Letar du efter en deodorant utan aluminium som faktiskt fungerar? Vi har testat åtta produkter och listar de som är allra bäst. Dessutom reder vi ut fakta och myter om antiperspiranter, deodoranter och aluminiumfritt.

Bör vi välja bort deo med aluminiumsalter för hälsans skull, och kan vi lita på den aluminiumfria deon i skarpa svettlägen? För att reda ut begreppen tog vi hjälp av Winta Woldai, kvalitetsansvarig och toxikolog på Apoteket.

Behöver vi vara rädda för aluminium i deodorant?

– Nej, aluminiumsalter i deodoranter och antiperspirant är bedömt som säkert. Exponering av aluminiumsalter i kosmetiska produkter är dessutom låg i förhållande till livsmedel och dricksvatten.

Vilka risker pratar man om med aluminium?

– Studier visar att stora mängder aluminium kan leda till negativa effekter på fortplantningen och utvecklingen av centrala nervsystemet hos djur. Detta handlar om höga doser, och undersökningar har inte kunnat visa att aluminium i mat och dricksvatten leder till sjukdom. Det påstås att det finns kopplingar mellan aluminiumsalter och bröstcancer, samt Alzheimers sjukdom, men det finns ingen stark evidens som stödjer det.

”Generellt är antiperspiranter som innehåller aluminiumsalter mest effektiva.”

Kan aluminiumfri deo vara lika effektiv som en vanlig antiperspirant?

– Aluminiumsalter hämmar svettutsöndringen där produkten appliceras, medan aluminiumfria alternativ oftast döljer svettlukten med exempelvis parfym och antibakteriella ingredienser. Generellt sett är antiperspiranter som innehåller aluminiumsalter mer effektiva mot svett, eftersom de hämmar själva svettutsöndringen.

Vilken ingrediens i aluminiumfri deo ersätter effekten av aluminium?

– Oftast är det en kombination av antibakteriella ingredienser och doftämnen som maskerar svettlukten.

Många upplever att deodorant utan aluminium inte funkar. Vad beror det på?

– Aluminiumsalter är effektiva genom att lägga sig som ett kluster som förhindrar svett från att komma ut, medan aluminiumfria deodoranter endast döljer svettlukten. Jag har inte sett studier som visar på att man behöver en anpassningsfas, men det är allmänt känt att det kan hjälpa att låta kroppen vänja sig vid en deodorant utan aluminiumsalter.

Kan jag använda aluminiumfri deodorant om jag svettas mycket?

– Oftast inte, eftersom aluminiumsalter är effektiva och jobbar just mot svettutsöndringen, vilket du oftast vill motverka om du svettas kraftigt. Sen skulle jag säga att du får testa dig fram, det är ju inte enbart aluminiumsalterna som avgör hur bra en antiperspirant eller deodorant är, utan även andra ingredienser som arbetar för ett effektivt skydd.

Aluminiumfri deodorant som funkar – här är de som är bäst i test!

1. Deodorant utan aluminium från Nuxe – solklar favorit

aluminiumfri deodorant nuxe

Body long-lasting deodorant, 135 kr/50 ml, Nuxe.
Sagolik doft, lättrollad och torkar snabbt utan kladd. Klarar långa dagar med vardagsstress och träning. Har tidigare vunnit DV:s Bäst i test i konkurrens mot konventionella deodoranter (DV nr 2 2016). Fulländad!
BETYG: 4,9
Läs mer och köp här.


2. Aluminiumfri deodorant för känsliga

aluminiumfri deodorant billig bäst i test

Soothing deodorant, 149 kr/50 ml, Mádara.
Skonsam, mild doft, håller svett borta och återfuktar. Bra för den känsliga. Roller som glider lätt och en konsistens som absorberas på ett kick. ”Klarade en hektisk och varm dag på stan utan problem”, säger en testare.
BETYG: 4,7
Läs mer och köp här.


3. Aluminiumfri deodorant – effektiv hela dagen

co-gerd-deodorant-recension-bäst-i-test

Deodorant unisex, 169 kr/60 ml, c/o Gerd.
Överraskande effektiv för att vara en ekologisk deo. Klarar ett lättare pass på gymmet och stressiga jobbdagar. Fräsch skogsdoft. Behöver något lång tid för att torka, men det är värt att vänta några minuter extra.
BETYG: 4,5
Läs mer och köp här.


