Mode från nordiska länderna lockar fashionistas från hela världen. Vi fördjupar oss lite extra i de specifika trender som våra lokala modeskapare har valt att satsa på för våren och sommaren 2017.

Vårmode 2017, nordisk trend 1: Alla regnbågens färger

Vårmode från nordiska designers 2017.

Saks Potts

Skandinavisk stil är vanligtvis synonym med minimalism och en färgskala i grått, vitt, svart och marinblått. Inför våren och sommaren har våra designers skruvat upp temperaturen och ger oss starka färger, gärna från topp till tå. Rött, rosa, gult eller grönt – matcha eller välj din favorit.


Vårmode 2017, nordisk trend 2: Nio till fem

Trender våren 2017.

By Malene Birger

Designers som Stylein, Whyred och Filippa K vill se oss i kostym den här säsongen. Och gärna det! Färgskalan är neutral, med kontrastfärger som rött och rosa. Vi leker med snitt på både under- och överdelar beroende på vad som passar oss bäst. Det vi matchar kostymen med sätter stilen – hoodie för den sportiga, skjorta för den klassiska och tofflor för den avslappnade.

LÄS OCKSÅ: Pre spring 2017 – här är 7 största trenderna


Vårmode 2017, nordisk trend 3: Vackra vågor

Trender 2017, skandinavisk design.

Ganni

Den här vågiga detaljen har smugit sig in på catwalken då och då de senaste säsongerna och verkar ha exploderat inför våren och sommaren 2017. Vi ser volangkanter på allt från klänningar och toppar till byxor och till och med väskor. Nytt är att volangerna går in i alla stilar: den sportiga med sneakers och keps, den klassiska med svarta, raka byxor och kavaj samt den bohemiska med volangklänning och vida byxben.


Vårmode 2017, nordisk trend 4: Uppklädd sport

Viktigaste modetrenderna i Norden 2017.

Won Hundred

Modets kärleksaffär med sportvärlden verkar inte ha kylts av, och den här säsongen är det en lite mer dressad version av sportmodet som kliver in på planen. Vi ser vippiga kjolar i techmaterial, bälten och detaljer som påminner om de klassiska kalsongresårerna och stora anoraker som verkar vara gjorda för en dag full av utomhussport. Och så det allra viktigaste – revärer på våra byxor.


Vårmode 2017, nordisk trend 5: Trädgårdstider

Blommigt är en av trenderna våren 2017.

Jennifer Blom

Den här trenden lär fortsätta att återkomma under vår- och sommarhalvåret. Våra mest inflytelserika modeskapare är trots allt inte mer än människor och längtar efter sommaren precis lika mycket som alla vi andra. Och vad är mer somrigt än blommor? Vi njuter av blomprakten på klänningar, byxor, kjolar och kostymer, och matchar med enkla, ljusa T-shirts och skjortor.


Vårmode 2017, nordisk trend 6: Lyxig pyjamas

Modeinspiration våren 2017.

Acne Studios

Tänk den tunna pyjamasen tillsammans med favoritsandalerna och en svävande, kimonoinspirerad kappa. Eller den voluminösa, mönstrade klänningen med byxor under. Eller den vadlånga sidenkjolen över byxorna. Den här trenden är variationsrik och innehåller skira, fladdrande material, lager på lager, mönster som kan missmatchas eller lysa vart och ett för sig, kimonor, din finaste pyjamas och överdimensionerade plagg. Looken är välklädd men samtidigt avslappnad, med en doft av 1970-talets svala lyxbohemer.

LÄS OCKSÅ: Vårens hetaste trender 2017 – enligt våra svenska designers och märken

Foto: Daniel Stigefelt, Jesper Ruiz Lindberg/Estrop
NUVARANDE 6 viktigaste trenderna i vår – enligt Nordens ledande modeskapare
NÄSTA 3 nya träningstrender som peppar oss 2017 (nu kör vi!)