Foto: Kristin Lorenzen

Vinnare av Damernas Värld Knappnålen 2017 är...

Damernas Värld Knappnålen delas ut till en designer som vi tror går en väldigt ljus framtid till mötes. Årets vinnare Rebecca Björnsdotter beskriver sin design som feminin med attityd.

När 

Rebecca Björnsdotter, 33 år, designar håller hon sig långt ifrån den minimalism som länge har varit synonym med skandinavisk design. Hon inspireras av naturens kontraster, och hennes estetik möts någonstans mellan svajande vallmofält och klippiga berg. Det syns i hennes skor, där mjuk mocka möter hård metall och skapar ett feminint uttryck med attityd.

– Jag vill att de som bär mina skor ska synas och ta plats. Det handlar om detaljer, säger hon.

Det känns helt otroligt!

Rebecca – som fram till nyligen jobbat heltid med annat men nu går ner på halvtid – har sedan lanseringen 2016 lagt ner all sin lediga tid på helger och kvällar i företaget. Det har varit motigt ibland, men har alltid känts värt det.

– Speciellt nu. Knappnålen är en bekräftelse på att jag rör mig i rätt riktning. Som ny i branschen är den här typen av utmärkelse något som man drömmer om. Det känns helt otroligt!

Hon började skapa skor redan i gymnasiet. Där jobbade hon med teaterkostymer från den viktorianska eran, men hade svårt att hitta rätt skor till. Då bestämde hon sig för att ta sina första stapplande steg som skodesigner. Efter gymnasiet och en kortare praktik på Björn Borg – där fyra av hennes skomodeller producerades – visste hon att det var det här hon ville göra.

– Jag pluggade på Cordwainers på London College of Fashion. Där lärde jag mig allt om det tekniska inom skodesign, det är A och O för att lyckas.

Efter sin examen började Rebecca jobba som projektledare inom marknadsföring, något hon är tacksam för i dag.

– Utan min administrativa bakgrund hade det här aldrig gått. I dag kan man inte bara vara designer, man måste vara affärskvinna också.

Just affärsdelen, och att förstå hur en uppstart fungerar, har varit väldigt viktigt för Rebecca, men fingrarna kliar av kreativ energi.

Stövlett i läder och mocka, 6499 kronor, Rebecca Björnsdotter.

– Att vara designer handlar om att hela tiden förnya sig, och det har aldrig varit ett problem för mig. I mitt huvud snurrar alltid en miljard idéer om nya modeller och detaljer. Det är snarare svårt för mig att begränsa mig så här i början. Som ny måste man etablera grunden i sitt varumärke innan man kan börja experimentera.

Jag vill sprida styrka till alla som bär mina skor.

I framtiden hoppas Rebecca att alla kvinnor ska hitta något som tilltalar dem i hennes kollektioner oavsett preferens vad gäller klackhöjd, färg och form. Hon vill att kvinnor ska känna sig bekväma och snygga, men framför allt starka.

– Mitt motto har alltid varit ”Var stark som en björn”, då jag heter Björnsdotter i efternamn. Den styrkan vill jag sprida till alla som bär mina skor.

Av: Josefin Forsberg, Foto: Kristin Lorenzen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + lyxig hudvård från Exuviance. Köp nu!