Den funkar till allt, går aldrig ur tiden och blir coolare ju mer du nöter den. Chanel 2:55, modeprofilernas favoritväska nummer ett, är full av historier. Nu har Chanel äntligen öppnat sin första butik i Stockholm, vilket innebär att du kan köpa din alldeles egna Chanelväska i Sverige. Här är allt du behöver veta om världens mest älskade väska – plus info om priser och vad du ska tänka på (se upp för kopior!) om du funderar på att slå till på drömväskan!

T

ill och med modeskaparen Coco Chanel hade en period då hon var på ständig jakt efter den perfekta vardagsväskan. En väska som skulle vara lika smart på insidan som snygg på utsidan och där det skulle finnas plats för allt en dam behöver under en dag. Hur svårt skulle det vara? Som så många gånger tidigare bestämde Mademoiselle Chanel att hon väl fick göra den själv då. Om den nu inte fanns. Knappast visste hon då att den skulle bli en riktig klassiker som 60 år senare skulle ligga överst på många kvinnors önskelista.

Stilikonen Chiara Ferragni har både en röd och svart, danska bloggaren och stylisten Pernille Teisback klarröda variant välte nästan internet när hon la upp den på Instagram. När modeprofiler som Anine Bing, Sofi Fahrman och Emilia de Poret visar upp sig med 2:55:an som Chanels storsäljande klassiker heter, blir de fullkomligt överösta med kommentarer om att just den är alla kvinnors drömväska. Ett smycke för stilen!

chanel-2-55-pris

180 olika produktionsled under 15 timmar går en 2:55:a igenom innan den är redo att möta världen.

Därför heter väskan 2:55

”Jag blev trött på att bära omkring på väskan i handen hela tiden, så jag hängde på en smal kedja så att jag kunde använda den som axelväska.” brukade den praktiskt lagda Coco Chanel förklara det som alltså blev den ikoniska Chanel-väskan 2:55. Väskan blev hennes bärbara kompanjon under 1920-talet, men fick så många komplimanger att hon i februari 1955 (därav namnet) beslutade sig för att dela den med världen. Som en present till alla andra kvinnor som önskade sig något både härligt och praktiskt och som skulle gå att kombinera perfekt till ”den lilla svarta”, klänningen som är ytterligare en Chanel-klassiker som blivit alla modeintresserades favorit.

Inte ens Damernas Världs tidigare chefredaktör Martina Bonnier kunde motstå 2:55:an vid ett besök i en Chanel-butik, trots att hon hade belagt sig själv med väskköpstopp. Hon stod och fingrade på en variant som hon förälskat sig i. Men hon skulle ju inte… Hennes vännina tittade på henne, skakade på huvudet och sa: ”Du, det där är ingen väska. Det är en Chanel.” En stund senare hängde väskan över Martinas axel.

LÄS OCKSÅ: Martina Bonnier avslöjar 7 saker hon alltid har i handväskan

chanel-stockholm

De dubbla c:na dök först upp på 1970-talet.

Så kom 2:55:an till

Idén med väskan, enligt Coco Chanel var att den skulle vara något utöver en vanlig standardaccessoar. Den skulle berätta historier och vara unik. Gärna underlätta för de fina damerna genom att frigöra deras händer. För man behöver vara en balanskonstnär för att äta kanapéer, dricka champagne, skaka hand efter viktiga affärsuppgörelser och samtidigt hålla koll på en liten väska. Har man den nonchalant hängande över axeln kan en kvinna agera med mer självklarhet och färre flackande blickar, som det annars lätt blir när man undrar var man lagt sin finaste accessoar, resonerade modeskaparen.

Inspiration hittade hon i sitt liv och det hon såg när hon roade sig. Den kviltade tyget på jackorna som jockeys bar på travbanan älskade hon och använde för att ge väskan sin karaktär. Kedjan till axelbandet kan ha varit lättaste lösningen till hands, för den är misstänkt lik den kedja som sys in i Chanels jackor för att de ska hänga rätt på kroppen. Men kedjan refererar också till de böneband hon som barn såg prästerna bära. Insidan av den klassiska väskan har samma röda färg som uniformerna hon ikläddes i klostret där hon växte upp.

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska citat av Coco Chanel (hon har verkligen sagt så mycket bra!)

chanel-vaska

Titta jag kan använda händerna! Coco Chanel älskade sin nya frihetskänsla.

Hemligheten bakom fickorna

Men det som gör väskan till ett riktigt mästerverk är fickorna! Sju stycken, alla med sin specifika funktion. Den största sitter på baksidan och kallas Mona Lisas leende med tanke på dess form. De sex andra finns på insidan; den minsta är tänkt att hålla läppstiftshylsan på plats, de två största är där för brev och andra viktiga dokument. Den med dragkedja heter ”hemligheten” och det sägs att Coco Chanel gömde sina finaste kärleksgåvor där.

fickor

Foto: Chanel

Chanel 2:55 har sju fickor, sex på insidan av väskan och den sjunde på baksidan.

”Den kommer alltid vara ikonernas ikon”

Emilia de Poret, som skrivit stilguiden Säker stil tillsammans med Ebba Kleberg von Sydow, gjorde sin allra första accessoarinvestering i just en 2:55:a.

– Den är trendig för jämnan, kommer alltid vara en ikonernas ikon, är lika elegant på unga som gamla och passar alla stilar. Jag kan bära den både till jeans och en mer uppklädd look, men tycker det blir en roligare kontrast när jag är ”nedklädd”.

Att göra väska till sin egen gör man bäst genom att alltid bära den med sig, slita den och låta den skriva historia med en själv, tycker hon.

– Eller så kan man skriva med spritpenna inuti det! Det är egentligen inget jag rekommendera men några kompisar till mig gjorde så när de gav bort 2:55:an i present en gång.

09_THE_ICONIC_CHANEL_HANDBAG_JERSEY

Det tar fem år för en hantverkare att lära sig tillverka en Chanelväska.

Vad kostar en Chanelväska? Info om pris och risken för kopior

● En Chanel 2:55 kostar runt 50 000 kronor i butik, beroende på vilket utförande du väljer. I Sverige kan du köpa Chanel-väskor i Chanels butik på Birger Jarlsgatan 7 i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Så blir designerväskan din – 9 tips på hur du får råd med drömköpet

● Du kan även välja att köpa en Chanel 2:55 på second hand för att komma ner lite i pris. Tänk dock på att väskan är en av världens mest kopierade så var vaksam på att det verkligen är äkta vara du köper. Verkar det för bra och billigt för att vara sant så är det antagligen det.

LÄS OCKSÅ: Så ser du om väskan är en piratkopia – här är checklistan

Chanel boy bag är en annan favorit när det kommer till väskor från Chanel.

Chanel boy bag har på kort tid blivit en klassiker.

Konkurrenten Chanel Boy bag

Chanel 2:55 är inte den enda populära väskan från det franska modehuset. Även väskmodellen Chanel boy bag från 2012 har på bara några år seglat upp som en riktig stilklassiker. Vilken gillar du bäst?

Prenumerera på Damernas Världs nyhetsbrev

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.

NUVARANDE Chanel-väskan 2:55 – pris och allt du behöver veta om världens mest älskade väska
NÄSTA Bli ditt snyggaste jag i sommar: Skönhetsredaktörens checklista