4. Aluminiumfri deodorant med citrusdoft från Weleda

weleda-aluminiumfri-deodorant-bäst-i-test-recension

Citrus 24h roll-on deodorant, 89 kr/50 ml, Weleda.
Kladdfri och snabbtorkande med smidig roller. Somrig citrusdoft som neutraliserar svettlukt – en testare kopplade
dock doften till myggmedel. Klarar vardag och lätt träning, men inte en heldag i skidbacken.
BETYG: 4,3
Läs mer och köp här.


5. Aluminiumfri deodorant för dig som tränar

aurelia aluminiumfri deodorant recension bäst i test

Botanical cream deodorant, 239 kr/50 g, Aurelia.
Fantastisk deo i usel förpackning. Något stark doft som försvinner efter ett tag. Konsistensen blir pudrig och lägger sig som en sköld mot svetten. Lämnar en fräsch känsla från morgon till kväll. Dyr men dryg.
BETYG: 4,1
Läs mer och köp här.


6. Budgetköp! Aluminiumfri deodorant från Aco

recension aco aluminiumfri deodorant

Deo extra sensitive, 55 kr/50 ml, Aco.
Anpassad för personer med känslig och irriterad hud. Rinnig i konsistensen och något kladdig även en stund efter applicering. Mild doft och bra pris, men funkar inte varma dagar. Håller inte i 24 timmar som den lovar.
BETYG: 4
Läs mer och köp här.


7. Aluminiumfri deodorant från Vichy – snäll mot huden

vichy-aluminiumfri-deodorant

Mineral deo 48h, 125 kr/50 ml, Vichy.
Snäll mot nyrakade eller lättirriterade armhålor. Mild doft av nytvättade lakan. Klarar inte att maskera svetten under träningspass och vardagsstress. ”Håller inte i utlovade 48 timmar. Möjligtvis fem”, säger en testare.
BETYG: 3,3
Läs mer och köp här.


8. Aluminiumfri deodorant från La Roche-Posay

la-roche-posay-aluminium-deodorant
24h physiological deodorant, 85 kr/50 ml, La Roche-Posay.
”Tar bort lätta svettningar, doftar svagt och känns återfuktande”, säger en testare. Funkade inte på testgruppens storsvettare eller träningsglada. Måste torka in ordentligt, kan lämna fläckar på kläderna.
BETYG: 3,1
Läs mer och köp här.

SÅ GICK TESTET TILL
Minst tre personer testar varje produkt. Samtliga testas även av vår skönhetsredaktör för att en jämförelse ska kunna göras. Testperiodens längd varierar, men den är aldrig kortare än två veckor. Allt från doft och konsistens till hur resultatet upplevs bedöms. Därefter sammanställs recensionerna och ett medelbetyg räknas ut.

Fyra myter om svett, antiperspirant och deodorant

”DEODORANT OCH ANTIPERSPIRANT ÄR SAMMA SAK”
Nej. En antiperspirant minskar själva svettningen genom att ”plugga till” svettkörtlarna, medan deodorant betyder att doften maskeras. Konventionell deodorant bromsar både svettflödet med antiperspirant (vanligen aluminiumklorid) och neutraliserar doft med antibakteriella ämnen (som alkohol eller zink) och/eller parfym. I aluminiumfria varianter kan de aktiva ämnena vara mineraler som alunsalt, tea treeolja eller kaolinlera.

”SVETT LUKTAR ÄCKLIGT”
Svett i sig är närmast doftlöst. Den pikanta svettdoften uppstår när normala hudbakterier bryter ner proteiner och fettämnen i sekretetet från våra vätskeutsöndrande svettkörtlar, som finns främst i armhålor och ljumskar.

”SVETTEN MÅSTE UT – DET ÄR JU GIFTER!”
Svettandet utgör en liten del av kroppens naturliga reningssystem.
Njurarna och levern är kroppens detox-drömteam, medan svettens uppgift är att reglera kroppens temperatur. Du blir alltså inte förgiftad inifrån av att bromsa lökringarna.

”ALUMINIUMFRI DEO KAN ALDRIG VARA EFFEKTIVT”
Jodå, särskilt för lightsvettare. Hur en deodorant fungerar på olika personer varierar kraftigt. En bra mellanväg för den osäkra kan vara att ha en aluminiumfri deodorant för dagar som inte bjuder på större svettutmaningar, och en antiperspirant för dagar när en blöt armhåla känns helt otänkbart.

Fräscht och giftfritt var det här!

NUVARANDE Bäst i test: Aluminiumfria deodoranter som faktiskt funkar
NÄSTA Modechefens val: ”11 plagg som fixar festivallooken – från topp till tå!”