Räcker det att ha smink med spf, och behövs verkligen solskydd när det är molnigt? Andreas Zaffén, utbildningsansvarig på märket La Roche-Posay, rätar ut frågetecken kring solskydd och slår hål på några seglivade myter.

1. ” Solskydd orsakar cancer”

– Nej, det handlar framför allt om vårt beteende i solen och den UV-strålning som vi utsätter oss för. Vi måste få ett sunt beteende i solen för att undvika att bränna oss.

2. ”Det räcker med makeup med spf”

– Solskydd måste uppfylla myndighetskrav för UVB-(spf) och UVA-skydd. I makeupprodukter är det ofta en mindre mängd filter med en uppmätt spf. Solskyddsprodukter skyddar dig bättre.

LÄS MER: Skydda ansiktet mot solens strålar – här är 6 bästa solkrämerna

3. ”Mörk hud behöver inte solskydd”

– Mörk hud har, på grund av sin höga pigmentering, ett bättre naturligt skydd mot UV-strålar än ljus hud. Men även mörk hud kan brännas och få pigmenteringar, så använd solskydd.

4. ”Solskydd kan ge D-vitaminbrist”

– Nej! Du behöver bara exponera huden, till exempel handflatan (utan skydd), cirka tio till femton minuter per dag för att uppnå maxproduktion av D-vitamin.

Bästa solkrämen – här är skönhetsredaktörens favoriter.

5. ”Solskydd behövs inte molniga dagar”

– 75 procent av den strålning vi utsätts för året om är långvågig UVA-strålning, den som går djupast ner i huden och kan orsaka inflammation. UVA-strålar tar sig även igenom moln och glas.

6. ”Solskydd irriterar känslig hud”

– Vid känslig hud rekommenderar jag att man använder sig av solskydd som är anpassat för och testat på känslig hud.

NUVARANDE 6 vanliga myter om solskydd (det är dags att sluta tro på det här!)
NÄSTA Länge leve svensk design – shoppa 3 märken vi hyllar lite extra just nu