10 tidlösa modeklassiker – väskor, skor & plagg som är lika snygga år efter år

Modeflugor kommer och går, men vissa saker består. Som den vita krispiga bomullsskjortan, trenchcoaten och det stilrena silversmycket. Här handlar det om stora investeringar med lång livslängd, ofta älskade av modevärldens största ikoner.

Modeklassiker 1: It-väskan

Grace Kelly fastnade på bild 1956 när hon försökte dölja sin gravidmage med en Hermèsväska – it-väskan var född. I början av 2000-talet dominerades modevärlden av en maximalistisk stil med många synliga logotyper.

Under denna tid skapade Bottega Veneta den flätade Cabatväskan, som med sin diskreta charm inte behövde en synlig logotyp för att andas lyx. Väskan handgörs i Italien och tar en vecka för två personer att färdigställa, därav prislappen och den begränsade upplagan.

bottega 10132 kr

Flätad it-väska, 10 132 kr, Bottega Veneta.


LÄS OCKSÅ: Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du kan spara ihop till din drömväska


Modeklassiker 2: Ballerinaskon

Varifrån ballerinaskon härstammar behöver knappast förtydligas. Repetto skapade sin första danssko 1947 och fick senare i uppdrag av Brigitte Bardot att göra en variant anpassad till promenader utomhus. I filmen Och Gud skapade kvinnan, från 1956, bar hon platta röda ballerinor med ett par avklippta byxor och en randig tröja. Resten är historia.

repettttto 2275 kr
Röda klassiker, 2 275 kr, Repetto.


LÄS OCKSÅ: 25 snygga vårskor – från guldiga boots till sportiga sneakers (exklusiv rabatt för DV’s läsare)

LÄS OCKSÅ: 12 tidlösa designerskor du kan ha hela livet


Modeklassiker 3: Pilotglasögonen

Ray-Bans pilotglasögon lanserades 1937 och var avsedda för amerikanska flygvapnet. Efter att den amerikanska generalen och nationalhjälten Douglas MacArthur landstigit på Filippinerna under andra världskriget med ett par Aviators på näsan började de användas av både ungdomar och krigsveteraner. Tom Cruise bar samma modell i filmen Top Gun och ökade försäljningen med 40 procent världen över.

rayban 1629kr
Pilotglasögon med guldfärgade bågar, 1 629 kr, Ray-Ban.


LÄS OCKSÅ: Vårens snyggaste solglasögon – 21 favoriter att fynda online

Modeklassiker 4: Trenchcoaten

Burberrys klassiska trenchcoat tillverkades i första hand åt den brittiska armén under första världskriget (trench betyder dike/skyttegrav på engelska). Traditionellt är rocken kakifärgad och dubbelknäppt med tio knappar. Efter andra världskriget blev plagget populärt genom bland andra Humphrey Bogart, som bar den i filmen Casablanca från 1942. Filmklassikern Breakfast at Tiffany’s gjorde den eftertraktad även hos damerna.

burberry 1795 euro
Traditionell trenchcoat, 17 040 kr, Burberry.


Modeklassiker 5: Scarfen

Den kanske mest ikoniska scarfen av dem alla, Hermès 90 x 90-centimeters Carré som väger 65 gram, introducerades 1937. Trycket görs individuellt för varje scarf och det finns över 2000 unika utformningar.

Det mest klassiska motivet är från 1957 och heter Brides de gala och har hästbetsel som motiv. Drottning Elizabeth II bar en Hermèsscarf på ett brittiskt frimärke 1956 och Grace Kelly använde en som mitella för sin brutna arm.

hermes 4 300 kr
Scarf Brides de gala, 4 300 kr, Hermès.


Modeklassiker 6: Vita bomullsskjortan

På 1920-talet vände Coco Chanel upp och ner på kvinnornas stil och introducerade ett mer maskulint mode. Det plockades upp av dåtidens filmstjärnor som Greta Garbo och Marlene Dietrich, som gjorde gubbyxorna och den vita skjortan till sina.

Patti Smith såg androgyn och cool ut i en vit skjorta på sitt första album Horses år 1975. Därmed blev plagget ett måste även bland rockfans världen över.
dagmar 1595 kr

Prisvärd vit skjorta, 1 595 kr, Dagmar.


Modeklassiker 7: Silversmycket

Ett klassiskt silversmycke som kan bäras både till fest och till vardags är något av ett måste.

Det danska smyckesföretaget Georg Jensen har sedan starten 1904 kombinerat jugendformer och en kärlek till naturen, något som speglas i det tidlösa halsbandet Dew drop, designat av svenska Torun Bülow-Hübe, den första kvinna som vann världsrykte som silversmed.

georg jensen 65000kr
Halsband i vitt guld, Dew drop, 65 000 kr, Georg Jensen.

Modeklassiker 8: Coctailringen

En av de mest kända juvelauktionerna ägde rum 1887 på Louvren då den franska kronans juveler såldes. Som enda fransman var juveleraren Frederic Boucheron där och köpte diamanterna till sin fru som ett löfte om hans eviga kärlek. Därmed blev Boucheron känd som den stora kärleksjuveleraren.

På 1950-talet bar divor som Maria Callas och Sophia Loren Boucherons tidlösa cocktailringar.

boucheron cockatilring
Ring med rosa sten, 320 100 kr, Boucheron.


Modeklassiker 9: Mockabyxorna

I och med hippiekulturens intresse för den amerikanska ursprungsbefolkningens kläder blev skinn och mocka populärt under 1970-talet. Westernreferenser återkommer ofta, som hos Ralph Lauren. Ljusa mockabyxor känns extra rätt den här säsongen, då hippiens årtionde utan tvekan är tillbaka stilmässigt.

j, brand 995 gbp
Mockabyxor, 11 050 kr, J.Brand.


Modeklassiker 10: Armbandsuret

Det första armbandsuret som vi känner igen det gjordes till drottningen Maria Karolina av Neapel 1810. Cartiers Tankklocka skapades av Louis Cartier 1917, inspirerad av pansarvagnarna vid fronten. Det är en av de klockor som har blivit mest kopierade och burits av storheter som Jackie Kennedy, prinsessan Diana och Yves Saint Laurent.

cartier 32179 kr
Klockklassiker, 32 179 kr, Cartier.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inga härliga modenyheter!

Av: Satu Väre, Nadia Kandil, Linn Tabudlong