#30Wears - utmaningen som vill få oss bära våra plagg mer än 10 gånger

Foto: IBL

Att använda ett plagg minst 30 gånger innan man dumpar det låter nog självklart för de flesta. Men att faktiskt göra det är en annan kaka. Enligt en ny undersökning gör många av oss nämligen tyvärr helt tvärtom — som resultat av ett vanligt misstag. Vi vet vilket, och som tur finns det knep att ta till för att bryta den dåliga vanan.

Ämnen i artikel:

Du vet den där snygga bas t-shirten du köpte för ett halvår sedan, som redan har tappat passformen? Eller den där paljettklänningen vars rätta tillfälle aldrig tycks komma? Eller de där klackarna som inte kändes sköna när du fick hem dem med posten, men som du missade att skicka tillbaka?

Att de flesta av oss använder många av våra plagg mer än 30 gånger är jag helt säker på, men inräknat alla fel- och impulsköp inser man snabbt att majoriteten av alla garderober i vårt avlånga land innehåller flertal plagg som köpts, legat där i ett par månader, för att sedan bara slängas. För vad? Ingenting.

Över en tredjedel av konsumenter använder sina kläder mindre än tio gånger innan de slängs

Lyckligtvis är det en vana som går att ändra på. Säkert minns du (som jag) hur din mormor eller kanske farfar brukade laga, lappa och vårda plagg när du var yngre. Kläder hade ett högre värde förr. Inte bara prismässigt, utan även symboliskt. Idag har många av oss en slit och släng-relation till våra kläder, något som varken är hållbart för miljön eller plånboken.

LÄS MER: Kemikalier i blodet ledde Andrea till ett nytt, ekologiskt skönhetsmärke

#30Wears vill få oss att använda kläderna mer

Den här relationen vill utmaningen #30Wears ändra på. Den startades av tvättmedelsmärket Downy efter resultaten en undersökning som visat på att över en tredjedel av konsumenter använder sina kläder mindre än tio gånger innan de slängs. Undersökningen visade även på att 49 % av deltagarna planerade att använda sina plagg mer än 30 gånger, men att verkligheten tyvärr såg annorlunda ut. Den största anledningen till att man gjorde sig av med sina kläder när de använts mindre än tio gånger var att de tappat form, färg eller börjat se gamla ut.

Den troligtvis vanligaste anledningen till detta är att vi tvättar våra plagg för mycket. Enligt Downy's utmaning Long Live Fashion Formula kan man förlänga sina plaggs levnadstid med upp till fyra gånger genom att tvätta dem på rätt sätt: på kalla och snabba program i tvättmaskinen, genom att använda tvättmedel av hög kvalitet samt genom att använda sköljmedel.

Vi på Damernas Värld kan vi signa upp på de två förstnämnda punkterna, men den tredje är tveksam, då sköljmedel innehåller såväl kemikalier som plaster. Ett tips är att istället använda ättika eller vitvinsvinäger, som båda håller kläderna mjuka och förskonade från dålig lukt.

LÄS MER: Varför du ska välja econyl – hållbara badkläder av gamla fiskenät

Foto: Getty Images/iStockphoto

Lite svettlukt vädras enkelt bort utomhus, istället för att köra en tvätt.

Utöver dessa tips är det viktigaste enligt oss att dina plagg inte ens behöver hamna i tvättmaskinen så ofta de brukar. Sanningen är att lite svettlukt enkelt vädras bort utomhus, och att en fläck räcker att punkttvättas, istället för att tvätta hela plagget. Med detta sagt är vår checklista till nästa gång du står i butiken:

Besvara denna fråga till dig själv: "Kan jag se mig själv använda det här plagget minst 30 gånger?"

Var varsam med att tvätta dina plagg, prioritera att vädra, ångstryka eller tvätta bort enstaka fläckar för hand.

Om du väl ska använda tvättmaskinen - tvätta på låg värme.

Och kom ihåg att älska och vara kreativ med dina kläder. När du väl inser ett plaggs värde blir det hela så mycket roligare, vi lovar!

Läs mer om hållbart mode och skönhet från Damernas Värld här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som över 165 000 kvinnor - läs Damernas Värld! Se erbjudande!