ANNONS

Innehåll från Babyface

Guide: Så hittar du rätt hudvård för din ålder

Huden förändras med tiden, och din trettioåriga hud behöver andra rutiner än din tjugoåriga hud. Här berättar hudterapeuten vad din hud behöver om du är 20, 30 eller 40 år.

Olika åldrar kräver olika typer av hudrutin. Det beror dels på vad som händer med din hud, men också på var du befinner dig i livet. Hudterapeut Emma Thernek ger sina bästa tips. 

Emma har lång erfarenhet inom hudvård.

Du som är 20 plus:

I tjugoårsåldern har du kanske ett rätt fartfyllt liv med sociala sammanhang, resor, jobb och fart och fläng. Livet går ganska fort och det gör cellförnyelsen i din hud också. 

Vad händer med huden? 

– Cellförnyelsen är på topp just nu, och huden mår bra. Passa på att njuta av din tid och din hud, men det här är tiden för att förebygga.

Vad behöver huden? 

– Nu behöver du egentligen bara förebygga inför framtiden. Tänk: återfukta, balansera och skydda. En enkel hudrutin utan för många steg brukar vara uppskattat i tjugoårsåldern. Tipset här är en all round-kräm som du kan använda både dag och natt. Hyal Ceutic från Dermaceutic ger gott om fukt samtidigt som den är stärkande och reparerande för huden. 

Hyal Ceutic är antiinflammatorisk och lugnar känslig eller inflammerad hud, vilket skapar en balanserad hud.

Tips! Skydda huden genom att alltid använda solskyddsfaktor, året runt. Pigmenteringar eller solskador kan visa sig 20 år senare. 

Vad ska jag tänka på? 

– Glöm inte att rengöra huden. Använd en mild rengöring som är lugnande och återfuktande. Ett tips är att låta den stå framme eller ha den i duschen så att du inte glömmer!

Du som är 30 plus:

Nu är du kanske inne i en fas i livet med en del jobb, stress, småbarn, graviditeter, hormoner och mindre sömn. Allt det här påverkar också din hud. 

Vad händer med huden? 

– Nu börjar cellförnyelsen att trappas ner, kollagenet minskar och huden kan tappa lite lyster. Du kan känna dig grå, glåmig och yttorr. Kanske känner du att produkterna du använder inte riktigt når ner på djupet. Också trötthetsrynkor och fina linjer brukar börja smyga på. 

Vad behöver huden?

– Fokusera på vitaminer och antioxidanter nu. C-vitamin är en utmärkt antioxidant, som verkar utjämnande, förebygger pigmenteringar och är naturligt skyddande. En dagkräm som innehåller C-vitamin är mitt tips. C25 är effektiv mot pigmenteringar och ger lyster. Den arbetar också mot uppkomsten av fina linjer och skyddar huden på ett naturligt sätt. Addera gärna ett serum som ett extra steg i din hudvårdsrutin. Serum går in djupare i huden och jobbar mer specifikt på vissa hudproblem. 

C25 Cream boostar huden med C-vitamin.

Tänk på! Om du är gravid kan du uppleva hyperpigmentering och känsligare hud. Då är det också bra att använda sig av vitaminer, till exempel C-vitamin – en superantioxidant som är naturligt skyddande och utjämnande.

Vad ska jag tänka på?

- Drick ordentligt med vatten för att även fukta huden inifrån. Peela gärna huden nån gång i veckan eftersom cellförnyelsen trappas ner, så kan du hjälpa huden lite på traven genom att exfoliera noga. Tänk även på att din rengöring är mer återfuktande. 

Du som är 40 plus:

Nu är du mitt i livet, kanske har du flera barn, jobb och socialt liv snurrar på. Vardagen är inkörd och du trivs med dig själv och livet i stort. 

Vad händer med huden?

– Hudens elasticitet börjar minska, kråksparkar börjar synas, liksom rynkor och finare linjer. Torrhet kan vara påtagligt och huden är slappare över lag. Det beror på mindre kollagen och långsammare cellförnyelse. 

 Vad behöver huden?

– Stimulera cellförnyelsen genom att addera syror i din hudrutin – glykolsyra, eller AHA-syra som det heter, ger lyster, ökar cellförnyelse, tar bort yttorrhet och är utjämnande. Det är också effektivt om man har gamla ärr och pigmenteringar. Citronsyra är en AHA-syra som utvinns ur citrusfrukter och är en kraftig antioxidant som jämnar ut mörka fläckar, och hjälper solskadad eller pigmenterad hud. Du behöver gå på med lite mer kraftfulla produkter helt enkelt. Turn Over är en antiage kräm med glykolsyra och är kraftigt antiage. Den stramar upp huden och jobbar på alla typer av ålderstecken, även förebyggande. 

Applicera Turn Over-krämen till natten så att den får verka över natten.

Vad ska jag tänka på?

– Ögonområdet. Trötta ögon kan vara ett problem nu. Använd en ögonkräm som verkar upplyftande runt ögonen. Välj en ögonkräm med hyaluronsyra, det är det som verkar plumpande och fyller ut. Det passar också känslig hud runt ögonen. Välj retonol som är uppstramande, om det behövs. Välj citronsyra om du är mörk under ögonen. Citronsyra är uppljusande vilket ger ett piggare intryck. 

Tips! Applicera en mask minst en gång i veckan. Använd en plumpande mask, för ett direkt ”lyft” för huden. Nattmasker är ofta väldigt plumpande, titta efter hyaluronsyra.

Artikeln ovan är framtagen av Brand Studio och Babyface och ej en artikel av Damernas Värld

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!