Brun utan sol är bästa genvägen till solkysst hud (och orsakar garanterat inga rynkor)! I vår stora guide hittar du bästa tipsen till hur du får till den perfekta färgen. Vi listar produkterna som fått bäst i test, vad du ska tänka på när du applicerar din kräm, mousse eller spray (använd handske!) och guidar till allt du behöver veta om brun utan sol för ansiktet. Lycka till!

Brun utan sol, tips 1: Peeling

Bästa försäkringen mot fläckigt resultat är peeling eller torrborstning två till tre gånger i veckan för att få bort döda hudceller och få fram mjuk, jämn hud med glow. Fuska inte på denna punkt! Skrubba eller torrborsta i cirkulerande rörelser i riktning mot hjärtat för att få fart på cirkulationen. Till ansiktet väljer du antingen peeling med korn, syra eller enzymer (produkttips nedan!). Skölj alltid med ljummet vatten efter torrborstning eller skrubbpeeling. Föredrar du kroppspeeling utan korn eller har vanliga hudtillståndet Keratosis pilaris, alltså små kroniska ”kalkonknottror” runt hårsäckarna på armar och ben, välj peeling i bodylotionformat som polerar bort döda hudceller med hjälp av syra.

LÄS OCKSÅ: Bästa kroppsscrubben för vacker och återfuktad hy – vi utser bäst i test


Brun utan sol, tips 2: Återfukta

Ett måste för att undvika att din brun utan sol lämnar fläckar och ränder är att se till att torra hudpartier är ordentligt återfuktade. Koncentrera dig på områden där huden ofta är som mest torr, som knän, armbågar, fötter, nagelband och händer. För bästa resultat smörj med fet lotion eller olja och vänta någon timme tills produkten helt absorberats.

LÄS OCKSÅ: Kroppsoljorna som räddar torr hy – här är produkterna som får bäst i test


Brun utan sol, tips 3: Välj sort (till exempel spray eller mousse) och applicera

Dags att applicera brun-utan-sol! Det första steget är litet men ack så viktigt – ta av dig alla smycken för att undvika att produkten samlas under ringar och armband och ger missfärgade fläckar.

Vilken sort du använder är upp till dig, det finns en uppsjö av olika varianter att välja bland: brun-utan-sol som ger gradvis eller omedelbar färg i kräm-, lotion-, mousse- eller sprayform, för att nämna några.

brun utan sol 1

Bästa budget-brun utan sol
Dove DermaSpa Summer revived hudlotion (finns i fair och medium), 65 kr/200 ml.
Fuktgivande bodylotion som ger naturlig nyans.


brun utan sol 2

Bästa ekologiska brun utan sol
Maria Åkerberg Tan in a bottle, 165 kr/125 ml.
Fantastiskt väldoftande lotion som ger en mycket lätt färg. Bra val när du vill ha ”påtat en dag i trädgården”-nyans snarare än ”stekt på playan”-bränna.


brun utan sol 4

Bäst brun utan sol som håller hela semestern
Vita Liberata pHenomenal 2-3 self tan (finns i fair och medium), 565 kr/125 ml.
Formulerad för att hålla fyra gånger längre än vanligt brun utan sol. En omgång och fuskbrännan håller upp till två veckor.


brun-utan-sol-decleor

Bäst doftande brun utan sol
Decléor Self-tanning milk natural glow face & body, 360 kr/125 ml.
Lättabsorberad brun utan sol-lotion för både kropp och ansikte som år efter år säljer som smör i solsken. Ger ett lätt skimmer och doftar sommar.


Skärmavbild 2016-05-19 kl. 15.38.29

Bäst brun utan sol för stressade
St Tropez Gradual tan in shower, 269 kr/200 ml.
Applicera på våt, nyduschad hud, vänta tre minuter och skölj av. Voilà – sommarhud fixad! Efter tre dagars användning i följd har du rivierabränna i toppklass.

brun utan sol 5

Bäst brun utan sol för torr hud
ACO Self Tanning Lotion, 119 kr/1500ml.
ACO har uppdaterat sin klassiker med flera fuktgivande ingredienser. Gyllene OCH mjuk – ja tack!


Brun utan sol, tips 4: Använd en handske

1. Använd alltid applikationshandske. Vi lovar – det är en investering värd att göra. Risken för ränder och vita fläckar minskas drastiskt.

2. Dra alltid handsken från anklarna och handlederna och uppåt. Gör detta två gånger, massera alltså inte. Då ser du redan efter första appliceringen om du missat en fläck. Tänk på att din hud bara kan ta emot en liten mängd i taget, så applicera hellre flera små mängder än en stor klick.

3. Fortsätt upp mot magen, bröstet och armarna. Be gärna någon i din närhet om hjälp att smörja in ryggen. Var försiktig med områden som armhålan (undvik den inte, men var lite snål med produkt) och undersidan av armarna. I solen blir dessa områden aldrig lika bruna som resten av kroppen, så det ser lätt onaturligt ut om du smörjer lika intensivt där.

brun utan sol handske

Bästa brun utan sol-handsken: St Tropez Tanning mit, 59 kronor.


Brun utan sol, tips 5 : Finputsa

Känner du dig färdiginsmord? Se till att färgen är utjämnad mellan tårna och fingrarna med hjälp av lite bomullspads. Områden som lätt får för mycket färg av brun utan sol är även knä- och armveck. Dra gärna av dem med en näsduk när du är klar för att minska mängden kräm.

Kontrollera att du inte har glömt bort att smörja in halsen och öronen med färg och se till att dina handflator är helt fria från brun-utan-sol.

