Karin slutade shoppa nya kläder i ett halvår – det här lärde hon sig

I projektet F/Act Movement utmanades tio modeälskare till att under ett halvårs tid shoppa mindre nytt och använda mer gammalt. Karin Holm var en av deltagarna – det här tar hon med sig.

F/Act Movement är ett projekt mellan Re:textile, Göteborgsregionen och Swedish Fashion Council som ämnar att få de tio deltagarna att tänka mer klimatsmart kring sina garderober, samt att dela med sig av sina erfarenheter till sina följare i sociala medier.

Vad har ni fått göra, Karin?

– Vi har lärt oss att aktivera våra garderober med hjälp av olika utmaningar och med ett köpstopp för nyproducerade kläder (vi fick alltså handla second hand). Vi fick börja med att rensa våra garderober grundligt och identifiera vår egen stil. Sedan följde utmaningar med olika teman som alla berörde hur man utnyttjar sina plagg till fullo: vård, lagning, uppdatering och styling. Vi har även fått ta del av lånegarderober.

Är du sugen på fler klimatsmarta tips, följ Karin på Instagram (@forrestbump) eller @fact.movement.

Vilken utmaning har varit mest givande?

– Vi fick bära ett och samma plagg under en veckas tid, men styla det på olika sätt. Det satte igång min kreativitet och hela den veckan såg jag längtansfullt på andra plagg i min garderob – det har nog aldrig hänt innan.

Den veckan såg jag längtansfullt på andra plagg i min garderob – det har nog aldrig hänt innan.

Hur ser du på din garderob idag, jämfört med sex månader sedan?

– Köpstoppet har fått mig att inse vilket bortskämt konsumtions-beteende jag haft, jag behöver inte alla dessa nya plagg. Idag tycker jag det är roligt att öppna garderoben, för jag har hajat hur mycket roliga plagg jag har att leka med.

LÄS MER: Frukterna (!) som utmanar modeindustrin – här är framtidens veganska läder

“Jag testade att styla min gamla jeanskjol över en klänning – plötsligt blev den något helt annat!” Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Vad tycker du om att handla second hand jämfört med att handla nytt?

– För mig har second hand varit normen länge, men för några år sedan föll jag ur det. Second hand får igång kreativiteten tycker jag. Där har ingen i förväg stylat hur ett plagg ska matchas och bäras utan det får du bestämma själv. Mina favoriter är ställen som det finns café i samma lokal. Så mysigt att dricka kaffe, äta punschrulle och jämföra fynd med pensionärerna.

"En väska som jag upcyclat med hjälp av pins" Foto: Copyright 2019. All rights reserved.

Saker du kan göra redan nu…

Karin Holm delar med sig av tre lärdomar att ta till i vardagen.

1. Vill du undvika köphets: avregistrera dig från alla mail-utskick om reor och kampanjer.

2. Stötta dina lokala hantverkare! En skräddare kan sy helt nya plagg av de kläder du tröttnat på.

3. Det absolut bästa du kan börja med att göra för miljön är att använda de kläder du redan har.

LÄS MER: Redaktionens bästa modeknep: Så ger vi våra kläder nytt liv

Foto: Privat

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Damernas Värld + Clarins produkter & necessär. Köp nu!