HAPPY SOCKS
Designas av: Viktor Tell

Prickar, ränder, grafiska mönster och starka färger. Sedan 2008 har Viktor Tell och Mikael Söderlindh gjort vardagliga strumpor till fantasifulla accessoarer, något som blivit en succé både på hemmaplan och internationellt. Säsongens nyheter i strumplådan går i paisleymönster och blommande rosor. Under hösten väntar även en
specialkollektion med långhåriga sockor och ett samarbete med fotografen David LaChapelle.
Varför just strumpor?
– Vi har jobbat med strumpor i fem år och det är fort-farande lika roligt med denna lilla bit bomull. Man kan skapa väldigt många olika uttryck med strumpor. Strumpor är också är ett subtilt och enkelt sätt att uttrycka sig på om man inte vill sticka ut med sin klädsel i övrigt.

ISABEL LENNSE
Designas av: Isabel Lennse

Rena och tidlösa med en tvist. Så beskriver Isabel
Lennse själv sina exklusiva accessoarer. Första
smyckeskollektionen kom 2007, då under namnet
LA Stockholm. Sedan dess har mycket hänt, hon har startat butik, namnet har blivit hennes eget och de klassiska silversmyckena har fått sällskap av guld och ädelstenar. I höst syns silver och roséguld tillsammans med mängder av små svarta diamanter. Tunna armband möter breda ringar och nätta örhängen.
Hur har märket utvecklats sedan starten 2007?
– Det har blivit mer av mig, mer av det rena och avskalade. Jag jobbar inte heller enbart med silver längre utan även med guld och diamanter. Med enkla smycken i olika material kan man bära många samtidigt och blanda olika kvaliteter, vilket jag verkligen gillar, säger Isabel Lennse.

AKK
Designas av: Anna-Karin Karlsson

Anna-Karin Karlssons nominerades till Guldknappen Accessoar redan 2011, utan att ens ha en färdig kollektion. Även då var det designen som imponerade och fick dem att stå ut. En leopard vilande på bågen, en påfågel eller en båge översållad med rosor.
Lady Gaga, Rihanna, och Usher är bara några av de som fallit för Anna-Karin Karlssons bågar.
Krävs det att man har en så excentrisk stil för att bära dina bågar?
– Man kan se ut hur som helst, precis som man vill. Har du jeans och T-shirt och sätter på dig ett par solglasögon ger det instant glamour. Man känner sig som miljoner dollar.

HAPPY PLUGS
Designas av: Andreas Vural

Med ambitionen att ta tillbaka det sexiga i tekniken
skapade Andreas Vural Happy Plugs i slutet av 2011. Accessoarmärket finns i dag i 56 länder världen över och Andreas Vural har med starka färger gjort tekniska
hörlurar till en modeaccessoar av rang. Säsongens
modeller går i höstiga toner av militärgrönt och vinrött samt guld och silver. Nytt är även ultratunna mobilskal som följer de sprakande lurarna i stilen.
Hur mycket betyder färg?
– Jag älskar folk som vågar sticka ut med färg och det kan man göra med våra produkter. Det spelar ingen roll vem du är, alla har en färg de gillar och nu har man möjligheten att skrika ut det med hörlurar. Min egen favoritfärg är koboltblått.

SANDQVIST
Designas av: Anton Sandqvist

Inspirerad av det svenska landskapet sydde Anton Sandqvist sin första väska på en stor gammal industrimaskin 2004. I dag syns de stilrena, retroinspirerade väskorna och ryggsäckarna i modereportage från Japan, Schweiz, Tyskland och Frankrike. Bland höstens nya modeller finns vildmarksryggsäckar, en nylonväska så tunn att den får plats i innerfickan och färgsprakande damväskor i rött och saffransgult läder.
Anton Sandqvist, berätta om din kärlek till praktiskt mode!
– Jag gillar att hålla det enkelt. Designade man en produkt för 100 år sedan var den anpassad efter det den skulle användas till och jag tycker att det oftast blir finast på det sättet. Vi tar helt enkelt bort det onödiga.

SOFIE BLY
Designas av: Sofie Bly

Efter att ha arbetat med mode i Italien och Danmark
i 15 år återvände Sofie Bly till Sverige 2011 för att starta sitt eget ekomedvetna accessoarmärke. Med ambitionen att skapa modeskor av hög kvalitet har hon snabbt tagit plats på accessoarscenen. Blockade höstfärger, grova dragkedjor och höga klackar karaktäriserar säsongens kollektion med stövletter, stövlar och pumps skapade i vegetabiliskt garvat läder.
Du designar mycket med cirklar, berätta!
– Jag har upptäckt att det är mycket lättare att få fram fina former på skon om jag ritar en fot
och sedan gör en massa cirklar runtomkring den. Cirklar är så vackra, de är eviga och kvinnliga.

Kan du gissa vem vinnaren är?

Text av Rebecka Wållgren
Foto: Nina Sundén Siemiatkowski
Styling: Lisa Pettersson
Modeassistenter: Qim Claesson och Emelie Carlsson
Makeup: Josefin Scherdin för Yves Rocher
Hår: Robert Preston/L’Oréal Professionnel

NUVARANDE De nominerade till Guldknappen accessoar är …
NÄSTA I händelsernas centrum! Häng med på @Damernasvarld