Vare sig du satsar på en kort eller lång frisyr är 2018 års hårtrender fyllda av möjligheter. Damernas Värld listar, tillsammans frisören och hårstylisten Annie Ankervik, klippen och färgerna som gäller i år (samt hur du tar hand om håret med nya trenden hårmask).

Berätta om de största hårtrenderna 2018. Vilka frisyrer gäller, Annie Ankervik?

– I år handlar det mycket om att plocka fram varje enskild individs egen hårkaraktär, har man lockigt hår lyfts lockarna fram och har man vågigt lyfts det vågiga fram. Samtidigt inspireras vi av återkommande stylingar under modeveckorna. Vilka är…

Trend 1: Hästsvansen

– En favorit på många shower har varit hästsvansen med en perfekt ogjord touch. Inspireras av SS18-kollektionerna hos Lanvin och Ermanno Scervino.

Hästsvansen, eller den vanliga toffsen, är ett enkelt och snyggt sätt att styla håret på 2018. Även håraccessoarer och flätor är trendiga frisyrer.

Hästsvansen är allt annat än tråkig – inspireras av dessa uppsättningar från catwalken. T.v.: Jil Sander, Ermanno Scervino, Lanvin.

Trend 2: Flätor

– Som vanligt ser vi även i år mycket flätor. Jil Sander levererade en magisk flätning för sin vår/sommarvisning, om än ganska avancerad.

Trend 3: Håraccessoarer

– 2018 gör vi våra frisyrer mer personliga med hjälp av håraccesoarer. Extra trendigt just nu är det breda tyghårbandet, scarfar och band, krokodilklämmor och 00-talets stora hit ”kam-hårbandet”.

Snygga frisyrer för moget hår – frisyrer för 40+,50+, 60+ och grått hår - den ultimata guiden ledd av frisören Annie Ankervik!

Annie Ankervik jobbar bland annat som frisör på DOM Hairdressing i Stockholm och frilansar som hårstylist. Följ Annie på Instagram här.

Vilka hårfärger dominerar i år?

– Naturliga, frihandsmålade slingor och effekter i håret är fortsatt stort, även ”dirty blonde”-färgen. Färgskalan har länge gått i vitt-grått men nu kämpar de guld/beige tonerna sig tillbaka. Många kunder är livrädda för guld för då de tror att guld är lika med gult – men det är det verkligen inte! Guldiga toner kan ofta kännas friskare och glansigare än askiga. Under 2018 vill vi gärna se mer av varmare nyanser på både mörka, röda och blonda hår.

Både korta och långa frisyrer är hett 2018, här i naturligt blondt, brunt och rött i varma toner.

Guldiga, varma toner har letat sig tillbaka 2018.


– Även kreativa färgningar är fortsatt hett i år. Modevisningarna var fyllda av färgglada frisyrer, en trend som redan anammats på gatorna. Det känns inte längre galet med ett helt rosa eller gult hår, något som bland annat
Marc Jacobs och Jeremy Scott bidragit till. Vill du inte gå hela vägen är mitt tips att testa ett färgat schampo eller balsam på uppljusat hår. Det är produkter som inte ger lika lång hållbarhet som permanent färg, vilket skapar friheten att byta nyans.

Frisyrer 2018: här hittar du hårfärgerna, frisyrerna och klippen som passar alla olika hårtyper.

Vill du inte färga håret permanent så satsa på ett färgat schampo som håller några tvättar.

Vilka frisyrer och hårtrender är hetast för långt hår?

– Linjerna i långa hår går från att ha varit väldigt rakt klippta till att nu bli mjukare och rundare. Vi ser mer uppklippta hår som man kan anamma på olika vis. Allt från en mjuk uppklippning till en cool mullet fungerar. Vill du behålla ditt långa hår men samtidigt söker förändring kan exempelvis ett enkelt byte av bena göra mycket för din frisyr.

Kolla in alla hårtrender i filmen nedan:

Vilka korta frisyrer gäller 2018?

– Riktigt kort hår, exempelvis korta pixiefrisyrer och rakat hår.

Korta frisyrer är hett 2018, en snygg och enkel frisyr att ta hand om. Satsa på lob, bob, pixie eller rakat hår.

Ju kortare, desto bättre är ledorden i år!

Page, lob och bob är frisyrer dominerat under en längre tid. Håller trenden i sig 2018?

– Trenden kommer hålla i sig ett tag till. Dock spås den att gå i två riktningar. En som är den ännu lite kortare pagen med skarpa avslut och en där vi behåller längderna och ger håret lite mer uppklippningar.

Vilka frisyrer är hetast för mellanlångt hår?

– Jag nämnde tidigare frisyren mullet vilket är det engelska ordet för hockeyfrilla. Jag tror verkligen på en cool comeback för denna klippning – tänk en bredare mjuk lugg med längre längder bak och
uppklippning.

Vi listar de snyggaste frisyrtrenderna för dam (och killar och män om det passar) 2018. Korta, långa och mellanlånga frisyrer och hårrfärgerna som gäller.

Mullet är 80 tals-frisyren som kommer tillbaka i år – vågar du?

Om man vill klippa lugg, vad ska man satsa på för stil i år?

– Viktigast av allt är att du matchar luggen med resten av texturen på ditt hår, är håret lite vågigt ska luggen också vara det, se därför till att klippa lugg i en längd som du känner dig bekväm i. I år funkar alla längder på luggen, allt från mikrokort till svepande gardiner. Viktigast är känslan – mjukare, rusigare och mer ogjord än tidigare. Vill du ha lugg ibland och ibland inte? Köp en löslugg och variera dig!


Lugg är inte bara en snygg frisyr utan även en stor hårtrend 2018. Gardinlugg, sidolugg eller tjock lugg - här hittar du inspiration till alla klipp.

Hårmask är en växande hårtrend 2018. Ska vi skippa schampo och balsam helt?

– Jag tror på att behandla håret olika för vad vi faktiskt vill åstadkomma. Inom hudvård har det länge funnits olika masker som gör olika saker för din hud beroende på ditt mål, nu finns det även inom hårvård. Davines har nyligen släppt Circle Chronicles, vilket är hårmasker portionsförpackningar där varje mask får hjälpa till vid olika behov.

LÄS MER: Balsammetoden: ”Jag slutade använda schampo helt – och mitt hår har aldrig mått så bra”

– Ett bra sätt att tvätta håret på är följande: tvätta håret två gånger med ett schampo som passar ditt hår och hårbotten. Schamponera genom att massera hårbotten med fingrarna, gnugga inte längderna då det river upp fjällskiktet på hårstrået, och gör det mer poröst. När du sköljer kommer schampots rengörande tensider att rinna längs med hårstrået och, vilket är tillräckligt för att göra hårstrået rent. Torka sedan håret lätt med en handduk eller händerna. Använd tryckande rörelser, utan att gnugga. Applicera sedan en hårmask eller ett balsam jämt fördelat över håret. Kamma med en bredtandad kam eller fingrarna och låt verka. Skölj av och avsluta med balsam om hårmasken kräver det. Viktigt att tänka på är att när hårstrået är fuktigt är det i ett skörare tillstånd så kamma och torka försiktigt!

Följ Annie på Instagram och besök hennes sajt här!

Psst.. Du missar väl inte Sveriges största mode-och skönhetsfestival? Klicka på bilden för att läsa mer om Sweden Fashion & Beauty Day 2018!

NUVARANDE Frisyrer 2018: hitta rätta hårfärgerna och klippen som passar just dig
NÄSTA Met-galan 2018: alla spektakulära looks från magiska kvällen