Foto: Carl Thorborg

De nominerade till Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2017 är…

Prestigefyllda Damernas Värld Guldknappen Accessoar 2017 delas ut på Sweden Fashion & Beauty Day den 21 oktober på Waterfront i Stockholm. Här är årets fem nominerade designers!

Damernas Värld Guldknappen Accessoar delas ut den 21 oktober under Sweden Fashion & Beauty Day på Waterfront i Stockholm.

Nominerad: ATP Atelier

Designas av: Maj-La Pizzelli och Jonas Clason

Startades: 2010

Juryns motivering: "ATP Atelier är ett bevis på att bra design, material och hantverk leder till hållbar kvalitet. Med en ständigt växande katalog av moderna klassiker har de på rekordtid blivit ett märke att räkna med."

Maj-La Pizzelli och Jonas Clason. Foto: Foto: Carl Thorborg

Det var under en resa till Italien som vännerna Maj-La och Jonas fick upp ögonen för italienska sandaler och började fundera över varför det inte fanns ett mer urbant svar på den typen av sko. Insikten att det saknades varumärken som nischat sig på snygg design, hög kvalitet och ett tillgängligt pris på skor avgjorde saken – ATP Atelier var ett faktum. ATP-kvinnan utkristalliserade sig också, med en stil som handlar mer om inställning än om ålder.

– Vår kundkrets har en viss attityd. Det är kvinnan som uppskattar kvalitet i såväl design som material och varumärke, och som är intresserad av att hitta något ärligt, eget och personligt. Det har ingenting med ålder att göra. Vår kund är en medveten kvinna med en egen stil, säger Jonas.

Nominerad: Swedish stockings

Designas av: Linn Frisinger och Nadja Forsberg

Startades: 2013

Juryns motivering: "Swedish Stockings skapade världens första miljövänliga strumpbyxor och tar täten i kampen mot slit och släng. Deras succé bevisar att hållbara innovationer i modevärlden lönar sig."

Linn Frisinger och Nadja Forsberg. Foto: Foto: Carl Thorborg

Strumpbyxan har gått från att vara en produkt som vårdades ömt och lagades hos skräddare till ett av våra främsta slit och släng-plagg. Grundarna av Swedish Stockings vill vrida tillbaka den utvecklingen.

– Produktionen är skadlig för miljön och förenad med höga koldioxidutsläpp och skadliga kemikalier. Det är extra illa med tanke på strumpbyxornas korta livscykel, säger Nadja Forsberg.

LÄS MER: Här är alla nominerade till Damernas Värld Guldknappen 2017

Swedish Stockings strumpbyxor tillverkas av återvunnet, ekologiskt nylon och utan skadliga kemikalier, med fokus på hållbarhet, design och kvalitetstänk.

– Och vi vill göra dem tillgängliga där kunderna verkligen behöver dem, som på hotell och restauranger. Det är ofta där man upptäcker ett hål eller en maska.

Nominerad: Palmgrens

Designas av: Catharina Herré

Startades: 1896

Catharina Herré. Foto: Foto: Carl Thorborg

Juryns motivering: "Med ett sortiment som ständigt utvecklas och aldrig tummar på det gedigna hantverket bevisar Palmgrens gång på gång att de är en 120-åring att räkna med."

Anrika Palmgrens grundades av den kungliga hov-sadelmakaren Johannes Palmgren och har legat på samma gata i Stockholm i över 120 år. Med åren utvecklades sortimentet till läderprodukter, med fokus på handväskor, portföljer och inredning.

– Vår vision är att skapa produkter för nutid och framtid, tillsammans med vår historia. Största delen av all världens läder är till exempel kromgarvat, men vi har valt att jobba med vegetabiliskt garvat läder, berättar Catharina Herré.

LÄS MER: Kenza ny medlem i juryn för Damernas Värld Guldknappen

Palmgrens kunder är kvalitetsmedvetna och faller inom ett brett åldersspann.

