Skatteåterbäring 2018: Nu är det inte långt kvar tills pengarna du får tillbaka på skatten kommer in på kontot... Vi guidar till hur du ser ditt besked för hur mycket skatteåterbäring det blir (eller om det blir kvarskatt!) och vilka datum utbetalningarna sker – oavsett om du deklarerade digitalt eller via papper!

Skatteåterbäring 2018: Så här kollar du om du får pengar tillbaka på skatten

Den 20 mars öppnar Skatteverkets digitala deklarationstjänst. Då kan du se din deklaration på nätet, och hur mycket du kommer att få betala/tvingas betala i restskatt om du inte ska göra några ändringar.

För att se din deklaration behöver du en e-legitimation eller ett mobilt bank-id. Sedan väljer du något av de här alternativen:

Alternativ 1: Klicka här för att komma till Skatteverkets sida för Inkomstdeklaration 1. Logga sedan in på e-tjänsten. I ena hörnet på sidan kommer du då att se hur mycket du får tillbaka eller ska betala.

Alternativ 2: Ladda ner Skatteverkets app. Både i App-store (för iOS) och i Google Play (för Android) söker du på ”Skatteverket” för att hitta rätt. Välj sedan inkomstdeklaration och logga in med ditt mobila bank-id. Klicka sedan på skatteberäkning för att se hur mycket du ska betala eller få tillbaka.


Skatteåterbäring 2018: Datumen då utbetalningarna sker

Om du anmält att få din deklaration till en digital brevlåda:
Om du har anmält att få din deklaration till en digital brevlåda (detta måste göras senast den 1 mars) och deklarerar via Skatteverkets app eller e-tjänst senast den 28 mars – utan att ändra eller lägga till något – så får du din skatteåterbäring redan den 5–6 april 2018, alltså precis efter påsk.

Om du INTE anmälde att få din deklaration till en digital brevlåda:
Sista dagen att deklarera är den 2 maj. Om du deklarerar innan dess genom att att sms:a, ringa eller använda Skatteverkets e-tjänster (och har anmält ett bankkonto hos Skatteverket) så får du in skatteåterbäringen på kontot mellan den 7 och 8 juni.

Om du deklarerade på papper eller inte har anmält ett bankkonto hos Skatteverket så får du istället din skatteåterbäring i augusti eller september.

Behöver din deklaration granskas betalas pengarna ut när granskningen är klar.


Kvarskatt 2018: Datumen då pengarna ska vara inbetalda

Om du istället för att få pengar tillbaka på skatten ska betala kvarskatt så är det de här datumen som gäller:

Om du får slutskattebeskedet i augusti ska pengarna finnas på Skatteverkets konto den 12 november 2018.

Om du får slutskattebeskedet i september ska pengarna finnas på Skatteverkets konto den 12 december 2018.

NUVARANDE Skatteåterbäring 2018: Datum för utbetalningar och besked
NÄSTA Den här klassiska färgkombinationen är ett måste i vår!