Vinnaren av Guldknappen accessoar 2013 är ...

Lady Gaga har fallit för dem. Liksom Rihanna, Usher, Bea Åkerlund – och juryn för Guldknappen Accessoar. Designen, den speciella plasten och varje båges unika namn gör Anna-Karin Karlssons solglasögon till något alldeles extra. Möt årets Accessoar-vinnare, expert på ögonblicklig glamour.

Motivering till vinnaren av Accessoarpriset i Damernas Värld Guldknappen 2013

Genom orubblig viljestyrka, blick för skönhet och egensinnig poetisk läggning har hon gjort det omöjliga möjligt. Världens mest kräsna kändisar står i kö för att få bära hennes coutureskapelser av en specialtillverkad acetat. I egenskap av en solglasögonens drottning med gränslös kreativitet är Anna-Karin Karlsson, AKK, en självklar vinnare av DV Guldknappen Accessoar 2013.

Anna-Karin Karlssons väg till Damernas Världs Guldknappen Accessoar har varit både krokig och självklar. Redan 2011 nominerades hon till priset, utan att ens ha en färdig kollektion. När hon nu får Guldknappen Accessoar är hon precis som Ulrika Lundgrens Rika mer känd utomlands än i Sverige – men självklart lika värd att lyfta fram.

Historien om hur hon som 19-åring sökte jobb hos en anrik optiker i London har vi berättat tidigare här i Damernas Värld. Optikern hade kunder som skådespelaren Michael Caine och sultanen av Brunei. Här lärde sig Anna-Karin Karlsson inte bara hur man gör glasögon utan även hur man tänker om trender. Snart fick hon åka ensam på sin första inköpsresa till modeveckan i Paris.

– Jag fick en sådan frihet där, men jag jobbade väldigt, väldigt mycket. Det var learning by doing, säger hon.

2010 startade hon eget och jobbade helt ensam fram till i julas. Arbetstiden var upp till 20 timmar per dygn. Det blev fyra timmar kvar till sömn.

– Jag satt i Dalarna och packade allt själv. Något år klarar man det, sedan går det inte så mycket längre, säger hon.

För att tala om för världen att hon gjorde solglasögon skrev Anna-Karin Karlsson brev. Det blev rätt många. Damernas Världs chefredaktör Martina Bonnier fick också ett brev och var en av dem som var snabbast med att svara.

– Jag har ingen skam i kroppen, jag har förstått att jag inte är universums centrum och då är det lättare. Ett nej, eller att de inte hör av sig, är helt okej, för folk har faktiskt bättre saker för sig än att svara. Först skrev jag till alla stylister. Några svarade och sa att det var en jättebra idé. Bland andra Bea Åkerlund, som använde mina bågar på en plåtning. Sedan har vi börjat träffas som vänner och gjort jobb tillsammans.

Andra kändisar har köpt hennes solglasögon i butiker, som Usher och Nicki Minaj. Efter det har de hört av sig och bett Anna-Karin Karlsson göra specialbeställda glasögon.

Men vad är det då som är så speciellt med Anna-Karin Karlssons solglasögon? Designen förstås. En leopard vilande på bågen, en påfågel eller en båge översållad med rosor. Namnen på glasögonen är också viktiga. 

– Jag vill inte ha siffror på mina bågar eller vanliga färgkoder. Alla andra har det, det blir massproducerat. Det här är min kärlek, och en reflektion av mitt liv, och jag skulle aldrig tatuera in nummer på mig själv.

De små rosorna klistras inte på bågarna utan skruvas i för hand, och det kan vara en massa pet med hur kristallerna ska sitta, hur ljuset skär igenom dem. Och så är det den exceptionella plasten, den som fick Anna-Karin Karlsson att falla för sin producent i Hongkong.

– Jag såg en bild på den plasten och blev helt besatt. Det fanns något där som inte funnits tidigare. Det är djupet i plasten, liksom tre-dimensionellt.

Man måste inte vara klädd som Lady Gaga för att bära Anna-Karin Karlssons bågar. Tvärtom, tycker hon.

– Man kan se ut hur som helst, precis som man vill. Har du jeans och T-shirt och sätter på dig ett par solglasögon ger det instant glamour. Man känner sig som miljoner dollar. 

Själv har Anna-Karin Karlsson alltid gjort som hon velat.

– Jag har alltid klätt mig precis som jag vill. Tentakler på huvudet och målade fräknar så att jag kunde le åt mig själv. Men min idé är inte att alla ska gå omkring och vara excentriska. Jag gör inte det här för att sälja utan för att det är mitt sätt att uttrycka mig.

En spännande höst ligger framför Anna Karin som kommer att fortsätta att göra så som hon vill. 

– Jag ska leva det konstnärliga, romantiska livet som jag alltid drömde om. När jag var liten låg jag i badkaret och rökte cigarretter fast jag inte fick, som i en fransk film. Nu är jag på väg.

I Guldknappen-bilagan som följer med DV 10 finns en längre intervju med Anna Karin Karlsson där hon bland annat berättar hur Lady Gaga och Rihanna kom i kontakt med hennes solglasögon, missa inte den. 

 Här hittar du en artikel om alla nominerade till Guldknapppen Accessoar.

En intervju med vinnaren av Damernas Värld Guldknappen, Ulrika Lundgren, hittar du här.

Vill du se vilka de nominerade var hittar du intervjuer med dem här

Läs intervjun med  Valerie Aflalo,  vinnaren av Läsarnas pris, här!

TEXT AV ANNIKA BERGSON   

STYLING: LISA PETTERSSON

Makeup: josefin scherdin för Yves Rocher  

Hår: Robert preston för l’oréal Professionnel

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + solskydd & necessär för endast 199 kr. Köp nu!