Torrschampo är räddningen när håret behöver en uppfräschning. Rätt produkt ger också en volymskjuts och håret blir härligt dagen efter-strävt och lättjobbat. Vi har testat torrschampon från billigare varianter som Batiste, till riktiga dyrgripar och utsett bäst i test (både för ljust hår, och torrschampo med färg för brunetter med mörkt hår). Dessutom ger vi bästa knepen för att lyckas med appliceringen hemma och svarar på vanliga frågor som vad är torrschampo egentligen och stämmer det att torrschampo är dåligt för håret?

ANNONS
ANNONS

Bästa torrschampot – stort test:

Torrschampo – här är torrschampot som är vår vinnare och får bäst i test

1. ”Räddaren för tidiga morgnar” – vår vinnare och bäst i test

Lernberg Stafsing Dryclean soft, 179 kr/200 ml, köp här
Superlätt och smidig att använda. Smutskänslan försvinner direkt. ”Toppen när jag inte vill eller hinna tvätta håret för ofta”, säger en testare. Fin volym. En klar favorit på redaktionen. Finns även med färg för mörkt hår.
BETYG: 4,9


Torrschampo med färg som är bra för mörkt hår

2. ”Torrschampo med rockstjärnepotential”

Noir Sahara love story, 279 kr/250 ml, köp här
Känns som ett jämt och fluffigt moln med en härlig doft som inte tar över. Effekten håller runt två dagar. Kul med ett nytt svenskt hårmärke som tillverkar allt på hemmaplan. En riktig hit. Finns även med mörka pigment.
BETYG: 4,8


Torrschampot Batiste får höga poäng i vårt test

3. ”Superprodukt till billig peng från Batiste”

Batiste Sweetie, 75 kr/200ml, köp här
Väldigt bra budgetprodukt som är lättapplicerad. Håret känns bra och lättstylat. Tyvärr lite för söt doft med tendens att lukta mellanstadiet. ”Om det inte vore för doften, vore den en solklar femma”, säger en testare.
BETYG: 4,6


LÄS OCKSÅ: 7 vanliga misstag du gör med ditt torrschampo


Torrschampo – test som visar vilken produkt som är bäst i test

4. ”Direkt verkan”

Kevin Murphy fresh.hair 219 kr/ 250 ml, köp här
Härlig doft av citrus. Håret känns genast mycket fräschare. Produkten håller vad den lovar och håller i upp till tre dagar. Håret blir mattare och får mycket volym.
BETYG: 4,5


Torrschampo som är perfekt för mörkt hår

5. ”Härlig doft av nytvättat hår”

Vision haircare Spray and clean 159 kr/200 ml, köp här
Först kändes håret lite blött, men när man masserat in produkten blev resultatet jättebra. Jämn, lätt och behaglig applicering. Funkar utmärkt för volym. Finns även i brun variant.
BETYG: 4,3

ANNONS
ANNONS

Test av torrschampo

6. ”Fungerar som volympuder”

Oribe Texturizing spray, 409 kr/300 ml, köp här
Ger en behaglig glans samtidigt som den städar bort den fettiga känslan i håret. Lätt att trycka lite för hårt, vilket kan resultera i för mycket spray på samma ställe. Ger fin ”vispad” volym. Det höga priset sänker betyget.
BETYG: 4


Torrschampo som visat i test att det passar för mörkt hår

7. ”En luftig känsla”

R+co Death valley dry schampoo, 240 kr/ 300 ml, köp här
En väldigt behaglig produkt som är enkel att fördela. Håret känns luftigt och inte lika fett. Hållbarheten var okej, men hade gärna kunnat vara längre än åtta timmar. Funkar på alla hårfärger.
BETYG: 3,9


Vad är torrschampo? Hitta svaret i vårt test

8. ”Passar blondiner”

Living proof Perfect hair day, 229 kr/ 198 ml, köp här
Doften var stark till en början, men la sig ganska snabbt. Den nytvättade känslan håller i två dagar och är lätt att borsta ur. Produkten gör sitt jobb men är lite för dyr. Viss dammrisk för mörka hår.
BETYG: 3,8


LÄS OCKSÅ: Illaluktande ballerinaskor? Så här kan du lösa problemet med hjälp av lite torrschampo


SÅ GICK TESTET TILL
Minst tre personer testar varje produkt. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Frågor och svar om torrschampo

 

Vad är torrschampo och varför ska jag använda det?