Vänta gärna 20 minuter innan du klär på dig, eftersom brun-utan-sol-produkter kan missfärga plagg. När du väl klätt dig, satsa på lite mörkare, löst sittande kläder och undvik gärna ljusa och tighta kläder då de både kan missfärga kläderna och din färg.


Missa inte Sweden Fashion & Beauty Day – Sveriges nya mode- och skönhetsfestival!

fab-biljett


Brun utan sol, tips 6 : Ansiktet

Precis som din kropp behöver också ditt ansikte vara rent från smuts och döda hudceller innan du applicerar brun-utan-sol. Använd en mild peeling anpassad för ansiktet och arbeta med varsamma rörelser. Skölj av och följ upp med en återfuktande ansiktskräm som helt får absorberas.

LÄS OCKSÅ: Bäst i test – ansiktspeelingen som ger din hy lyster

Smörj ansiktet med en brun-utan-sol-produkt som också den är anpassad för ansiktet. Att använda samma produkt till ansiktet som till kroppen kan vara en dålig idé, eftersom de ofta är för feta i konsistensen och kan orsaka orenheter. Var särskilt varsam kring hårfästet och ögonbrynen när du applicerar färgen, smörj gärna in dem med lite vaselin innan så minskar du risken för missprydande fläckar.


Brun utan sol för ansiktet – här är bästa produkterna:

Skärmavbild 2016-05-19 kl. 11.10.12

Bäst brun utan sol för ansiktet – nybörjare
Clarins Radiance-plus Golden glow booster, 295 kr.
Droppar som du droppar ner i din vanliga fuktkräm. Ger en lätt solskysst look som enkelt kan byggas upp.


Brun utan sol för ansiktet, vi har testat bästa produkterna

Bäst brun utan sol för ansiktet – för glow
Biotherm Aqua-gelée autobronzante, 250 kr.
Ger superfin lyster, kladdar inte och ger snabb resultat.

Brun utan sol för ansiktet, vi har testat bästa produkterna

Bäst brun utan sol för ansiktet – känslig hy
BareMinerals Faux tan face gradual glow sunless face tanner, 375 kr.
Ger fin naturlig bränna utan att täppa till eller irritera.


Skärmavbild 2016-05-19 kl. 16.33.49

Bästa brun utan sol för ansiktet – sista minuten-lösningen
Lancôme Flash Bronzer Gel Visage, 315 kr.
Räddaren i nöden när den stora festen står för dörren och du inte hunnit få färg. På en timme har du en fräsch kulör.


Vanliga frågor om brun utan sol

Varför luktar brun utan sol?

Den där typiska brun utan sol-lukten kommer från den kemiska processen i din egen hud när sockret i huden ”karamelliseras” så att du blir brun. Det aktiva ämnet i brun utan sol är DHA (dihydroxiaceton), en sockerart som reagerar med proteiner i hudens yttersta skikt och gör din hud mörkare. Ju högre DHA en produkt innehåller, ju mörkare och djupare blir färgen.


Finns brun utan sol som inte luktar?

Så länge det aktiva ämnet är DHA så går det inte att komma ifrån doften, men vissa fiffiga skönhetsvarumärken har hittat sätt att maskera doften. St Tropez gick nyligen samman med dofthuset Givaudan, som ligger bakom dofter som YSL opium och Dior J’adore, och utvecklade en doftteknologi där DHA-lukten bäddas in i en komplex (supergod!) doftbild där våra näsor inte kan urskilja några spår av DHA-doft. High-tech beauty när den är som bäst.


Varför kladdar brun utan sol?

Brun utan sol går inte in i huden lika snabbt som en vanlig lotion. Du kan få gå omkring och vänta på att den ska sjunka in om du inte vill riskera att få gula fläckar på kläderna eller lakanen.


Varför blir brun utan sol orange?

Sannolikt har du applicerat för mycket produkt, eller valt en nyans som är för mörk för din naturliga hudton. Bäst resultat får du med en brun utan sol som är två-tre gånger mörkare än din egen hudton. Satsa på ”gradual tanning” där brännan byggs upp små steg i taget.


Varför får jag fläckar av brun utan sol?

Är inte huden ordentligt peelad ligger döda hudceller kvar på ytan som gör det omöjligt att få jämn brun utan sol-färg. Peela huden två till tre gånger i veckan, även när du bär brun utan sol (men låt det gå någon dag efter senaste applicering). Ett annat dilemma är torra hudfläckar som suger åt sig mer färg än återfuktad hud. Smörj därför alltid torra partier som knän och armbågar. Investera i en appikatorhandske och stryk på färgen istället för att massera i cirklar för att slippa fläckar. Och välj en färgad brun utan sol, så ser du direkt om du missat några fläckar.

För den som har tränat in sin brun utan sol-rutin är det inte värre än att tvätta håret. Och resultatet är en solfräsch kropp – med rätt produkter. För att ta reda på vilka som fungerar bäst har vi samlat våra tidigare test av brun utan sol-produkter både för kroppen och ansiktet, testen hittar du här nedan, men var uppmärksam på att priserna kan ha ändrats.

Brun utan sol för ansiktet – vi korar bäst i test

Brun utan sol som gradvis ger färg – här är bäst i test

beautyedition_1

Av: Maria Ahlgren, Therese Hallberg och Johanna Ewerbring
NUVARANDE Brun utan sol-guide: Bästa tipsen och produkterna
NÄSTA 12 snygga långklänningar under 500 kronor – alla finns att köpa online