver nollställas och hitta tillbaka till sin zen. Den här masken är som ett jäkla yinyogapass för ansiktet. Och ja – den är räddningen efter festhelgen (eller veckan).

ANNONS
ANNONS

Sheetmask 4: Peter Thomas Roth Un-wrinkle 24k gold intense wrinkle sheet mask

peterthomas150514_sheet_mask_for_presentation_v2_1479307582

Peter Thomas Roth Un-wrinkle 24k gold intense wrinkle sheet mask, 679 kr/6 st.

Bomullsmasken är lite svår att få jämn över ansiktet och korvar sig innan man fått till snitsen. Serumet är däremot proppat med härliga ingredienser som peptider och lugnande kollodialt guld (!).

Huden blir slätare, klarare, härligt återfuktad och helt klart fastare. Det kollodiala guldet har en lugnande effekt och min torra, känsliga hud njuter. Lyfteffekten är temporär men håller gott och väl i sig under en lång festnatt. Bonuspoäng för priset som möjliggör regelbundet maskande!

Bästa sheetmasken för: Ett snabbt minilyft och utslätning av skrynkel. Som sig bör med en askungeprodukt är den magiska effekten temporär men det räcker gott och väl för en rejäl bal på slottet.


Sheetmask 5: Verso 8 Deep hydration mask

Verso 8 Deep hydration mask 799 kr/4 st (200 kr st).

Jag älskar svenska Verso och denna törstsläckare är inget undantag. Den megasköna masken i hydrogelé kommer i två delar, är busenkel att lägga på ansiktet och har en fantastisk passform. Det säger bara slurp när den försluter sig kring mitt törstiga ansikte. Masken är så skön att jag knappt vill ta av den. Resultatet är magiskt.

fullsizerender

Maria Ahlgren testar svenska Verso.

Patenterade nanopartikelkomplexet AMF (Artificial Moisturizing Factor) ökar hudens egen förmåga att behålla fukt och effekten håller i ungefär två dygn. Lägg till en rejäl dos förstklassig hyaluronsyra (fuktbindare) och huden plaskar runt som en lycklig mört. Hudtonen blir helt utjämnad och ansiktet känns persikomjukt, spänstigt och fuktmättat. Som att koppla in en vattenslang i huden – aaaah!

Bästa sheetmasken för: En riktigt – riktigt! – törstig hud som behöver lite plumpingeffekt.

ANNONS
ANNONS

Sheetmask 6: Magicstripes Hyaluronic intensive treatment mask

Magicstripes Hyaluronic intensive treatment mask, 399 kr/ 3 st (133 st).

Magicstripes Hyaluronic intensive treatment mask, 399 kr/ 3 st (133 st).

Vi hudvårdsnördar ÄLSKAR hyaluronsyra, ett naturligt fuktämne som avtar i huden med åren. Därför vill vi tillsätta hyaluronsyra så ofta vi bara kan. Vissa molekyler är stora och fuktbombar barriären, medan andra är mindre och når längre ner i huden, som en mysigt liten vattenspridare. En bra hyaluronsyra kan binda sin egen vikt gånnger tusen i vatten. Det ni!

En varning – det är lätt hänt att det vattentunna överskottserumet, som är rikt på just hyaluronsyra, rinner ur förpackningen vid öppning, och det är synd på så rara droppar. Första testomgången flödade flera matskedar ner på mitt badrumsgolv (och med dem några sorgetårar).

Superskön hydrogelémask som är något slinkig att lösgöra ur förpackningen, men väl på plats sitter som ett smäck. En svalkande fuktbomb som direkt släcker törsten i fuktfattig hud, denna kommer jag ha i kylen i sommar! Klappa in det generösa överskottet till händer och dekolletage.

Bästa sheetmasken för: Törstsläckning.


Sheetmask 7: Sensai Cellular performance lifting radiance 3D mask

Sensai Cellular performance lifting radiance 3D mask, 1 595kr/6 st (266 kr st).

Duken känns servettliknande och är lite för stor för mitt ansikte, vilket gör att serum hamnar i håret och masken glider ner över ögonen. Och i mitten löper en söm som skaver och hindrar masken från att sluta tätt. MEN trots att själva duken inte är min bästa så kvarstår faktum att Sensai gör fantastiska serum. Huden blir uppstramad, lystrig och jämn – tänk tillfällig effekt à la shapingtrosa. Masken har en stor bonus, den går nämligen ner över halsen, vilket inte är fy skam eftersom det är här ålderstecken syns tidigast och tydligast. Masken är parfymerad.

Bästa sheetmasken för: Lite äldre hud som vill trotsa tyngdlagen med ett quickfix-lyft.

NUVARANDE Sheetmask – så fungerar det (och så hittar du rätt mask till din hudtyp!)
NÄSTA Så skapar du den perfekta basgarderoben – 9 plagg som är riktiga måsten