Att vi kommer bära skinnplagg i framtiden som är gjorda av frukter är inte alls omöjligt. Här är projekten som utmanar djurskinn och syntetskinn gjort av plast.

V

ad har äpplen och vindruvor gemensamt? (Förutom att de är söta och goda, alltså).
Svar: läder!

Dessa frukter och bär är nämligen några av växtrikets senaste utmanare till traditionellt djurläder och till syntetläder gjort av plast.

Bio2Materials är en polsk aktör som tar vara på upp till 500 ton (!) avfall äpplen dagligen som annars hade blivit till avfall. Resultatet är ett sorts äppel-läder som bildas genom att man, via oljepressning, separerar skalet från fruktköttet.

bruna skinnbyxor stylingtips 2019 outfit inspiration

Läder är ett av våra populäraste material, som används till såväl skor som jackor, byxor och väskor.

Vegea och Le Qara är två andra aktörer som tar vara på frukter och bärs mångsidighet. Le Qara odlar mikroorganismer från peruanska frukter och blommor i ett biotekniskt labb, med ett fullt nedbrytbart läder som resultat. Eftersom mikroorganismerna är levande går det att åstadkomma vilken textur, tjockhet och färg man än vill ha på lädret.

Italienska Vegea skapar i sin tur vegetabiliskt läder med hjälp av överblivna fibrer och oljor från vinproduktion. Produktionen kräver inga farliga kemikalier och skapar till och med vatten som en biprodukt. Coolt, va?

LÄS MER OM MILJÖVÄNLIGT MODE:

Prenumerera på Damernas Världs nyhetsbrev

Mer information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida.

Tack! Din mejladress är nu registrerad.

Oj då, något gick fel! Försök igen senare eller kontakta webbredaktören om problemet kvarstår.