Fem nominerade men bara en vinnare. Efter flera svåra överläggningar och vilda diskussioner blev det till slut klart, men vem är hen?

Nominerade Guldknappen 2014 är:

guld-valerie500

Valerie
Designas av: Valerie Aflalo
Startade: 2006
Valerie Aflalo har alltid drömt om att ha ett eget varumärke och när möjligheten dök upp för snart åtta år sedan tog hon chansen. I dag driver hon märket Valerie och beskriver sina kläder som feminina, välarbetade, men med en edge. Spets, paljetter och vackra tyger är inslag i hennes design, som går att matcha till det mesta. Till hösten har hon inspirerats av 1960- och 70-talen och kollektionen bjuder på raglanärmar, kjolar med vidd och halvpolos.
Du har en speciell relation till vintage, berätta!
– Min mormor var fantastisk på att spara gamla kläder uppe på sin vind. Jag bodde i princip där när jag hälsade på och hon lät mig klippa och göra om hur mycket jag ville. Allt var okej! Jag fick en chans att uttrycka mig redan då, och hon hjälpte mig alltid.

guld-ida500

Ida Sjöstedt
Designas av: Ida Sjöstedt
Startade: 2001
Med fokus på fest, glitter och spets fortsätter Ida Sjöstedt att designa fantastiska kollektioner år efter år. Hon beskriver sin design som provocerande och lite kitschig, men ändå i högsta grad smakfull. Sedan starten 2001 har det rullat på och 2011 vann hon Guldknappen Läsarnas Pris. För fjärde året i rad är hon nominerad till Guldknappen och höstens kollektion, No more drama, visar en mognare Ida Sjöstedt. Den är dramatiskt men samtidigt lugn, med inslag av paljetter och olika transparenta material.
Har Ida Sjöstedt blivit mer mogen?
– Det handlar om att jag behövde hitta något slags lugn, både i sättet jag jobbar och i uttrycket. Jag jobbar mycket på känsla och intuition och då blev kollektionen såhär. Den är enkel men samtidigt överdådig.

guld-bymalina500

By Malina
Designas av: Malin Andrén
Startades: 2010
Sedan 2010 har Malin Andrén drivit märket By Malina och henne signum är mönstrade sidenklänningar. I dag har By Malina utökat sina kollektioner och förutom klänningar är blusar, kjolar och skinnjackor en stor del av produktionen (shoppa senaste kollektionen här). Stilen beskrivs som osvensk, mönstrad och bekväm. Till hösten ligger stort fokus på det glammiga 1920-talet och kollektionen, The golden era, innehåller mycket spets, turbaner samt både långa och korta klänningar.
Vad är det som är speciellt med siden?
– Det är ett luftigt material som faller snyggt på kroppen. Många lyxiga klänningar nu för tiden kostar mycket pengar men är ändå inte gjorda av speciellt bra material. Siden är inte så ömtåligt som man tror, utan det är väldigt tåligt.

guld-Stylein500

Stylein
Designas av: Elin Almedar och Kristin Dedorson
Startade: 2001
Feminina, sensuella former. En avskalad skandinavisk lyx. Så beskriver Elin Alemdar designen hos Stylein, som hon har drivit sedan 2001. Hon började som frilansande stylist, sydde sin första kollektion helt för hand, och sålde in den till små butiker. Tidlös design i bästa kvalitet och en välarbetad passform är Styleins signum. Höstens kollektion är inspirerad av rysk arkitektur; dekadent, mystisk och i en stark färgskala. Klarröd siden, mörkbrun mocka och senapsgul crêpe står i fokus.
Vad inspirerar dig?
– Privilegiet att få klä en kvinna. Känslan när jag ser en person i en Styleindesign är väldigt speciell – att få bli en del av någon annans liv. Vi vill aldrig stå i vägen för en personlighet, utan i stället förstärka och framhäva den.

guld-johan500

BLK DNM
Designas av: Johan Lindeberg
Startade: 2011
2011 lanserade Johan Lindeberg BLK DNM, och sedan dess har utvecklingen gått spikrakt uppåt. I dag driver han två egna butiker i New York och Stockholm, och säljer dessutom till 400 butiker i 35 länder. Designen beskriver han som ”rakt på” och grundstenarna är skinnjackor, jeans och skräddat. Kläderna är inspirerade av New York, med en touch av Paris. I höstens kollektion har man tagit jeansen och jeansjackorna till en ny nivå. Rosor är ett viktigt inslag, liksom temat frihet, som även har synts i vårens kollektioner.
Vem är din musa?
– Definitivt min fastmö Kenza Fourati, hon inspirerar mig pa alla nivåer. Men även kvinnor som Anja Rubik och Caroline de Maigret. Precis som Kenza så finns de alltid i huvudet när jag skapar och kommer med idéer. Starka oberoende kvinnor är en stor del av BLK DNM.

Av: Sophie Lindström
Foto: Andreas Johansson
Fotoassistent:Kristoffer Rozental
Styling av Lisa Pettersson
Modeassistent: Satu Väre, Alice Schneiter
Makeup: Pari Damani/Agent Bauer
Hår: Elin Eriksson/Agent Bauer

sponsor-guldknappen-23