Foto: Carl Thorborg

De nominerade till Damernas Värld Guldknappen 2017 är…

Den 21 oktober är det dags för Sweden Fashion & Beauty Day – en ny mode- och skönhetsfestival på Waterfront i Stockholm. Under den fullspäckade dagen kommer prestigefyllda Damernas Värld Guldknappen, som är en hyllning till svenskt mode, att delas ut för 36:e året i rad. Här är årets fyra nominerade designers!

Årets nominerade till Damernas Värld Guldknappen är som vanligt en exklusivt utvald skara, handplockade för att de tillför något extra till svenskt mode.

– Alla de nominerade representerar den svenska modescenen, och står för tidlös design av hög kvalitet för den moderna kvinnan, säger Lisa Pettersson, modechef Damernas Värld.

Damernas Värld Guldknappen delas ut den 21 oktober under Sweden Fashion & Beauty Day på Waterfront i Stockholm, här kan du köpa biljetter till mode- och skönhetsfestivalen!

Nominerad: Totême

Designas av: Karl Lindman och Elin Kling

Startades: 2014

Juryns motivering: "Totême tog med sig sina lärdomar från New York till hemmaplan och erövrade modevärlden med lyxiga material och stilren design som har en

självklar plats i den moderna kvinnans garderob."

Foto: Foto: Carl Thorborg

När Elin Kling träffade Karl Lindman under en utekväll

i New York hade hon under en längre tid varit intresserad av att starta ett eget klädmärke. Mötet med Karl gjorde att idén blev till en gemensam vision.

– Vi pratade om hur vi tycker att ett modernt lifestylemärke ska vara, och det var så Totême växte fram.

Totême erbjuder en editerad garderob till kvinnan som kanske har ont om tid men ändå vill känna sig modern, snygg och säker. Elin förklarar:

– Mycket av det sitter i hennes uniform, det är den vi vill skapa. Det är en stil som lever över säsonger.

LÄS MER: Sweden Fashion & Beauty Day – allt om vad som händer på modefestivalen

Elin och Karl lägger mycket jobb på att skapa rätt produkter till sitt sortiment, snarare än ett helt koncept för en säsong.

– Vi fokuserar på att skapa en smal kollektion, eftersom vi vill erbjuda en säkerhet när man köper Totême. Hela kollektionen är baserad på min stil, säger Elin.

Nominerad: Maria Westerlind

Designas av: Maria Westerlind

Startades: 2003

Juryns motivering: "Maria Westerlind har uppdaterat 1970-talets klänningar med stor respekt för material, hantverk och miljö. Med denna säsongs utökade sortiment

har hon även skapat fler stilar – för fler kvinnor."

Foto: Foto: Carl Thorborg

Maria Westerlind är ett välbekant namn för Damernas Världs läsare, som så sent som 2015 röstade fram henne som vinnare av Guldknappen Läsarnas pris.

2003 grundade hon sitt märke, och var till en början inspirerad av sin farmors gamla skisser från 1950–70-talet. I dag kommer inspirationen främst från vackra tyger, och exklusiva klänningar har blivit hennes signum. För Maria är det viktigt att plaggen är bärbara, och hon lägger stort fokus vid passform och bekvämlighet.

LÄS MER: Här är alla nominerade till Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2017

– Jag klär många tjejer som vill vara feminina men inte för utmanande. De kanske inte vanligtvis använder klänning men ska gå på en finare tillställning. Jag får många tackmejl, där kunder berättar att de har fått beröm för att de bär klänningar i färger.

Den här höstens kollektion är lite extra fullmatad med färg och framför allt toner av rött och rosa.

– Klänningarna tar stor plats, men här finns även kjolar och överdelar, något jag inte har gjort på många år.

ANNONS

Nominerad: J Lindeberg

Designas av: Johan Lindeberg

Startades: 1997

Juryns motivering: "Med Johan Lindeberg tillbaka vid designrodret och med inspiration från tidigare kollektioner har märket hittat tillbaka till J Lindeberg-kvinnans ursprungliga DNA."

Foto: Foto: Carl Thorborg

– När jag startade J Lindeberg ville jag skapa ett varumärke mellan mode och sport. Lite uppseendeväckande och kaxigt, med mycket självförtroende, berättar Johan Lindeberg, som vann Guldknappen år 2000.

Efter elva år ville Johan dock söka nya kreativa utmaningar, och 2007 lämnade han märket.

– Jag kände mig kreativt blockerad och ville gå vidare. Under de här åren har jag jobbat med Justin Timberlake och Jay Z, skapat klädmärket Blk Dnm, bott i New York, blivit fotograf och utvecklat mig kreativt på en nivå som jag aldrig kunnat nå om jag stannat kvar.

LÄS MER: Kenza ny medlem i juryn för Damernas Värld Guldknappen

Men 2016 var han redo att komma tillbaka. Johans första kollektion efter återkomsten är gjord med Ulrika Nilsson som sidekick.

– Jag har alltid varit feminist, och jag gör kläder till några kvinnor som jag har i mitt huvud. Vi kan inte skapa ett modernt livsstilsvarumärke utan en kvinna i centrum, så jag har koncentrerat mig på tjejkollektionen och låter kvinnan ta J Lindeberg-täten.

Nominerad: Stylein

Designas av: Elin Nyström Alemdar

Startades: 2001

Juryns motivering: "Stylein har hittat sitt fokus med en välkurerad och tidlös kollektion. Med Stylein classics har de gjort det lättare för kunden att bygga en hållbar basgarderob med plagg som aldrig går ur tiden."

Foto: Foto: Carl Thorborg

Det var när hon pluggade på Fashion institute of technology i New York som Elin Nyström Alemdar skapade det som skulle bli Styleins första kollektion.

– Under min tid i New York var jag väldigt orädd och naiv, vilket man nog måste vara för att våga kasta sig

ut för ett stup och inte tänka på de hinder som finns. New York-Elin är lite av min skatt, en sida av mig som jag måste påminna mig själv om ibland.

LÄS MER: Historien om Guldknappen – så började det

Styleins design erbjuder en avskalad enkelhet med den där lilla extra detaljen.

– Jag älskar det skandinaviska och minimalistiska, men Stylein har också en sensuell dekadens som handlar om att klä sig så att man känner sig attraktiv.

Höstkollektionen erbjuder en stor bredd, men så här 16 år efter märkets start har Elin hittat Styleins kärna.

– Vi har ett perfekt kostymprogram som har blivit lite av vårt "bröd och smör". Det är klassiskt mode med den perfekta passformen och kvaliteten, men det har tagit många år att landa i det.

Juryn för Damernas Värld Guldknappen:

Lisa Pettersson, modechef, Damernas Värld

Martina Bonnier, chefredaktör, Damernas Värld

Kenza Zouiten, influencer, entreprenör. modell

Pär Engsheden, designer

Tina Törnqvist, hovstylist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxiga produkter från Filorga. Köp nu!