Vinnare av Damernas Värld Guldknappen Läsarnas Pris är ...

Smickrande klänningar med vipp i kjolen har blivit Maria Westerlinds signum. För henne är klänningen är det ultimata plagget som klär alla. Och Damernas Världs läsare håller med och utser henne till Årets designer.

Hennes tidlösa och figursmickrande klänningar har på kort tid blivit en succé och fått allt fler bärare, vilket inte minst läsarpriset är ett tydligt tecken på. De feminina och retroinspirerade klänningarna med snäva liv och vippiga kjolar har prytt flera av Damernas Världs omslag på sistone och syns titt som tätt i tv-rutan. Linda Lindorff, Efva Attling, Martina Haag och Alexandra Pascalidou, för att bara nämna några, är exempel på hängivna Westerlind-fans.

Själv beskriver designern sina klänningar som ”glada och positiva” och anser att klänning är det ultimata kvinnoplagget.

– Alla klär i klänning. Dessutom är plagget lätt att styla. En klänning är enkel att både klä ned och upp. Till vardags med sneakers och en collegetröja och till fest med ett fint halsband och klackar. Jag har klänning så ofta jag bara kan. Har man väl vant sig är det svårt att ha byxor, säger hon.

Vad är det då som kännetecknar en riktigt bra klänning?

– Den får gärna vara figursydd men ska inte sitta alltför tajt. Det måste fungera att äta och röra sig i den. Och framför allt ska den få sin bärare att känna sig snygg och sträcka på sig lite extra.

Snittet i all ära men det är egentligen tyget som avgör om en klänning verkligen fungerar, faller fint och lyckas hålla stilen en hel dag, framhåller Maria Westerlind.

– För mig börjar allt med tyget, det är min främsta inspirationskälla och jag letar länge för att hitta rätt. Min senaste tygförälskelse är ett härligt kraftigt, blommönstrat och jacquardvävt tyg som är alldeles slätt och utan lösa trådar på baksidan. Det har jag sytt en kappa och en klänning av i min kommande vårkollektion, berättar hon.

Så här motiverar Damernas Världs läsare varför de röstat fram Maria Westerlind som Årets Designer:

”Oerhört smickrande klänningar i fantastiska mönster, färger och kvalité. Alla kvinnor borde ha en Maria Westerlind-klänning i sin garderob.”

”Hon gör magiska klänningar som sticker ut och gör bäraren extra vacker.”

”Maria Westerlinds klänningar är som juveler.”

”Klänningarna har perfekt passform och finess som får oss vanliga att blomma upp till festens prinsessa.

FAKTA: Maria Westerlind

Ålder: 41 år.

Bor: I Zug utanför Zürich i Schweiz.

Familj: Gift med Pär Westerlind som jobbar med exklusiva sportkläder, barnen Edvin, 9 år, och Esther, 6 år.

Bakgrund: Växte upp i konfektionsfamiljen Westerlind i Göteborg. Startade Maria Westerlind AB 1996 tillsammans med sina föräldrar. Driver sedan 2003 sitt eget designföretag. Sedan 2008 är hon specialiserad på att designa retroinspirerade festfina klänningar, som produceras i Europa.

Aktuell: Som vinnare av Damernas Värld Guldknappen Läsarnas pris, 2015.

I Damernas Värld nummer 12 har vi gjort en lång intervju med Maria, missa inte det!

Av: Gertrud Dahlberg

Damernas Värld Guldknappen i samarbete med

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!