– Vi har ett stort antal kunder som vi har följt i många år men vi möter även en helt ny, yngre kund-kategori i dag, vilket är väldigt roligt.

Den klassiska rottingväskan lanserades 1950 och är ett kännemärke för företaget. I höst får vi se väskor i den välkända konjaksfärgen, insidor klädda med lyxig getmocka och kontrasteringar i röda och gröna toner.

Nominerad: All Blues

Designas av: Fredrik Nathorst och Jacob Skragge Startades: 2010

Juryns motivering: "Lyxsmycken med lång livslängd som balanserar tidlöshet med nyskapande design – unisexmärket All Blues estetik har på kort tid fått namnkunniga fans även utanför Sveriges gränser."

Fredrik Nathorst och Jacob Skragge. Foto: Foto: Carl Thorborg

Idén bakom All Blues växte fram som ett sidoprojekt hemma i pojkrummen för de två grundarna, som lärde känna varandra under gymnasietiden.

– Vi insåg att vi inte kunde hitta några smycken till oss själva och kunde inte komma på några smyckesmärken som vi tyckte om. Vi klampade in i butikerna Paul & Friends och Nathalie Schuterman för att få feedback på vår kollektion, som vi ritat på vanligt papper. Båda butikerna ville sälja våra produkter om vi lyckades ta fram dem, säger Jacob.

LÄS MER: Historien om Guldknappen – så började det

Fredrik lånade 20 000 kronor av sin mamma, och för den slanten lyckades Fredrik och Jacob finansiera kollektion, förpackning, plåtning och hemsida till All Blues.

Grundidén var att skapa traditionella smycken med rena linjer till killar, men i dag syns de könsneutrala armbanden på både tjejers och killars handleder.

– Vi gillar fenomenet att förena gediget och traditionellt hantverk med objekt som oftast inte får den uppmärksamheten hantverksmässigt, berättar Fredrik

 

Nominerad: Drakenberg Sjölin

Designas av: Ellen Sjölin och Andrea Drakenberg Startades: 2009

Ellen Sjölin och Andrea Drakenberg. Foto: Foto: Carl Thorborg

Juryns motivering: "Med en design som förmedlar både styrka och elegans, alltid med starka naturinfluenser, har Drakenberg Sjölin lyckats skapa smycken som väcker starkt habegär över generationsgränserna."

Drakenberg Sjölins grundare kom in i sitt gemensamma projekt från två helt olika håll – Andrea har en bakgrund på Konstfacks smyckesutbildning och Ellen började sin karriär i bankvärlden.

– Jag är ekonom i grunden, men hade bestämt mig för att göra någonting mer kreativt och startade därför ett eget företag. I samma veva var Andrea färdig på Konstfack och hörde av sig till mig. Vi åt middag ihop i New York, där vi bodde båda två, och hon hade med sig sina smycken. Vi fick en massa idéer och bestämde oss för att satsa på det, förklarar Ellen.

LÄS MER: Så gick det sen – se vad de tidigare Guldknappenvinnarna gör i dag

I dag designar de smycken i äkta material till både fest och vardag, smycken som är tänkta att följa med genom livets alla cykler och tillfällen. För varje smycke finns det en tydlig beskrivning av inspirationen bakom. Smyckena har en kvinnlig form med rå elegans, och det finns alltid något i designen som är lite oregelbundet, ungefär som opolerade objekt i naturen.

– När vi träffades i New York älskade vi storstads-pulsen, men vi saknade samtidigt det som vi har i Sverige, med närheten till naturen och det lugn som finns. Vi ville på något sätt sammanföra de två världarna, säger Andrea.

Juryn för Damernas Värld Guldknappen:

Lisa Pettersson, modechef, Damernas Värld

Martina Bonnier, chefredaktör, Damernas Värld

Kenza Zouiten, influencer, entreprenör. modell

Pär Engsheden, designer

Tina Törnqvist, hovstylist

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxigt kit från Clarins. Köp nu!