Folk använder torrschampo av två anledningar:

1. För att fräscha upp mellan hårtvättarna och inte behöva tvätta håret lika ofta. Att tvätta håret och därefter föna sliter på håret (för att inte tala om hur det sliter på oss att kliva upp i ottan för att tvätta barret!). Det optimala är att tvätta två gånger i veckan, och däremellan fräscha upp med torrschampo. Torrschampo innehåller ingredienser som absorberar överskottsolja och ”moppar” bort den flottiga känslan. Däremot kan torrschampo aldrig djuprengöra varken hår eller hårbotten på samma sätta som ett vanligt schampo, så använd det inte som din enda rengöringsmetod. Ett bra vanligt schampo är ett måste.

2. För att få volym. Torrschampo består av alkohol och/eller stärkelsepulver som suger upp oljan som ”plattar” till och tynger ner håret.

LÄS OCKSÅ: Återfuktande schampo och balsam – produkterna som får bäst i test!

ANNONS
ANNONS

Hur applicerar jag torrschampo?

● Börja med att dela upp håret i sektioner. Skaka flaskan – detta är viktigt! Spraya alltid först på det oljigaste partiet. Håll flaskan cirka 20 cm från håret – håller du den för nära riskerar du att få en ”dammfläck”.

● Rör flaskan fram och tillbaka för att undvika en ”klump” på ett ställe. Ser du produkten på partiet du sprayat har du gått på för hårt – less is more. Fokusera på området närmast hårbotten – det är här oljan du vill absorbera finns.

● När du har sprayat ett jämt lager torrschampo i alla partier, låt det sjunka in under några minuter. Detta är viktigt! Börja du massera direkt blir resultatet garanterat inte som du vill ha det.

● Massera in produkten är ett måste – annars ligger torrschampot som ett trist dammlager ovanpå hårstrået. Jobba in det ordentligt, men var inte för hårdhänt.

● Och nu till det sista och superviktiga steget – borsta igenom håret för att distribuera torrschampot jämt och få bort överskottsprodukt. Känn igenom håret så att du inte missat något parti. Det är bättre att fylla på i efterhand än att försök åtgärda en torrschampoöverdos (tro oss, vi vet).


Hur ofta ska jag använda torrschampo?

Om du börjar varje morgon med att spraya torrschampo i håret kan du vara säker på att få ett överskott ”damm” i håret. Dessutom torkas håret ut och hårsäckarna kan täppas till. Nöj dig med en gång mellan de vanliga tvättarna. Följ stegen ovan för perfekt resultat som behåller fräschören.


LÄS OCKSÅ: 11 smarta saker du kan använda ditt torrschampo till (ditt liv blev precis lite lättare)


Varför blir håret vitt av torrschampo?

Ville du ha Victoria’s secret-bounce, men fick en steldammig Mozart-peruk? Den dassiga, vita ytan beror på att du sprayat för mycket, för nära eller valt ett torrschampo i fel nyans. Håll flaskan på 20 cm avstånd och följ tipsen ovan, så ska du se att du slipper Mozart-peruken. Vissa torrschampo av låg kvalitet ger också den vita hinnan – välj en av Damernas Världs bäst i test-favoriter här ovan och följ appliceringstipsen så är du på säkra sidan.


Hjälp! Mitt hår blev vitt och dammigt av torrschampo. Vad gör jag?

Ta fram fönen och blås på medelhög värme (inte på högsta, det förstör produkten). På så sätt blåser du iväg det vita pudret. Och var mer snål vid nästa applicering.


Finns det torrschampo med färg för oss brunetter med mörkt hår?

Absolut! Är du mörkhårig så välj ett torrschampo som är avsett just för mörkt hår, annars riskerar du att få en vit hinna i håret. I Damernas Världs stora test av torrschampo här ovan kan du se vilka varianter som passar brunetter bäst.


Är torrschampo dåligt för håret?

Kan man tappa håret av torrschampo? Ja och nej. Använder du ofta torrschampo finns det risk att dina hårsäckar täpps till och försvagas, vilket i värsta fall kan leda till håravfall. Att på daglig basis rigoröst massera in torrschampo kan också leda till att hårstrån bryts av, särskilt vid tinningarna där håret är som tunnast. Använd bara torrschampo en gång mellan varje hårtvätt och massera in med lätt hand, så bör du vara på säkra sidan. Märker du att hårbotten är irriterad eller kliar, pausa från torrschampot.

Vill du få fler härliga beautytips? Gilla Damernas Värld på Facebook så missar du inget!

beautyedition_1

NUVARANDE Stor guide till torrschampo – bäst i test & smartaste knepen
NÄSTA 13 saker bara vi som gråter till allt förstår (fram med näsdukarna!)