De nominerade till Guldknappen 2013 är ...

Skräddat, rockigt, sportigt, färgstarkt … 2013 års  nominerade till DV Guldknappen visar en provkarta av spännande svensk design. 

De nominerade till Guldknappen 2013 är:
(Presenterade i samma ordning som på bilden ovan)

Altewai.Saome

Designas av: Natalia Altewai och Randa Saome

Med en mix av italienska detaljer och svensk design tog Randa Saome och Natalia Altewai modescenen med storm när de för fyra år sedan startade märket Altewai.Saome. Höstens kollektion är inspirerad av New York och visar urbant och sportigt mode i boxiga silhuetter och med spännande detaljer. De har även gjort en rad efterlängtade handväskor och i framtiden väntar fler accessoarer.

Randa Saome och Natalia Altewai, hur har ni utvecklats under era första fyra år?

– Vi har blivit äldre och mognare men det blir fortfarande ingen sömn. Vi har lärt oss mycket på vägen och fått rutin. Även designen har blivit mognare och vi förstår vår stil mer. Det handlar inte heller om att bara göra det vi känner för, vi tänker försäljning och business nu också.

Minimarket

Designas av: Sofie, Jennifer och Pernilla Elvestedt

Systrarna Sofie, Jennifer och Pernilla Elvestedt har sedan 2006 varit pionjärer för fantasifulla mönster och färgstarka plagg i det svenska modet. Denna säsong är det science fiction-inspirerat med inslag av cowboy som gäller. Ullhattar och en kostym i dykdräktstyg syns bredvid sidenklänningar och skor beströdda med krossade paljetter. I höst gör de även scenkläder till elektro-bandet The Knife.

Berätta om er modefilosofi!

– Det lekfulla har varit viktigt för oss från början. Vi är lekfulla själva och vill skapa kläder som befäster tjejers power-känsla. Vi har försökt någon gång att göra en lite enklare kollektion men bestämt oss för att gå på magkänsla i stället. Vill vi som denna säsong göra ett tryck med en rödgrön afghanhund så gör vi det. 

Ida Sjöstedt

Designas av: Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedts tunna spetsar, svepande tyll och vackra hantverksdetaljer har i tolv år förgyllt det svenska modet. 2011 vann hon DV-läsarnas hjärtan och fick ta emot Guldknappen Läsarnas pris. I år är hon för tredje året i rad nominerad till Guldknappen och denna säsong visar hon en ny sida av Ida Sjöstedt. Sportmode blandas med festmode när basebolljackor och T-shirtar möter spetsklänningar, paljetter och pälsdetaljer. 

Har Ida Sjöstedt-tjejen blivit en bad girl?

– Jämför man med säsongen innan har hon definitivt blivit det. Nu är jag inspirerad av amerikanska skräckfilmer, Mean girls, baldrottningar och tonårsvarulvar. Men Ida Sjöstedt-tjejen har alltid attityd, även om hon har rosa hår och spetsklänning. Det finns alltid en rebellisk känsla.

Rika

Designas av: Ulrika Lundgren

Varumärket Rika har vuxit långsamt under åtta år. Det som startade med några stjärnprydda väskor har utvecklats till ett livsstilsvarumärke. Kollektionen för hösten/vintern 2013 håller samma klassiska Rika-stil som tidigare, en skräddad silhuett, men samtidigt ganska rockig och användbar både dag och kväll. 

Vill du berätta mer om Rika-stilen vi får se i höst?

– Kollektionen identifierar min egen garderob, men i höst är den lite mer sofistikerad, mer elegant, mer vuxen. Det är mycket skräddade silhuetter, men jag vill alltid ha en liten twist. Därför finns vårt tema ”Iron girl”, som har blivit som ett nyckelplagg. Det är sweaters och stickat med tryck.

J.Lindeberg

Designas av: Jessy Heuvelink 

År 2000 gick Guldknappen till Johan Lindeberg för märket J.Lindeberg. 13 år senare är modemärket återigen nominerat men denna gång med nya chefsdesignern Jessy Heuvelink, som i höst bjuder på välskräddad, modern elegans med rockiga inslag. Herr- och damkollektionerna samspelar med varandra och visar upp juveltoner och exklusiva material från tunt siden till tjockt dun och grov päls. 

Jessy Heuvelink, du har en annorlunda inspirationskälla denna säsong, berätta!

– Jag letade efter inspiration på Stockholms Stadsbibliotek men blev i stället inspirerad av
det vackra ljuset och de fina formerna i själva biblioteket. Färgerna kommer från gamla
bokomslag i skinn och läslampor och klädernas material speglar bibliotekets materialmix av hårt och mjukt.

Kan du gissa vem vinnaren är?

Text av Rebecka Wållgren  
Foto: Nina Sundén Siemiatkowski  
Styling: Lisa Pettersson  
Modeassistenter: Qim Claesson och Emelie Carlsson
Makeup: Josefin Scherdin för Yves Rocher  
Hår: Robert Preston/L’Oréal Professionnel

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!