Påsken innebär inte bara god mat och godisfyllda påskägg, det är också den helg på året då vi rensar och sorterar bland våra grejer som allra mest. Faktum är att just annandag påsk är den dag på året då flest annonser läggs upp på Blocket. Och förutom att vårstädningen ger oss mer plats hemma – så gör den oss också lyckligare visar en ny undersökning.

Känslan av en städad och välsorterad garderob är oslagbar. Och under påskhelgen går vi svenskar loss extra mycket bland våra grejer. Annandag påsk är både den dag på året då flest annonser läggs upp på Blocket och den dag då begagnatsajten har flest besökare. Hela 1,5 miljoner svenskar besöker Blocket på just annandagen, vilket är fler besökare än Skansen har på ett helt år.

LÄS OCKSÅ: 5 saker du ALDRIG ska slänga (jeans är en av dem!)

Anledningen till att vi är så sugna på att rensa just nu är att vi vill ha ordning och reda, färre saker och mer plats, enligt en undersökning gjord av Blocket och TNS Sifo. Men de rent praktiska vinsterna är inte de enda fördelarna med att ta tag i vårstädningen. Undersökningen visar nämligen också att många av oss känner oss såväl nöjda, som lättade och glada när vi är klara med vår rensning. Att slänga ut det gamla är ett enkelt sätt för att må bättre, menar Erik Fernholm, expert inom kognitiv neurovetenskap och lyckoforskning.

– Jag är inte förvånad över att vårstädning och rensning i hemmet kan skänka glädje. Ofta vill vi ha mer prylar och högre status, men studier visar att ju mer materialistiska vi är, desto olyckligare är vi. Med mindre fokus på prylar, ägande och status frigör vi mer tid till lyckofrämjande delar av livet, så som hälsa, upplevelser och att bidra till andras välmående, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Förvara dina vinterkläder smart – 6 tips du inte vill missa

Det saker vi svenskar har svårast att släppa taget om när vi rensar hemma är enligt undersökningen saker som vi har sparat av nostalgiska skäl, arvegods och kläder. Allra svårast för att göra sig av med gamla plagg har stockholmarna, medan norrbottningarna inte alls är lika klädsentimentala.

Av: Lisa Nylén

NUVARANDE Undersökning visar: Att rensa garderoben kan göra dig lyckligare
NÄSTA Inatt går vi över till sommartid – glöm inte att ställa om klockan