Primer, känns det som en onödig överkurs? Då har du inte provat dessa askungeprodukter. Vi har gjort ett test med marknadens bästa primers och utsett bäst i test. Gör dig redo för porslinsjämn yta, jämnare hudton, borttrollade linjer och porer – och smink som håller hela dagen. Dessutom tipsar vi om hur du använder primer rätt och svarar vi på vanliga frågor som vad är primer?

Primer – innehåll:

Stort test av primers – vi har utsett bäst i test
Så använder du primer – steg för steg
Vad är primer? Vanliga frågor och svar om primer

Primer som fått bäst i test, Mac.

Primer 1. Hudperfektion på minuten – vår vinnare och bäst i test

Mac Prep+prime skin base visage
Lättapplicerad crème som synbart minskar porer, linjer och rödhet. Din foundation får fint fäste. ”En bra huddag räcker denna som bas”, säger en testare. Klarade ett svettigt träningspass. Fräsch pumpflaska.
BETYG: 4,7
Läs mer och köp här.


estee lauder primer 2019 recension

Primer 2. Magnifik glöd under sminket

Estée Lauder Smooth Universal Perfecting Primer
”Huden blir jämn och uppljusad, och min rödhet klart mindre framträdande. Detta är SOS på tub när sovtimmarna varit för få och lystern känns långt borta”, säger en testare. Makeupen sitter bra hela dagen.
BETYG: 4,5
Läs mer och köp här.


too faced hangover primer 2019 recension

Primer 3. Snyggfilter på tub
Too faced Hangover Primer
Skön och lite krämig formula som är lätt att använda. Ger direkt Photoshop-effekt och en jämn, matt yta. Stort plus för härligt hudvårdande ingredienser.
BETYG: 4,3
Läs mer och köp här.


Vad är primer? Vi ger svar.

Primer 4. Lyxigt värre

Giorgio Armani Fluid master primer
Väldigt lite produkt krävs för att få ett jämnt och fint resultat. Enkel att applicera, och den håller vad den lovar. Linjer försvinner och porer minskar på ett kick. Minus för lite högt pris.
BETYG: 4,2
Läs mer och köp här.

Hitta bästa primer i vårt stora test.

Primer 5. Trolleri på burk

Clarins Instant smooth perfecting touch
Superskön och lyxig primer som funkar precis som den ska. En mix av silikoner som spacklar igen fina linjer. Minus för den ganska ohygieniska burken. Denna produkt på tub vore drömmen.
BETYG: 4,1
Läs mer och köp här.


max factor face finity primer 2019 recension

Primer 6. Plånboksvänlig porsuddare

Max Factor Facefinity All Day Primer
Lätt att arbeta med och produkten sjunker snabbt in i huden. Håller bra under dagen. Ett riktigt kap! ”Den smidiga pumpflaskan gör att ingen droppe går till spillo”, säger en testare.
BETYG: 4
Läs mer och köp här.


Primer från YSL, bra för ditt smink.

Primer 7. Lystergivande

YSL Touche éclat blur primer
Är du ute efter en primer som ger extra lyster är denna guldfläckiga gelprimer ett toppval. Ger ingen dramatisk effekt, men passar dig som vill ha den neutrala ”no make-up”-looken. Makeupen håller bättre under dagen.
BETYG: 3,9
Läs mer och köp här.


Primer från Benefit, The Porefessional.

Primer 8. Suddgummi för porer

Benefit The porefessional
Funkar inte jättebra i hela ansiktet, bättre på små ytor där blemmor och porer frodas, till exempel runt näsan. Praktisk tub. Under dagen kan du bättra på den matta effekten ovanpå makeupen.
BETYG: 3,8
Läs mer och köp här.

Så använder du primer – steg för steg

1. Applicera en droppe primer över dagcrème, under foundation.

2. Dutta eller stryk på huden med lätt hand. Primer ska inte masseras in som en fuktcrème. För mycket eller ”inarbetad” primer gör att silikonerna kan ”rulla sig” (förvandlas till hudfärgade smulor) när du lägger foundation.

3. Applicera bara där det behövs, eller använd primers med olika effekt på olika ställen. Till exempel mattgörande primer i t-zonen och fuktgivande, utjämnande primer runt ögonen.

4. Vänta någon minut innan du applicerar foundation.

5. Avsluta alltid med ett svep transparent löspuder. Klicka här för att se vilket löspuder som fick bäst i test i vårt stora pudertest!

Bonustips! Lägg primer på händernas ovansida för släta tassar à la smyckesmannekäng.


Vad är primer? Vanligaste frågorna och svaren om primers

Hur trollar man bort kraterstora porer? Vad gör man åt glansig hy? Och varför rullar primern ihop sig till smulor? Här är svaren på de vanligaste primerfrågorna.

Varför ska jag använda primer?

SVAR: En primers uppgift är att skapa en så jämn hud som möjligt och ge dig en perfekt kanvas för kommande makeup. De flesta primers fyller ut fina linjer och porer, men det finns även lystergivande och färgkorrigerande primers. Produkten skapar också ett bättre underlag för makeup att fästa på, så att foundation och puder inte sviker halvvägs genom dagen.

Jag blir väldigt glansig under dagen. Vilken primer ska jag välja?

SVAR: Satsa på en oljefri mattgörande primer som har spetsats med någon typ av oljeabsorberande ingrediens. Bland våra testfavoriter är Too faced och Clarins bästa valen.

Hur väljer jag en färgkorrigerande primer?

SVAR: Färgkorrigerande primers är en genial uppfinning! Rodnar du lätt, satsa på en anti-redness-primer med gröna pigment som neutraliserar det röda (skönhetsredaktionen använder Redness reducing primer, 349 kr, från Pixi). Om du har en mörkare hudton eller solbränd hy som känns lite grådaskig, satsa på en persiko- eller karamelltonad primer- märket Make up forever har en hel kollektion av färgkorrigerare.

Mina porer på och runt näsan är storasom kratrar. Vilken primer murar igen hålen?

SVAR: Säg hej till murbruket Benefit The porefessional! Men alla primers i vårt test trollar bort porer (minst porgömmande effekt har YSL, som fokuserar mer på lyster och jämnhet).

Silikoner står högst på min primers innehållslista. Är inte det farligt?

SVAR: Silikonet dimetikon är en ypperlig skönhetsingrediens som gör produkten mjuk och huden bebisjämn. Silikoner i kosmetika anses vara helt ofarligt – de absorberas inte av kroppen (att huden urskillningslöst ”äter” kosmetika är en myt). Tvärtom används silikoner flitigt inom sjukvården vid bland annat ärrbehandling. I fjol debatterades cykliska silikoner, bland annat den vanliga primeringrediensen cyclopentasiloxane, som enligt en rapport i stor mängd eller vid inandning eventuellt kan påverka hälsan. Märk väl att den eventuella risken gäller vid stora mängder, lite primer i din dagliga rutin kommer inte att skada dig.